Régiós Show

VEB2023 partner produkció
VEB2023 partner produkció

Avagy 12 város ünnepel

Arra kértük régiónk járásközpontjait, hogy álmodjanak meg városuknak egy-egy rendezvényt, amely minden ott élőnek emlékezetessé teszi a 2023-as évet. Néhányuk valami újat álmodott, néhányuk a már működő fesztiváljaikon csavart egyet, néhányan egy nagy durranást képzeltek el, néhányan inkább két kisebbet. Bármelyikről is legyen szó, arra számítunk, hogy mind olyan élmény lesz majd, amiről még 2023 után is sokáig beszélni fogunk. 

Ajka Art City

2023-ban újra megnyitja kapuit a világ első kriptongyára Ajka fákkal borított városrészének szívében, ahol zene-és fényjátékok töltik majd meg az indusztriális stílusú, hatalmas tereket. Aprogramsorozat apropójából az Ajkáról elszármazott sztárok hazalátogatnak, és operaénekesek, színészek, zenészek, művészek a helyi művészeti csoportokkal spontán közös produkciókkal engednek bepillantást a kulisszák mögé is. Néptánc és rock-and-roll, a bakonyi tradíciókat felelevenítő vad-és halfesztivál, a ’70-es, ’80-as évekbe visszarepítő nosztalgia Bányásznap, a belváros tereit megtöltő utcai művészeti akciók várják az Ajkára látogatókat. 

Időpont: 2023.08.18-20. és 2023.09.02-03.

Balatonalmádi: Balatoni Filmzene Fesztivál

A Balatoni Filmzene Fesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében valósul meg. Ez egy országos szinten is egyedi, különleges program, melyet civil kezdeményezésre Balatonalmádiban rendezünk meg. A 2023. augusztus utolsó hétvégéjére szervezett háromnapos fesztiválon szimfonikus- és kamarazenekarok előadásában minden idők legizgalmasabb magyar és nemzetközi filmzenéi csendülnek majd fel. A fesztivál mindhárom napján filmzenei tematikájú koncertek lesznek, három különböző helyszínen.

Időpont: 2023.08.25. – 2023.08.27.

Balatonfüred - XVIII. Romantikus Reformkor

XVIII. Romantikus Reformkor Gróf Széchenyi István szellemi hagyatékának örökében

Balatonfüred az 1971-es várossá nyilvánítása előtt, a reformkorban élte aranykorát, amikor a kor szellemi nagyságai, mind-mind megfordultak a pezsgő fürdőtelepen. Az ő munkásságuk mai napig tartó és a városban megjelenő eredményeire alapozva szervezzük meg immár 18. éve a civil kezdeményezésből létrejött Romantikus Reformkori fesztiválunkat, melynek központi helyszíne a Kisfaludy színpad és a Tagore sétány lesz. A 2023-as évben „ A Legnagyobb Magyar ” távoli nyugatban tapasztalt nézeteire, újító reformjaira fűzzük fel a rendezvény koncepcióját, ahol célunk a generációk között fennálló különbözőségek áthidalása, a múlt és a jelen közös nevezőre hozása, nem utolsó sorban a nemzetközi szintű kultúraközvetítés népszerűsítése. Országos tekintetben egyedülálló, e kort hűen bemutató hagyományőrzést valósítunk meg a fesztivál alatt, ahol a művelődő közösségek támogatása is megtörténik. Magyarország különleges ékkövei a magyar népi és cigányzenei formációk, a magyar operaélet, mely elemek mind-mind aktívan képviseltetik magukat a három nap alatt. Szerepet kapnak  a helyi, civil és más településekről érkező művészeti csoportok valamint fókuszba kerülnek az e korszakot interpretáló előadóművészek, gyermekjátszók és kézműves vásározók is, akikkel tovább gazdagodik a híres, indiai költőről elnevezett, Tagore sétány. Fellép Bangó Margittal a Swing a’ la django zenekar, lesz korhű öltözetben történő felvonulás és számos érdekes program minden korosztály számára.

Fonyód: Föld – Víz – Levegő

A VÍZ, a FÖLD, a LEVEGŐ mindannyiunk életében központi jelentőségű elem, mégis sokszor elfeledkezünk a fontosságukról, a megőrzésük fontosságáról. Rendezvényeink évről évre egyre több embert vonzanak ebbe a régióba és városunkba, ezért úgy gondoltuk ezen események kiváló alkalomként szolgálhatnak arra is, hogy felhívjuk a figyelmet a környezetvédelemre és a fenntartható élet fontosságára. Elsősorban a Balaton vízminőségének megóvására, nagy tavunk népszerűsítésére, a minket körülvevő természeti kincseink: a fonyódi dombok, sétányok, erdős területek tisztaságának megőrzésére helyeztük a hangsúlyt. Valamint, mivel városunk múltjában kiemelt szerepet játszott a levegő meghódítása - hiszen Lányi Antal első magyar pilótaként repülte át a Balatont Fonyód és Badacsony között-, természetesen erről a létfontosságú elemről sem feledkezhettünk meg.

