Privát Veszprém

VEB2023 szervezés Veszprém, Bakony-Balaton régió
VEB2023 szervezés Veszprém, Bakony-Balaton régió

Veszprém a veszprémiekkel teljes: a családok és a mindennapok története maga a történelem. Összegyűjtjük és megmutatjuk, hogyan éltek eleink és hogyan élünk mi, napjainkban.

Egy város vagy régió múltja könnyen feledésbe merülhet, ha egy idő után emlékeit csak régi képeken, archívumokba rendezve őrzik. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával létrejött Privát Veszprém projektünkben Veszprém elmúlt 150 évének meghatározó emlékeit gyűjtjük össze és mutatjuk be a helyi polgárok bevonásával. A város történelme családtörténeteken keresztül válik láthatóvá: fotógyűjtemények, köztéri installációk, nagymúltú veszprémi emberek interaktív szobrai, privát fotóalbummá átlényegülő buszmegállók és híres üzletek kirakatainak újjáélesztése révén. A valós és virtuális történeti terek a dinamikus emlékezet három időbeli dimenzióját kötik össze: a jelent idézzük, a múltra utalunk, és a jövőt tartjuk szem előtt. 

Lakatlan Kirakatok: elmúlt századokat megidéző kirakat-installációk 

Egy város múltja létezhet régi képeken, amelyeket irattartókba rendezve archívumokban őriznek, de létezhet olyan formában is, hogy az mindenki számára közvetlenül hozzáférhető, látható legyen. Az egyéves programsorozat keretén belül öt, a város számára meghatározó üzlet kirakatát keltjük újra életre levéltári fotók alapján. A Rákóczi út 4-es szám alatt található lakatlan kirakat Francsics Károly, a 19. században élt veszprémi borbélymester és az első magyar, irodalmi igényű önéletrajz írójának életébe nyújt betekintést. A Fekete Sas Gyógyszertár Veszprém első gyógyszertára volt, amely már a 18. század közepén működött. A történetét bemutató kirakat a Rákóczi utca 8. szám alatt található. A veszprémi városi képviselőt és vármegyei főorvost, Dr. Rosenberg Jenőt az emberek jótevőjeként és a szegények orvosaként tisztelték. A róla szóló kirakatnak is a Fekete Sas Gyógyszertár ad helyet. A Mackó Cukrászda kirakatában pedig a szórakozóhelyek-kocsmárosok története elevenedik meg.

Modern szobrok a múlt tiszteletére

A projekt egy másik kreatív és látványos kezdeményezése veszprémi híres személyek életnagyságú szobrainak kiállítása, amelyek régi, levéltári fotográfiák alapján, háromdimenziós nyomtatási technikával öltenek alakot. A megjelenített személyek rövid történetét a szobrok talapzatán található QR kód segítségével ismerhetik meg a járókelők. A beépített LED fényeknek köszönhetően éjjel világító installációként szolgálnak. Kiknek állítunk emléket? A Balaton kutatójaként is elhíresült Cholnoky Jenő, Nobel-díjra fölterjesztett földrajztudós szobra, Francsics Károly borbélymester, akinek a nevéhez az egyik legkorábbi magyar nyelvű, irodalmi igényű önéletrajz köthető korábbi szalonjánál a Rákóczi utcában  lesz látható. A szegények gyógyítójaként ismert Dr. Rosenberg Jenő tisztifőorvos szobrát és Óvári Ferenc a Balaton Szövetség alapítója és a felsőház tagja is volt, szobra a róla elnevezett utcában található Petőfi Színháznál lesz látható. A „magyar Rodin”-ként is emlegetett szobrászművész, a csupán 30 évet élt Csikász Imre szobra a Fricska Étteremlakáshoz közel, a Séd patak partján áll majd.

Mesélő megállók

Katonák és a nemesi családok tagjai várnak együtt teljes pompával egy ünnepségen, a Jutasi úti lakótelep építőmunkásai drukkolnak a kézilabdacsapatnak, Boda Ferenc egykori püspöki főkertész metszőollóval a kezében áll rózsái között… a többi között ez vár 2023-ban Veszprém buszmegállóiban, ahol az elhelyezett fényképalbumok felszínre hozzák és megteremtik a folytonosságot városunk múltja és jelene között. A megállókban helyi arcokon és helyszíneken keresztül idézzük fel Veszprém hétköznapjait és ünnepeit. A mesélő megállók újszerűségét és nagyszerűségét az adja, hogy a város lakói – saját képeiken keresztül – maguk vallanak arról, mit szeretnek ebben a városban, ahogy az is sok mindent elmond, miről nem készült fénykép. 

Veszprém kollektív emlékezete 

A projekt egyik kiemelt eleme egy gondosan válogatott és digitalizált fotógyűjtemény összeállítása, amelynek célja egy közös emlékezetre épülő platform létrehozása a helyiek bevonásával. A levéltári kutatások és egyéb rendelkezésre álló források alapján létrejött család- és várostörténeti gyűjtemény a veszprémi lakosok segítségével formálódik és nyeri el végleges változatát.

A Fotópontokon továbbá nem csak az otthonról hozott családi fotók digitalizálására lesz lehetőség, a megjelentekről fotográfus készít képeket, amelyek szintén az eseménysorozatot összegző fotókollekció részei lesznek. Az így készült egyedülálló, mindenki számára elérhető, Veszprém múltját feltérképező gyűjteményből ősszel kiállítás nyílik, valamint album készül. Szándékunk szerint ez a platform megteremti a folyamatos kommunikáció lehetőségét a városon belül és a generációk között egyaránt.

Várjuk a családokat régi családi fotóikkal együtt a következő Fotópontokra:

Június 13. kedd, 15-19 óráig, EKF Iroda, Kossuth utca 3.

Július 15. szombat, 11-18 óráig, EKF Iroda, Kossuth utca 3.

kiallitas Helytörténet Kulturális emlékezet privát veszprém családtörténet

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!