Privát Veszprém

VEB2023 szervezés Veszprém, Bakony-Balaton régió
VEB2023 szervezés Veszprém, Bakony-Balaton régió

Veszprém a veszprémiekkel teljes: a családok és a mindennapok története maga a történelem. Összegyűjtjük és megmutatjuk, hogyan éltek eleink és hogyan élünk mi, napjainkban.

Egy város vagy régió múltja könnyen feledésbe merülhet, ha egy idő után emlékeit csak régi képeken, archívumokba rendezve őrzik. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával létrejött Privát Veszprém projektünkben Veszprém elmúlt 150 évének meghatározó emlékeit gyűjtjük össze és mutatjuk be a helyi polgárok bevonásával. A város történelme családtörténeteken keresztül válik láthatóvá: fotógyűjtemények, köztéri installációk, nagymúltú veszprémi emberek interaktív szobrai, privát fotóalbummá átlényegülő buszmegállók és híres üzletek kirakatainak újjáélesztése révén. A valós és virtuális történeti terek a dinamikus emlékezet három időbeli dimenzióját kötik össze: a jelent idézzük, a múltra utalunk, és a jövőt tartjuk szem előtt. 

Modern szobrok a múlt tiszteletére

A projekt egy másik kreatív és látványos kezdeményezése Veszprém híres személyeinek életnagyságú szoborkiállítása, amelyek régi, levéltári fotográfiák alapján, háromdimenziós nyomtatási technikával öltenek alakot. Ehhez a valaha élt városi hírességek leszármazottait és veszprémi polgárokat kértünk fel, hogy álljanak modellt egykor élt helyiek háromdimenziós portréjához. Őket fotóztuk 3D scanner technológiával, majd alakjukat polisztirolból  formáztuk meg. 

Kiknek állítunk emléket? A Balaton kutatójaként is elhíresült Cholnoky Jenő, Nobel-díjra fölterjesztett földrajztudós szobra a Kossuth utca 5. szám alatt lévő Marica kávéház bensőséges kertjébe kerül.  Francsics Károly borbélymester szobra – akinek a nevéhez az egyik legkorábbi magyar nyelvű, irodalmi igényű önéletrajz köthető - egykori borbélyüzlete, a Rákóczi utca 4. szám előtt lesz látható. A szegények gyógyítójaként ismert Dr. Rosenberg Jenő tisztifőorvos szobrát, a saját maga építette szecessziós palota, az Óváros téri Rosenberg-ház aljában található KUNSZT! előtt állítjuk ki. Óvári Ferenc a Balaton Szövetség alapítója és a felsőház tagja is volt, szobra a róla elnevezett utcában található Petőfi Színháznál lesz látható. A „magyar Rodin”-ként is emlegetett szobrászművész, a csupán 30 évet élt Csikász Imre szobra a Fricska Étteremlakáshoz közel, a Séd patak partján áll majd.

Tudj meg többet!

Öt életút, öt szobor

A Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa támogatásával öt valaha élt veszprémi hírességnek állítottunk emléket.

A Privát Veszprém programsorozat missziójának tekinti, hogy a városi emlékezetet és veszprémi identitást személyes történeteken keresztül erősítse, valamint hogy hidat verjen a ma embere, és ősei között.
A szoborállítás folyamán ugyanazt a metódust követtük, mint a programsorozat többi állomásánál: mai emberek bevonásával idéztük meg a múltat. Jelen esetben Veszprém nagyjainak karakterét olyan személyek formálták meg, akik valamilyen módon kapcsolódnak alakjához. Maga a technológiai is egyedülálló, amellyel az ideiglenes köztéri szobrok készültek. Alanyainkat korhű öltözetben körbe fotóztuk illetve scanneltük, majd a fotók alapján modelleket készítettünk. Végül 3D nyomtatással nyerték el végleges formájukat az életnagyságú figurák.

Francsics Károly alakját Tóth G. Péter, történész formálta meg. Francsicsról nem maradtak fent képi emlékek. Ezzel szemben bőséges írott dokumentum segít bennünket alakjának megidézésében. Tóth G. Péter e szövegek szakavatott ismerője, és Francsics életrajzának feldolgozója.
Cholnoky Jenőt Jávor Péter alakította. A fizikai hasonlóág, melyet fotók is igazolnak, nem véletlen. Péter, Veszprém polgára, Cholnoky Jenő leszármazottja.
Óvári Ferenc és Zeitler Gusztáv között véletlen hasonlóság áll fent, ugyanakkor hivatás tekintetében is erős köztük a párhuzam. Gusztáv Veszprémben tanít történelmet.
Csikász Imrét Laki László, a hazai kulturális élet megkerülhetetlen alakja formálta meg. A két bohém karaktert egyfajta szellemi, habitusbeli hasonlóság köti össze.
Rosenberg Jenőt Zentai Artúr gimnáziumi tanuló alakította. Artúrt szintén a karakterjegyek alapján választottuk, illetve szerettük volna a fiatal generáció képviselőjét is bevonni az alkotási folyamatba.


