Találkozások Zenevárosban

VEB2023 pályázati együttműködés
VEB2023 pályázati együttműködés

Egyszeri zenei együttállások az UNESCO Zene Városában

A Találkozások Zenevárosban egy korokon, kultúrákon és műfajokon átívelő koncertsorozat, amelyet Veszprém UNESCO díja hívott életre 2022-ben. Magyarországon először a megyeszékhely nyerte el a Zene Városa címet az UNESCO Kreatív Városok Hálózatának tagjaként, ezt ünnepli és terjeszti az egyszeri zenei együttállások sorozata. A koncertek mindegyike egy zenei találkozás magyar és külföldi művészek között, amely megmutatja a zenei nyelvek átjárhatóságát.  

2023-as Európa Kulturális Fővárosa évében többek között olyan zenei határátlépéseknek ad otthont Veszprém, mint Lakatos Mónika és a Mendelssohn Kamarazenekar koncertje, ahol az oláh cigány zene szimfonikus átiratai csendülnek fel. A cumbia műfaját a kolumbiai Maguare együttes és a magyar Los Orangutanes mutatja be, a kaustineni hegedű hagyományát a finn Tero Hyvälouma hozza Veszprémbe, az Erdőfű vendégeként, a marokkói szakrális gnawa tradíciót Jola és a magyarországi Tariqa képviselik. 

A népi és klasszikus hagyományokban gyökerező, de a műfaji korlátokon átlépő produkciók egyben beavató események. A fellépők és a közönség is egy közös játék részesei, amelynek során új zenei élményben részesülnek. A koncerteket kísérő beszélgetések mélyítik a befogadói élményt, és kiemelik a zenei nyelvek átjárhatóságát.  

Megvalósító: Veszprém-Balaton Régió Kultúrájáért Közalapítvány 

Időpont: 2023 során folyamatosan 

Helyszín: Veszprém   

Partner: Hangvető Zenei Terjesztő Társulás Kft. 

 

Minden, ami zene Zene/Város

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!