Keszthely

KeszthelyFest 2023 – Légy Ott!: Négynapos összművészeti fesztivál a Balatonnál

2023. július 6-9. között kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a KeszthelyFest. Az ingyenes rendezvénysorozat egyik fő célja, hogy a különböző zenei stílusok, a gasztronómia, a humor, az irodalom, a történelem, valamint a divat vegyítésével egy igazán szórakoztató és maradandó élményt nyújtson mind a helyi lakosok mind pedig a turisták számára.

Időpont: 2023. július 6.-9.

Helikoni Ünnepségek 2023 – A találkozások ünnepe

Magyarország legnagyobb középiskolai tehetségkutató fesztiválja 2023-ban rendhagyó megközelítéssel kilép eddigi kereti közül. Egyszerre mutatkoznak be az elmúlt évek legsikeresebb versenyprodukciói és iskolái, a korábbi évtizedek Helikonjain szereplő és azóta befutott művészek és sztárfellépők, és a mindenkori zsűrikben helyet foglaló szakemberek, alkotók, és a hozzájuk köthető művészeti csoportok, helyi alkotóközösségek.  

Időpont: 2023. április

 

Marcali: Eurofolk fesztivál - Tánclépésekkel a nemzetek útján

A Nemzetek fesztiválja egy négy napot átívelő rendezvénysorozat, mely magyar és európai táncosok és zenészek meghívásával mutatja be a különböző nemzetek kultúráját, örökségét. Az ide látogatók nemcsak kiállítások, menettáncok, táncházak és színpadi produkciók keretében ismerkedhetnek meg az eltérő hagyományokkal, hanem nemzetközi táncversenynek is részesei lehetnek.

A program során olyan értékek kerülnek bemutatásra, mely nemcsak az eltérő európai hagyományok iránt érdeklődőknek nyújt kikapcsolódási lehetőséget. A családok részére interaktív programok mellet gyerekbarát szolgáltatások kiemelt figyelmet kapnak.

Időpont: 2023.08.08. - 2023.08.13.

Honlap: www.marcaliprogramok.hu

Siófok55 Városnap

Siófok55 égisze alatt egyedülálló és nagyszabású 4 napos Városnapi program keretében ünnepeljük Siófok város 55 éves jubileumát, ahol emléket állítunk a múltnak és ünnepeljük a jelent, színes kulturális és szabadidős programokkal, díjátadásokkal, civil szervezetek és testvérvárosok bevonásával, megkoronázva az estéket helyi zenekarok, a Bagossy Brothers Company és Szekeres Adrien koncertjével. 

A helytörténet és kulturális emlékezet témaköréhez illeszkedő, négy napos rendezvénnyel Siófok várossá válásának 55. évfordulóját ünnepeljük. Ennek keretében több, a városhoz kötődő alkotóművész és szervezet aktuális jubileuma is kihangsúlyozásra kerül, különböző művészeti és kulturális események kiállításmegnyitó, könyvbemutató, néptáncelőadás, 50. jubileumi koncert, stb. tolmácsolásában.

Az eseménysorozat kivételes lehetőség Siófok városának, hogy bemutassa a város minden arcát, színes kulturális és épített örökségét, összehozza a generációkat, a lakosokat és látogatókat, tisztelegjen a múlt előtt, értéket teremtsen a jövő generációinak 3 eseménydús napba sűrítve Siófok esszenciáját.

A jubileumi rendezvény számos kulturális élményt nyújt majd, fellép a hatvanéves Balaton Táncegyüttes és az ötvenéves Apáti Dixieland Band-et is köszönthetjük a színpadon, a város emblematikus épületében a Víztoronyban pedig Varga Imre szobrászművész és Siófok első diszpogára születésének 100. évfordulójára megnyílt emlékkiállítás és helytörténeti kiállítás várja az érdeklődőket. Ezenkívül, lehetőséget adunk a környező települések hagyományőrző műsorainak bemutatására a civil egyesületekkel karöltve, valamint a nemzetközi kapcsolatainknak is teret adva megjelennek a programban Siófok testvérvárosai szimbólumaikkal, köszöntő üzeneteikkel.

A 4 nap során színes családi programokkal egészül ki a születésnapi ünnepségsorozat. A gyerekeket interaktív és szórakoztató programokkal, a fiatalokat kvízjátékkal és koncertekkel, a középkorosztályt pedig művészeti és egyházi vonatkozású programokkal kívánjuk bevonni. Város tortája, kvízest, rajzverseny, gyermektáncház, prevenciós szűrőbusz, véradás, komoly- és könnyűzenei koncertek, animációs lézershow teszik színessé a napokat. Péntek este bemutatkoznak a helyi zenekarok, szombaton a Bagossy Brothers Company ad koncertet, advent első vasárnapján Lovász Irén, valamint Szekeres Adrien lép fel a városnapi programok között. A rendezvényen kézműves és gasztronómiai vásár is működik, ami minden korosztály számára kulináris élményt nyújt.

