Semmi különös?

VEB2023 partner produkció
VEB2023 partner produkció

A Bakony ékkövei

Mindannyian ismerünk olyan falvakat, ahol a helyiek azt mondják, nincs itt semmi különös. De tudjuk, hogy ez soha nem igaz. Felderítőcsapataink a Bakony négy települését célozták meg 2022 nyarán, ahol felfedezték, mi teszi Borzavárt, Nagyesztergárt, Bakonynánát vagy épp Jásdot igazán egyedivé. 

 

A kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) vezetésével indult el ez a sajátos társadalmi innovációs projekt, amely széles partnerségi bázissal, hazai és nemzetközi együttműködéssel a térség belső erőforrásait mozgósítja. Olyan interdiszciplináris munka valósul itt meg, amelyben a vizsgálatok a helytörténetre, gasztronómiára, tánc- és népművészeti hagyományokra, természeti és épített környezetre, környezetvédelemére és fenntartható fejlődésre, társadalmi mobilitásra, helyi identitásra, sőt ezek kapcsolatára vonatkoznak, méghozzá széles időhorizonton. 

A módszertani alapokat az Intézet Kraft – „Kreatív város – fenntartható vidék” új, innovatív regionális fejlesztési koncepciója adja, amelynek lényege, hogy a fejlesztések és beruházások sikerének kulcsa, ha egy adott térség gazdasági, önkormányzati, civil és akadémiai szereplői összefognak egymással és hatékonyan együttműködnek.  

A munka már 2022 márciusában elindult és magába foglalja a helyi lakosokkal, szervezetekkel és a térségi fejlesztő intézményekkel való szoros együttműködést, nyilvános zenei-közművelődési, kulturális programokat és úgynevezett helyi érintett találkozókat, ahol az Intézet szakértői a helyi szereplőkkel dolgoznak olyan akciók kialakításán, amelyek a VEB 2023 programsorozat családbarát színfoltjai lehetnek és hosszútávon is fenntarthatók lesznek.  

A négy településsel történő egyeztetéseket követően nyílt pályázati felhívás keretében jelentkezhettek különböző hátterű és más-más szakmából érkező kutató vagy fejlesztő szakértők a települési csoportokban való munkára. 2022 május végére eredményesen zárult a toborzási folyamat, a projekt közreműködői között multinacionális vállalati környezetből érkező kommunikációs szakértőtől kezdve grafikus, településfejlesztő, kulturális antropológus, geográfus, geológus, botanikus kollégán át történészek, nyelvészek, turizmusfejlesztési szakértők is részt vesznek a projektben.  

A közös munka alapját az ún. „közös alkotófolyamat” képezi, amely során a fejlesztési javaslatokat a helyi lakosokkal közösen alakítják ki a csapatok. A projekt fő célkitűzése, hogy a települések értékeire hívja fel a figyelmet, támogassa a helyi közösségeket a belső értékek megismertetésében, javítsa a települések közötti és a településen belüli kohéziót. Az értékek kutatása, tudatosítása út lehet a társadalmi összefogásra a régi lakosok és új beköltözők között, a négy település és környezetük értékeinek együttes fejlesztése a szolidaritás erősítését eredményezheti. 

2022 őszére a közös munkából reményeink szerint olyan életképes programjavaslatok is születnek, amelyekkel Borzavár, Nagyesztergár, Bakonynána és Jásd szerves részévé válhat a 2023-as EKF év programsorozatának, és persze nem utolsó sorban maradandó élményeket és jövőbe mutató muníciót is ad a helyi közösségeknek. 

Megvalósító: Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) 

Helyszín: Borzavár, Nagyesztergár, Bakonynána, Jásd 

Időpont: 2022 március - 2023 március 

Honlap: https://iask.hu/hu/ 

 

élő régió

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!