Balatonudvari – „Szívügyünk”

VEB2023 szervezés
VEB2023 szervezés

„Leghíresebb műemlékeink, a szív alakú sírkövek nemcsak a művészeket ihlették meg, de egyesületünk tevékenységének mottói is egyben.”

Egyesületünk alakulása óta aktívan tesz a környezetvédelemért, az egészségért és a közösségépítésért. Célunk, hogy a lakosokban és nyaralótulajdonosokban tudatosítsuk településünk építészeti és természeti értékeit; segítsük ezeknek a megóvását az ismeretterjesztés és a kulturális élmények segítségével, a generációkat, az „őslakosokat” és az „újakat” összekovácsolva.

Célunk, hogy a hagyományokat és a múlt értékeit összekössük a kortárs művészetekkel és tudományos ismeretekkel; ezáltal segítsük a közösségépítést.

Szívügyünk az értékek megőrzése, valamint a hagyományőrző programok mellett új kulturális élmények biztosítása és a generációk összekapcsolása. Balatonudvari leghíresebb műemlékei a szív alakú sírkövek, amelyek már számos művészt is megihlettek. Közülük talán a legismertebb Keserü Ilona festőművész; aki 2023-ban lesz 90 éves. Ennek apropóján szeretnénk az életművét bemutató kiállítást tartani; valamint megismertetni a laikusokat a kortárs festőművészet jellemzőivel, érthetőségével kapcsolatosan. 

Tevékenységünk minden esetben a tagok és a résztvevők önkéntes munkájára alapoz. Tavaly összeszedtük a szemetet a közel 60 hektárnyi erdőből, használtolaj gyűjtőpontot létesítettünk, szerveztünk egészségügyi szűrőbuszt, sikeres adománygyűjtő akciót egy defibrillátor beszerzésére és a lelki egészséget szolgáló kulturális programokat.

Szeretnénk idén még többet tenni azért, hogy a településen keletkező hulladék mennyiségét csökkentsük, az ökotudatosságot növeljük a fenntarthatóság érdekében; így lépésenként jobbá tehetjük közeli és tágabb környezetünket.

Helyszín címe: Balatonudvari Kultúrház (8242 Balatonudvari, Kerkápoly u. 23.), valamint a Műemléktemető és környéke

Kontakt: Varga Andrea

Pajta balatonudvari szívügyünk

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!