Időpont: 2023.11.30 – 12.03.

Sümeg: BAROCK - KovakőFesztivál

Rendhagyó fesztivállal várja a látogatókat a Pannon-táj szíve július második hétvégéjén

 

A "Barock" Fesztivál a hagyomány és a modernitás összefésülésének jegyében jött létre. A fesztivál díszvendége a Szentegyházi Gyermekfilharmónia 150 fiatal fellépője a hagyomány, a nemzeti értékek képviselőit a helyi és a nemzetközi fúvósok kötik be az esti rockzenei programokba. Tehát akik jelen lesznek az esemény mindhárom napján egy különleges időutazáson, és egy különleges stílus- utazáson vesznek részt. Sümegen, a Pannon-táj szívében a történelem átszövi a mindennapokat. A barokk- kor szellemisége áthatja a várost a Püspöki Palota, a Vár, a Ferences Templom ölelésében. A fesztiválozók a zenei élményeken kívül a történelemben is elmerülhetnek, hiszen a lovagi torna bemutatón a török időkből kaphatunk ízelítőt, a tűzzsonglőrök (mint évezredes „varázslat”) és a fényfestés (mint modern kori „varázslat”) is kiegészítő elemként szerepelnek, de számos lehetőségük van interaktív kalandokra is a város intézményiben.

Időpont: 2023. július 7-9.

Megvalósító: Sümeg Város Önkormányzata

Partnerek: főbb szakmai partner: Sümeg TDM, Püspöki Palota, geológiai szakmai partnerek (egyetemek, geológusok)

Tapolca

Gyere és TÜNdökölj!

A Tapolcai Ünnepi Napok immár több, mint egy évtizede a nyár végének legnagyobb bulija Tapolcán. Fesztivál jelleg, gasztronómia és zenés, táncos produkciók jellemezték korábban és jellemzik alapjaiban a jövőben is. 2023. augusztus 16-a és 19-e között, tehát legnagyobb nemzeti ünnepünket megelőző napokban azonban az Európa Kulturális Fővárosa projektnek köszönhetően tovább bővülhet a rendezvény kulturális kelléktára. A VEB2023 EKF ugyanis lehetőséget nyújtott arra, hogy megjelenésében, tartalmában, kulturális sokszínűségét tekintve jelentős léptékváltással megújuljon a rendezvény.

Időpont: 2023. augusztus 16.-19.

Várpalota

10. Popper Dávid Nemzetközi Csellóverseny

Az elmúlt 22 év alatt az egész világ megtanulta Dániától Ausztráliáig, Amerikától Dél- Koreáig, hol van Várpalota és Magyarország. Magyarország és a világ legjobb csellistái versenyeznek Várpalotán a sikereikhez vezető úton, akiket   nemzetközileg elismert csellóművészekből álló zsűri értékeli. A világon szakmai közönség által is számontartott verseny jubileumi rendezvénye kerül megrendezésre 2023-ban.            

Rock Palota Fesztivál

2023-ban útjára indul az ország legnagyobb amatőr rockzenei fesztiválja, amelyen helyet kapnak az országos hírű zenekarok is.

Időpont: 2023.  08. 25-26.

Megvalósító: Thury Vár Nonprofit Kft

Partner: Rock Palota Egyesület

Zirc

ZIRCikON – új, ingyenes fesztivál a Bakony fővárosában!

A ZIRCikON célja egyik legfontosabb célja, hogy tartalmas és színes programokkal egyszerre szórakoztasson, tanítson és maradandó élményeket adjon a látogatóknak, valamint, hogy az EKF Program jegyében autentikus kulturális kínálat sokszínűségét biztosító esemény jöjjön létre, bővüljön a kultúrához való hozzáférők köre, a városi terek pezsgő élettel teljenek meg!

Időpont: 2023. augusztus 11-12.

Helyszín: Zirc, Rákóczi tér és Alkotmány úti rendezvénytér

X. David Popper Nemzetközi Csellóverseny

A kétévente megrendezett csellóversenyt az országban és a világban is számon tartják. 

A David Popper Nemzetközi Csellóversenyt tizedik alkalommal rendezik meg Várpalotán. Az első versenyt 2000-ben tartottuk. A verseny gondolata azért született meg, mert Magyarországon nem volt nemzetközi csellóverseny, amit ifjúsági korosztálynak rendeznek. Fontos, hogy a zenei pályára készülő fiatalok tudják, korosztályuk csellistái hol tartanak tudásukban, össze tudják hasonlítani a különböző országok iskoláit, ami segíti képzésüket. A versenyre való felkészülés, a versenyzés komoly kihívás, ez a tapasztalatszerzés segíti felkészülésüket az előadóművészi pályára.

Ünnep

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!