Romani Design – Együtt Berhidáért

VEB2023 pályázati együttműködés
VEB2023 pályázati együttműködés

A tradíciókövetés művészete

Közösségépítés és edukáció – ez a két kulcsszava a berhidai térségben megvalósuló, kulturális sokszínűségre épülő programnak. 

A Romani Design alapító-tervezőinek - Varga Erika és Varga Helena - vezetésével megvalósuló nagyszabású projekt a tervezők sokszínű roma közösségekben, hosszú évek során megszerzett változatos szakmai tapasztalatára épít. A Romani Design 11 éve katalizátorként működve számos pozitív folyamatot generált a divat és a kortárs dizájn szegmensén keresztül. A hagyományos értékek modern kontextusba helyezésével az iparművészet, a divat, a média világában, innovatív nyelvi formában tud megszólalni, saját pozíciót elfoglalva a szektor vezető szereplői között. A roma származású testvérpár közösségük elismert tagjai, kulturális szokásaik kiemelkedő ismerői, amely tudás nélkülözhetetlen az általuk vállalt program megvalósításához.  

A projekt a régióban élő hátrányos helyzetű roma fiatalok és közösségek edukációs fejlesztését tűzte ki célul, összművészeti eszközök használatával és valódi tudásátadással. A projekt egyúttal egy magas intenzitású, eredményorientált, oktatási és közösségépítő program, amely a fejlesztés és tehetséggondozás területén holisztikus pedagógiai szemléletű képzést valósít meg a berhidai térségben. A kulturális sokszínűségre építő, mindenki által elérhető programelemek támogatják a kultúrák összefonódását, emellett az elfogadáson és együttműködésen alapuló újfajta jövőképet fogalmaznak meg a régió számára. 

A közösségépítés egyik fontos eleme, hogy a roma közösség maga is részévé váljon az adott település kulturális vérkeringésének. A program során a megvalósítók egyedülálló, a roma közösségeket mobilizáló, saját összművészeti módszertana segítségével szoros kapcsolatot kívánnak kiépíteni a helyi roma lakossággal.  

Számos olyan programelem indult útjára 2022-ben, melyek segítségével a résztvevők együtt építik a roma kultúra presztízsét. Így például cigány nyelvoktatás, cigánytánc oktatás, divat- és kézműves foglalkozások, fodrászati titkok csábítják a roma fiatalokat. A program résztvevői média műhelyek keretein belül dolgozzák fel videó- és fotó kampányok segítségével az olyan jeles napokat, mint a Roma Holokauszt vagy a Nemzetközi Roma Nap. A tehetségek kibontakoztatására jött létre a Gypsy All Stars előadói műhelymunka-sorozat, ahol a Berhidán élő muzsikus családokkal, hangszeres zenész fiatalokkal dolgoznak együtt a helyi zenekar összeállításán és fejlesztésén a meghívott neves zenész mentorok. 

Az egész évben zajló, az egész települést megmozgató munka és programok között néhány igazán látványos, kiemelt esemény is helyet kap, így például:

-          Berhida Self Made Fashion Days májusban

-          Együtt Berhidáért Biennálé Kiállítássorozat júniustól november végével bezárólag 

-          Gypsy All Stars Tehetség Gála októberben

-          Holiday Fest Családi Fesztivál decemberben,  a kétéves program zárásaként. 

Megvalósító: Amaro Trajo – Életünk Roma Kultúráért Alapítvány

Időpont: 2022 és 2023 során folyamatosan

Helyszín: Berhida

Honlap:https://www.facebook.com/romaniforberhida/?paipv=0&eav=AfaZkS1vI7NPC7WWbMhU9uh73AOp76ra8HRhADjNUzq01nej5sqCUBlYfLRoRo1ciCQ&_rdr

Partnerek: Berhidai Művelődési Ház és Könyvtár, Berhida Város Önkormányzata,  Berhidai Roma Kisebbségi Önkormányzat valamint számtalan helyi oktatási és segítő szakemberek

hidak

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!