Szél utcai izraelita temető emlékpark

VEB2023 szervezés
VEB2023 szervezés

A Szél utcai Izraelita Temetőt az 1730-as években nyitották idetelepült zsidó családok. A területen 1882-ben befejezték a temetkezést a rendkívüli sziklás talaj miatt. Másfél évszázad alatt mindegy 450 elhunytat temettek el. Az elmúlt évszázad során a temető sírköveinek egy részét elhordták, nagy részük eltörött vagy az idők folyamán a föld alá került.

A német megszállást követően 1944 júniusában a veszprémi és részben a környékbeli zsidóságot a veszprémi gettóba költöztették, ahonnan 1944 júliusában a gettó lakóit Auschwitzba deportálták. 1945-ben a haláltáborokból és a munkaszolgálatokból hazatért veszprémi túlélők a hitközséget ismét megalakították. 1946-ban a hajdan virágzó hitközség száma 106 volt. 1949-ig a hitközségi tagok száma 84 személyre apadt, ez a szám az elmúlt évtizedekben tovább csökkent. 

A veszprémi zsidóság a mai napig a jelenlegi Mártírok útjai Izraelita Temetőben temetkezik. 

Az egykori Szél utcai Izraelita Temető jelenleg dezolált: kerítés nélküli, dudvás, a sírkövek nagy részét ellepte a föld, mások szanaszét hevernek. A veszprémi zsidóság tragédiája Veszprém város nagy vesztesége, akik nagy mértékben hozzájárultak a város felemelkedéséhez, hiányuk fájó a város jelenében. Ezért az Európa Kulturális Fővárosa 2023 támogatásával az egykori zsidó temetőt emlékparkká nyilvánítja a város. Olyan hellyé, amely a mindennapokba beépülve a megemlékezés meghitt helyszínévé és egyben a pihenés és a szemlélődés terévé válhat a veszprémi lakosok számára.  

tükörkép

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!