TÁJTÉKA

VEB2023 partner produkció
VEB2023 partner produkció

A Balaton-felvidék intelligens tájhasználati eszköztára

Gasztromigráció, szőrdilemma, mesefák, innovatív beköltözők. A Balaton-felvidékről alkotott sztereotip elképzeléseket szeretnénk megváltoztatni. Megkeressük, összegyűjtjük és megmutatjuk, melyek azok a régi és új értékek, gyakorlatok, életmódmintázatok és jövőformáló kezdeményezések, amelyek az itt élő lakosság és a tájat megismerni vágyó látogatók valós igényeire építve segítenek megőrizni és fenntartható fejlődési perspektívákat felmutatni a Balaton-felvidéki kultúrtájnak. Ezt jelenti számunkra az “intelligens tájhasználat”, amely, mint új fogalom keretezi a TÁJTÉKA projektet.  

A TÁJTÉKA célja, hogy párbeszédet indítson a Veszprém-Balaton-felvidék régió intelligens tájhasználatával kapcsolatban, összekapcsolja és segítse az ebben érdekelt helyi lakosokat, döntéshozókat és vállalkozókat, újonnan beköltözőket és az ide kikapcsolódási céllal érkezőket.  

Elindítottuk a téma eddigi legnagyobb átfogó kvalitatív és kvantitatív kutatását a térségben egy eszköztár összeállításához, melyekre építve 2022 őszétől 2023 végéig szervezünk a helyi közösségekkel eseményeket, fejlesztő programokat és együttműködést elősegítő kezdeményezéseket.  

 

A TÁJTÉKA során a helyben élőkkel és szakmai partnerekkel dolgozunk együtt és a tapasztalatokból mintaprojekteket alakítunk ki – azzal a szándékkal, hogy azok 2023-at követően a helyi közösségek erejével is tovább tudnak működni.   

Helyben értelmezhető, a gyakorlatban használható javaslatokat és eszköztárat készítünk az itt élőknek, beköltözőknek és ide látogatóknak. Ezeken keresztül mutatjuk be, hogyan lehet ma kötődni egy történeti tájhoz, valamint azt is, hogyan alakíthatóak ki fenntartható és megújulni képes életmódok és közösségi tájhasználati gyakorlatok. 

A TÁJTÉKA-eszköztár HÁROM elemből áll - ezek mindegyike intenzív közösségi és szakmai munka eredménye: 

1.       A Balaton-felvidék jövőképe: a múlt hatásait, a jelenben zajló folyamatokat és jó gyakorlatokat kutatva vizsgáljuk a régió jövőképét 

 

2.      Üdvözlünk a Balaton-felvidéken! : egyfajta “welcome pack” - gyakorlati tanácsokat tartalmazó kultúrtáj használati útmutató lakóknak, költözőknek, látogatóknak 

 

3.      A Balaton-felvidéki kultúrtáj jó gyakorlatai: Miként tudjuk tájtudatossá tenni az itteni közösséget? 

 

Az eszköztár első eleme, a Balaton-felvidék jövőképe, 2022 szeptemberében jelent meg nyomtatott és online verzióban is, amely szabadon elérhető az érdeklődők számára. 

https://tudastar.kek.org.hu/publikacio/index.php?s=a-balaton-felvidek-jovokepe 

A jövőkép felállítását követően dolgozzuk ki azt az akciótervet, amely a közösség valós igényeire és a helyben fellelhető gyakorlatokra építve segíti az együttműködések kialakulását, a tudás és a tapasztalatok megosztását. Az együtt gondolkodást és a különböző szempontok megértését, szintetizálást segítő workshopokon dolgozunk együtt a szakmai közeggel, a döntéshozókkal, a térség aktív vállalkozóival és a kulturális szektorban tevékenykedő szervezetekkel, közösségekkel. 

2023 pedig a közösségi gyakorlatok megismeréséről, kipróbálásáról szól: a Kortárs Építészeti Központ módszertanai alapján a helyiekkel együtt, a helyi erőforrásokra építve szervezünk építőtáborokat, felfedező-tanuló sétákat, gyermekeknek szóló edukációs programokat és értéktúrákat. Mindezt tesszük azzal a céllal, hogy a helyi közösségekkel együtt megismerjük az életünket körülölelő tájat, az abban játszódó folyamatokat, megértsük jelenségeit - és közös erővel tanuljuk meg tudatosan alakítani jövőjét. 

A TÁJTÉKA kiemelt célja a programok és együttműködések fenntarthatóságának megteremtése, hogy a megkezdett folyamatok 2023-at követően is tovább éljenek. Az események eredményei és módszertanai publikusak és transzparensek lesznek, ezzel elősegítve és támogatva a folytathatóságukat és átvételüket.  

Megvalósító: KÉK - Kortárs Építészeti Központ, ADI Építészeti Stúdió 

Időpont: 2022-2023 

Helyszín: Balaton-felvidék települései 

élő régió

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!