PASZTA

Pályázati együttműködés
Pályázati együttműködés

Pannon Színitanoda

A VEB2023 életre hívó gesztusával 2022. szeptemberében vette kezdetét a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi karának tanárképzését megújító, innovatív kezdeményezés, mely a PANNON SZÍNITANODA, vagyis a PASZTA nevet kapta, és amelynek szakmai lebonyolítója a Teleszterion Kulturális Egyesület.  

A Színitanodában négy korcsoportban (általános iskola alsó- és felső tagozat, középiskola, valamint egyetemi-felnőtt korosztály) indultak csoportok, mára közel hatvan fővel és négy állandó segítővel működnek. A színjátszó csoportok elsődlegesen pedagógiai szándékkal alakultak, emellett magas szintű művészeti képzést kapnak a színház és dráma területén, de ami a legfontosabb, hogy lehetőség van családi napok és nyári táborok lebonyolítására is. 

A PASZTA filozófiája szerint, a 21. században nem egyszerűen meglévő tartalmak átadására kell alkalmat teremteni, hanem az élményfeldolgozást és a tapasztalatszerzést kell védett és kontrollálható környezetben segíteni. A Pannon Egyetem oktatói kiválóságai, valamint aktív kapcsolata a régió intézményeivel egyaránt minőségi garancia a közösségi színház szemléletének meggyökereztetéséhez. 

A PASZTA működése óta együttműködést alakított ki ajkai színjátszó csoportokkal és a Soproni Petőfi Színház színitanodájával, így év végi bemutatóik és táboraik során már közel kétszáz főt mozgattak programjaikon. Nagy sikerrel valósult meg első PASZTA táboruk is Magyarpolányban. Az első tanévük és táboruk záró rendezvényei bizonyították, hogy igenis óriási szükség van ilyen jellegű közösségi színház működtetésére. 

A hallgatókkal közösen vezetett csoportok és programok gyakorlóműhelyként is működnek, ahol a Pannon Egyetem hallgatói tanárok által mentorált környezetben sajátíthatják el bármely emberekkel foglalkozó szakma (tanár, óvónő, közösségszervező, segítő foglalkozású szakember) legfontosabb gyakorlati alapjait, és fejleszthetik az ehhez szükséges személyi kompetenciákat. 

A projekt felelőse Komáromi Sándor mesteroktató, a Pannon Egyetem drámatanár képzésének szakterületi felelőse, mentálhigiénés szakember. 

Megvalósító: Teleszterion Kulturális Egyesület

Időpont: 2022 szeptemberétől folyamatosan 

Helyszín: Veszprém 

Partnerek: Pannon Egyetem

TeszVeszprém

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!