Óváros Piac

VEB2023 szervezés
VEB2023 szervezés

Az Óváros tér Veszprém legszebb tere. Ráadásul ez az óváros központja és egyúttal sok városi rendezvény színtere is. Korábban már volt itt piac, ezért nem is volt kérdés, hogy újra erre a helyszínre invitáljuk majd a városban és a közelben élőket, hogy megkóstolhassák a környékbeli termelők portékáit és persze vásárolhassanak is belőlük. Az Óváros Piac 2021 októberétől kéthetente várja a téren a minőségi gasztronómia iránt érdeklődőket. Hiszen amit eszel, azzá leszel!

Jó hangulat, baráti beszélgetések, közös reggelik és ebédek, tiszta, minőségi és hazai alapanyagok. Bevásárlótáskával vagy kosárral, esetleg vászontáskával. Mindenki másért és máshogy jár piacra, de aki egyszer belekóstol a piac ízébe, az biztosan rákap. Ezt az életérzést szeretnénk az Óváros téren is feleleveníteni. Ahogy saját bőrünkön tapasztaljuk az "amit eszel, azzá leszel" mondás igazságtartalmát, és ahogy egyre többen választják a slow livinget, mint menekülési útvonalat a mókuskerékből, úgy szinte mozgalommá fejlődött a piacos kultúra Magyarországon. A termelői portékák és piacok reneszánszukat élik és úgy gondoljuk, hogy ez nem hiányozhat a VEB2023 EKF programkínálatából sem.   

Az Óváros téri termelői piacon a fogyasztók a helyi, valamint a Bakony–Balaton régió termelőitől, gazdáitól tudnak közvetlenül vásárolni. Ez az alternatív vásárlási forma számtalan előnye mellett nem titkoltan hívja fel arra is a figyelmet, hogy fontos a termelő és fogyasztó közötti közvetlen kapcsolat és az ennek mentén kialakuló bizalom, mely az egészséges, megbízható élelmiszer helyi fogyasztásának záloga. A friss kenyeret, kolbászokat, a házilag készített sajtokat, lekvárokat, mézkülönlegességeket, a balatoni borokat pedig akár meg is kóstolhatja majd minden érdeklődő a vásárlás előtt, közben vagy után.

Egyik legfontosabb horizontális célunknak megfelelően mindezt környezettudatos módon tesszük: a piacon használt étkezési eszközök 100%-ban fenntartható és újrahasznosított anyagokból készülnek, valamint a helyszínen szelektíven gyűjtjük a hulladékot. 

Hogy a piacozás még inkább közösségi élmény lehessen, a piac területén food truckokat (büfé kocsikat) is találhatunk, amik remek lehetőséget biztosítanak egy reggelihez vagy ebédhez. Az egyik kocsiban a Balaton-felvidék minőségi borait és kézműves sörkülönlegességeit lehet kóstolni és megvásárolni, a másik kocsit pedig minden alkalommal más-más étterem veszi birtokba, és helyi alapanyagokból készíti a reggeli- és ebédfogásait. Emellett pedig minden alkalommal tematikus felnőtt és gyermek programokkal, előadásokkal, közös főzéssel várjuk a látogatókat. 

 

És ez még nem minden! A gasztronómia mellett havonta egy alkalommal a non food termékek gyártói is kitelepülnek. A finom áruk mellett mesteremberek árulják portékáikat, helyben vásárolhatunk cserépedényeket, kosarakat vagy akár kézi készítésű szappanokat, ékszereket.

Az Óváros Piac látogatóbarát: a tér a mozgássérültek számára is bejárható, ezen kívül a helyszínen akadálymentesített toalettek vehetők igénybe, és információs táblák is segítik a tájékozódást.   

Gasztronómia

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!