Régiós Show

VEB2023 partner produkció
VEB2023 partner produkció

Avagy 12 város ünnepel

Arra kértük régiónk járásközpontjait, hogy álmodjanak meg városuknak egy-egy rendezvényt, amely minden ott élőnek emlékezetessé teszi a 2023-as évet. Néhányuk valami újat álmodott, néhányuk a már működő fesztiváljaikon csavart egyet, néhányan egy nagy durranást képzeltek el, néhányan inkább két kisebbet. Bármelyikről is legyen szó, arra számítunk, hogy mind olyan élmény lesz majd, amiről még 2023 után is sokáig beszélni fogunk. 

 

Ajka Art City

2023-ban újra megnyitja kapuit a világ első kriptongyára Ajka fákkal borított városrészének szívében, ahol zene-és fényjátékok töltik majd meg az indusztriális stílusú, hatalmas tereket. Aprogramsorozat apropójából az Ajkáról elszármazott sztárok hazalátogatnak, és operaénekesek, színészek, zenészek, művészek a helyi művészeti csoportokkal spontán közös produkciókkal engednek bepillantást a kulisszák mögé is. Néptánc és rock-and-roll, a bakonyi tradíciókat felelevenítő vad-és halfesztivál, a ’70-es, ’80-as évekbe visszarepítő nosztalgia Bányásznap, a belváros tereit megtöltő utcai művészeti akciók várják az Ajkára látogatókat. 

Időpont: 2023. 08. 18-20. és 09. 1-3.

Honlap: www.ajka.hu, www.kriptongyar.hu

 

Balatonalmádi: Balatoni Filmzene Fesztivál

A háromnapos fesztiválon szimfonikus- és kamarazenekarok előadásában az elmúlt évtizedek legizgalmasabb magyar és nemzetközi filmzenéi csendülnek fel. A főeladásokat ismert hazai könnyűzenei együttesek formabontó, filmzenei koncertje előzi meg, eddig nem ismert és nem látott felállásban, szimfonikusok kíséretében. A minden korosztály számára ajánlott rendezvényt filmplakát kiállítás, valamint fiatal tehetségek számára kiírt, hazai és külföldi zeneszerzők által zsűrizett filmzene szerzői pályázat teszi még színesebbé.

Időpont: 2023 nyara

Fonyód: Föld – Víz – Levegő

VÍZ: 2023. június 24-én, a fonyódi kutyás fürdetőhelyen napközben kultúrtörténeti kalandozásokat tartunk a Badacsony - Fonyód tengely mentén. Mindeközben pedig lapáttal a kézben több százan vágnak neki a Balaton átevezésnek, ugyanezen az útvonalon. 

FÖLD: Július 22-én a fonyódi piac környékén a múlt és jelen találkozik. Megidézzük az elmúlt évtizedek fonyódi világát: oldtimer autókkal és motorokkal, igazi vásári hangulattal, régi fonyódi plakátok egyedülálló gyűjteményének kiállításával repülünk vissza az időben. Este pedig felcsendülnek a „Halló, itt Balaton” egykori örökzöld dalai. 

LEVEGŐ: augusztus 26-án a Vigadó téren nagyszabású Repülő Show-t rendezünk, megidézve Lányi Antal emlékét, aki először repülte át a Balatont. Mindezt makettkiállítás és látványos drón bemutató kíséri.

Időpont: 2023.06.24., 07.22., 08.26.

Honlap: www.fonyod.hu

Keszthely

KeszthelyFest – Nyárra Hangolva!

Mediterrán hangulat, fények, illatok, ízek, dallamok kavalkádja - ez jellemzi a KeszthelyFestet. A Balaton nyugati csücskének legjelentősebb fesztiválján jól megfér egymás mellett az „egyszálgitáros” utcazenész és a „nagyszínpados” sztárfellépő, a zalai borászok és kézművesek portékái, a modern street food és a hagyományos lacikonyha. 

Időpont: 2023. július

Honlap: www.keszthelyfest.hu

Partnerek: Helikon Kastélymúzeum Nonprofit Kft

Helikoni Ünnepségek 2023 – A találkozások ünnepe

Magyarország legnagyobb középiskolai tehetségkutató fesztiválja 2023-ban rendhagyó megközelítéssel kilép eddigi kereti közül. Egyszerre mutatkoznak be az elmúlt évek legsikeresebb versenyprodukciói és iskolái, a korábbi évtizedek Helikonjain szereplő és azóta befutott művészek és sztárfellépők, és a mindenkori zsűrikben helyet foglaló szakemberek, alkotók, és a hozzájuk köthető művészeti csoportok, helyi alkotóközösségek.  