Helyszínek:
Rosenberg Jenő / KUNSZT!, Óváros tér 1.
Francsics Károly / Ablak Vegán Étterem, Rákóczi Ferenc u. 4.
Óvári Ferenc / Óvári Ferenc út és Szeglethy József u. sarka
Csikász Imre / Fricska étterem, Miklós u. 10.
Cholnoky Jenő / Kossuth Lajos u. 7.

Készítők:
Ötletgazda: Szauder Dávid
Gyártásvezetés: freeform.ourcollective
3D modellezés: Meszes Csanád, Jasper Mori
Kivitelezés: Parametrik Kft.

Vörös Hajnalka, történész leírásából tudj meg többet az öt veszprémi nagyságról!

Elmúlt századokat megidéző kirakat-installációk

Egy város múltja létezhet régi képeken, amelyeket irattartókba rendezve archívumokban őríznek, de létezhet olyan formában is, hogy az mindenki számára közvetlenül hozzáférhető, látható legyen. Az egyéves programsorozat keretén belül öt, a város számára meghatározó üzlet kirakatát keltjük újra életre levéltári fotók alapján. A Rákóczi út 4-es szám alatt található kirakat Francsics Károly, a 19. században élt veszprémi borbélymester és az első magyar, irodalmi igényű önéletrajz írójának életébe nyújt betekintést. A Fekete Sas Gyógyszertár Veszprém első gyógyszertára volt, amely már a 18. század közepén működött. A történetét bemutató kirakat a Rákóczi utca 8. szám alatt található. A veszprémi városi képviselőt és vármegyei főorvost, Dr. Rosenberg Jenőt az emberek jótevőjeként és a szegények orvosaként tisztelték. A róla szóló kirakatnak a Rosenberg-ház ad helyet. A Kossuth utca 17. szám alatti kirakat Streit Józsefnek állít emléket, aki fényképészként többek között a második világháború bombázásai sújtotta Veszprémet is megörökítette, létrehozva egy várostörténeti értékkel bíró fotósorozatot. A Gourmandia Étterem Brusznyai Árpád utcára néző kirakatában pedig a kocsmárosok története elevenedik meg.

Mesélő megállók

Katonák és a nemesi családok tagjai várnak együtt teljes pompával egy ünnepségen, a Jutasi úti lakótelep építőmunkásai drukkolnak a kézilabdacsapatnak, Boda Ferenc egykori püspöki főkertész metszőollóval a kezében áll rózsái között… a többi között ez vár 2023-ban Veszprém buszmegállóiban, ahol az elhelyezett fényképalbumok felszínre hozzák és megteremtik a folytonosságot városunk múltja és jelene között. A megállókban helyi arcokon és helyszíneken keresztül idézzük fel Veszprém hétköznapjait és ünnepeit. A mesélő megállók újszerűségét és nagyszerűségét az adja, hogy a város lakói – saját képeiken keresztül – maguk vallanak arról, mit szeretnek ebben a városban, ahogy az is sok mindent elmond, miről nem készült fénykép.

Veszprém kollektív emlékezete 

A projekt egyik kiemelt eleme egy gondosan válogatott és digitalizált fotógyűjtemény összeállítása, amelynek célja egy közös emlékezetre épülő platform létrehozása a helyiek bevonásával. A levéltári kutatások és egyéb rendelkezésre álló források alapján létrejött család- ás várostörténeti gyűjtemény a veszprémi lakosok segítségével formálódik és nyeri el végleges változatát: az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) Kossuth Lajos utca 3. szám alatt található irodájába kihelyezett fotóponton digitalizálják a helyiek saját családi fényképalbumaiból származó képeit. Az így készült egyedülálló, mindenki számára elérhető, Veszprém múltját feltérképező gyűjteményből ősszel kiállítás nyílik, valamint album készül. Szándékunk szerint ez a platform megteremti a folyamatos kommunikáció lehetőségét a városon belül és a generációk között egyaránt.

Várjuk a családokat régi családi fotóikkal együtt a következő Fotópontokra:

Június 13. kedd, 15-19 óráig, EKF Iroda, Kossuth utca 3.

Július 1. szombat, 11-18 óráig, EKF Iroda Kossuth utca 3.

Július 15. szombat, 11-18 óráig, EKF Iroda, Kossuth utca 3.

kiállítás Helytörténet Kulturális emlékezet privát veszprém családtörténet

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!