Privát Balaton

VEB2023 partner produkció
VEB2023 partner produkció

A Privát Balaton elnevezésű projekt a Balaton múltját, jelenét dolgozza fel és teszi láthatóvá analóg és digitális eszközökkel, főként privát anyagok (fotók, videók, képeslapok) bemutatásával a Balaton-parti vasút-és hajóállomásokon, illetve a szélesebb közönség számára is elérhető közösségi oldalon, webes felületeken.

A program egy kutató- és gyűjtőmunkával indult útjára 2022-ben, ahol olyan történeteket és embereket kerestünk, akik szívesen megosztják velünk életük fontosabb, a régióhoz köthető eseményeit akár fotók, akár személyes elbeszélésük alapján. 

Tematikus formában jelennek meg a történetek – felidézzük például a balatoni fürdőruhadivatot, vitorlázás történetét, a téli Balaton világát, végigkísérjük a strandfürdők életének átalakulását, írók, költők (alkotó)útjait a balatoni partokon. 

Az északi parton Balatonalmádiban, Balatonfüreden, Balatonakaliban, Révfülöpön, Badacsonytördemic-Szigligeten, Keszthelyen, a déli parton pedig Fonyódon, Balatonbogláron és Siófokon. Vasútállomások és megállóhelyek, hajókikötők forgalmas előterei, várótermei fogadják be az egyszerre közös és személyes emlékeinket, élményeinket feldolgozó kiállításokat, installációkat. 

Megvalósító: Lipták Gábor Városi Könyvtár, Balatonfüred

Időpont: 2023. július - október

Helyszínek: Balatonalmádi, Balatonfüred, Balatonakali, Révfülöp, Badacsonytördemic-Szigliget, Keszthely, Fonyód, Balatonboglár, Siófok 

Partnerek: Magyar Nemzeti Levéltár, BAHART Zrt., MÁV Zrt., Magyar Vitorlás Szövetség, Fonyódi Kulturális Központ, Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény

Fotókredit: Lipták Gábor Városi Könyvtár, Balatonfüred

Hogyan építsünk a Balaton-parton?

Privát Balaton projektünk érdekes beszélgetését örökítette meg a Füred TV. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői közt ott volt Wettstein Domonkos építész is, akinek tavaly jelent meg kötete a balatoni építészetről.

tükörkép

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!