Ragyogók

VEB2023 szervezés
VEB2023 szervezés

A VEB 2023 önkéntes programja

Talán az egyik elsőként megfogalmazott célunk volt, hogy maradandót alkossunk az önkéntesség területén: már a kezdetektől segíteni szerettünk volna abban, hogy a veszprémi és a régióban tevékenykedő szervezetek megismerjék az önkéntesség kultúráját és ilyen formán társadalmi és közösségi szerepvállalást tegyenek.  2020 óta a “Ragyogók” önkéntes csapat működésének köszönhetően a lakosok is magukénak érezhetik a VEB2023 EKF program kiemelt kulturális eseményeit, amelyek hatással vannak a város és a régió további életére. Fontos célunk, hogy az önkénteseket fogadó szervezetek tudatosabban, szervezettebben végezzék munkájukat, és 2023 után is egy olyan szemlélet, gyakorlat maradjon fent, amely mind a régióban működő szervezetek, mind az önkénteskedni vágyó lakosság számára hasznos.  

A VEB2023 EKF önkéntes programja rendkívüli lehetőséget biztosít arra, hogy nyissunk Európa felé az önkéntesség területén is. A nemzetközi önkéntes programunknak köszönhetően a Veszprém-Balaton régió lakosainak és önkénteseinek lehetősége nyílik olyan nemzetközi színtéren történő kapcsolatteremtésre, mely hosszú távon is releváns tapasztalás lesz számukra. Meggyőződésünk, hogy az önkéntes programunk az egyik olyan szoros kapocs  Európa Kulturális Fővárosainak hálózatában, mellyel hosszú távon is megalapozhatjuk Veszprém és a régió nemzetközi kulturális fejlődését.  

Ennek érdekében részt veszünk az Európai Szolidaritási Testület (ESC) programjában, melynek köszönhetően külföldi fiatalok hosszabb-rövidebb ideig aktívan bekapcsolódhatnak az EKF munkáiba és részesei lehetnek a Ragyogók csapatának is. A program szinte teljes ellátást és lakhatást biztosít számukra, így mindenki előtt megnyitja a lehetőséget, hogy saját országának kultúráját Veszprémbe hozza, majd az élményeket és az itt látottakat magával vigye. Célunk, hogy Veszprém több intézményét is felkészítsük az ESC programban való részvételre, ezáltal a nemzetközi önkéntesek fogadásának hosszú távú lehetőségére.  

Az önkéntes programmal kiemelt célunk egy maradandó rendszert alkotni az önkéntesség területén, melyben a régióban működő szervezeteknek, fesztiváloknak és programoknak hosszútávon is lehetőségük nyílik önkéntesek toborzására és foglalkoztatására. E rendszernek köszönhető a VEB2023 EKF év zártával is fennmarad a régióban az önkéntesség fogalma, mint az EKF év európai szintre emelt egyik öröksége. Hiszünk abban, hogy a VEB2023 EKF unikális, kulturális eseményein olyan életre szóló tapasztalatokat és élményeket szereznek az önkénteseink (akár hazai, akár nemzetközi), melyekkel hosszú távon megalapozzák a régió kulturális és művészeti fejlődését. 

Megvalósító: Veszprém-Balaton Régió Kultúrájáért Közalapítvány  

Helyszín: Veszprém és a teljes Bakony-Balaton régió  

Partnerek: Veszprém-Balaton 2023 Zrt., Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület, Civil Ház, Fesztivál Önkéntes Központ,  Művészetek Háza, Pannon Egyetem, Kabóca Babászínház 

TeszVeszprém

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!

Még 50 nap 18 óra 32 perc 32 másodperc
van hátra a megnyitóig!