Petőfi 200

VEB2023 szervezés
VEB2023 szervezés

A 2023-as év az egyik legjelentősebb és nemzetközileg is legismertebb magyar költő, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója.

Az emlékév nyitányaként a Forte Társulat fizikai színházi előadása szolgál, amely Petőfi eposzparódiáját A helység kalapácsa című művet állítja rendhagyó, kísérletező módon színpadra január 22-én, a magyar kultúra napján. Az előadás zenei kíséretét a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar adja.

A bicentenárium alkalmából a Pannon Várszínház meghívásos drámapályázatot hirdetett Petőfi Karaffa című drámatöredékének befejezésére. A művet a költő közvetlenül a halála előtt kezdte el írni. Mindössze 15 oldal készült el belőle. Ezt a töredéket írták tovább a pályázaton részt vevő írók, akik között országos ismert nevek, határon túli alkotók és fiatal, helyi kötődéssel rendelkező drámaírók is szerepeltek. A projektnek köszönhetően 14 új kortárs magyar dráma született, ami már önmagában is óriási dolog. 

Az első díjat Szálinger Balázs drámája nyerte el, így 2023 márciusában az ő szövegét állítja színpadra a Pannon Várszínház társulata, de a többi beérkezett pályaműből is készülnek felolvasószínházi előadások, illetve a műveket nyomtatottan és elektronikus formában, magyarországi és határon túli magyar színházak és könyvtárak számára is elérhetővé teszi a színház.

Petőfi Sándorra mindezeken túl játékos közösségi programokkal és könnyűzenei koncerttel is emlékezünk.

Megvalósítók: Pannon Várszínház, Erős Táncért Alapítvány

Időpont: 2023.01.21.  és 2023 március

Helyszín: Veszprém  

Honlap: https://pannonvarszinhaz.hu/veb2023-ekf/karaffa-dramapalyazat

https://www.fortecompany.hu

 

Ünnep

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!