Időpont: 2023. április

Honlap: www.helikoniunnepsegek.hu

 

Marcali: Eurofolk fesztivál - Tánclépésekkel a nemzetek útján

Augusztus közepén minden a táncról szól Marcaliban: a világ minden részéről ide érkező tánccsoportok mutatják be országuk kultúráját, népzenéjét, táncait, énekeit, népviseletét. Napközben családi programok, esténként táncházak töltik meg az utcákat. Igazi szabadtéri karnevál hangulatra számíthatunk! 

Időpont: 2023. augusztus

Honlap: www.marcaliprogramok.hu

Siófok: Kálmán Imre Nemzetközi Karmesterverseny – Operett, újrahangolva

Kálmán Imre Siófok szülötte,szerzeményei a mai napig gyakran hangzanak fel a város utcáin. 2023-ban a világ minden tájáról érkező 12 fiatal karmester szólaltatja meg a szerző legfontosabb műveit, és méri össze tehetségét egy nemzetközi zsűri előtt. A háromfordulós versenyt mindenki végigkísérheti majd: a város legszebb terein a Budapesti Operettszínház zenekara és táncosai, énekesei által kel életre Kálmán Imre hagyatéka.

Időpont: 2023. június 

Holnap: www.kalmanimrekarmesterverseny.hu (előkészítés alatt) 

Sümeg: BAROCK - KovakőFesztivál

Sümeg, a Pannon-táj Szíve új arcát mutatja a vendégeknek. Hogyan jutunk el az ősemberbányától a barokk Sümegig? Mi a kapcsolat Sümeg változatos kőzetei és a borok között?  Ezekre a kérdésekre is választ kapunk a három nap alatt a koncertekkel, családi programokkal, és egy kis tudománnyal megtűzdelt fesztiválon, amelynek programjait történelmi környezetben élvezhetjük.

 

Időpont: 2023. július

Honlap: www.barockfesztival-sumeg.hu (előkészítés alatt)

 

Megvalósító: Sümeg Város Önkormányzata

Partnerek: főbb szakmai partner: Sümeg TDM, Püspöki Palota, geológiai szakmai partnerek (egyetemek, geológusok)

Tapolca

Testvér lészen minden ember – Tapolcára jön a nagyvilág 

Finn, német, olasz, kárpátaljai, felvidéki, erdélyi, török testvérvárosok küldöttségei érkeznek Tapolcára, ahol közös koncertekkel, táncházakkal, kiállításokkal, gasztro-programokkal segítenek szorosra fűzni a barátságot, és megismerni egymás kultúráját.

Időpont: 2023. augusztus

Honlap: www.tapolca.hu

Tapolcai Nyári Játékok – Színek, ízek, hangok, hangulatok

Színház, muzsika és képzőművészet hív, csábít és varázsol el mindenkit, aki ellátogat ebbe a páratlan hangulatú kivárosba. Nagyszabású szabadtéri színházi előadások, zene és fényfestés, bor és pisztráng – mindez a legendás tapolcai tó partján, gyertyafényes vacsoraasztalok mellett. Napközben a patak partja, a templom és plébánia udvara különleges kiállítóhellyé változik át, a környéken alkotó kortárs képzőművészek tárlataival.

Időpont: 2023. július

 

Várpalota

10. Popper Dávid Nemzetközi Csellóverseny

Az elmúlt 22 év alatt az egész világ megtanulta Dániától Ausztráliáig, Amerikától Dél- Koreáig, hol van Várpalota és Magyarország. Magyarország és a világ legjobb csellistái versenyeznek Várpalotán a sikereikhez vezető úton, akiket   nemzetközileg elismert csellóművészekből álló zsűri értékeli. A világon szakmai közönség által is számontartott verseny jubileumi rendezvénye kerül megrendezésre 2023-ban.            

Időpont: 2023 november

Honlap:  http://thuryvar.hu/

 

Rock Palota Fesztivál

2023-ban útjára indul az ország legnagyobb amatőr rockzenei fesztiválja, amelyen helyet kapnak az országos hírű zenekarok is.

Időpont: 2023.  08. 25-26.

Honlap:  http://thuryvar.hu/

megvalósító: Thury Vár Nonprofit Kft

partner: Rock Palota Egyesület

Zirc: Zirci História - Történelmi és gasztronómiai időutazás

A Zirci História a Bakony fővárosának múltban gyökerező, ma is élő értékeiről mesél: az Apátság udvaraiban, kertjeiben a szerzetesrendek sörkészítő hagyományaival ismerkedhetünk meg. Európa-szerte számos kolostorban, apátságban készül évszázadok óta sör – őket látjuk vendégül és az ő italaikat kóstolhatjuk végig 2023 nyarán. Mindeközben a Bakonyi Természettudományi Múzeumban a sörkészítés botanikai vonatkozásait ismerhetjük meg, és a bakonyi kézműves mesterségek vásári seregszemléjén is végigsétálhatunk. 

Időpont: 2023 augusztus

Honlap: www.zirc.hu

Ünnep

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!