Természetes gyümölcsöskertek

VEB2023 pályázati együttműködés
VEB2023 pályázati együttműködés

A balatoni táj felelős gondozói

A Balaton-felvidék és a bakonyi térség életében kiemelt jelentőséggel bírtak az ősi tájfajta gyümölcsfák, egészen a múlt század közepéig. Mára ez a hatalmas érték kezd feledésbe merülni, a fajtaválaszték és a hozzá kapcsolódó ősi tudás kihalóban van. Értékmentés, hagyományőrzés – ez a mi feladatunk. 

Kulturális örökségünk sajátos szelete előtt tiszteleg a barnagi és alsópáhoki közösségi kert – mindkettő a helyi közösség kezdeményezésére, a VEB 2023 támogatásával jött létre, fejlődik tovább. Mindkét helyszínen olyan gyümölcsöskertek jönnek létre a helyi közösségek összefogásával, melyek az ősi tájfajta gyümölcsfák mellett gazdag cserje és gyepszinttel, más elegyes fafajokkal kiegészülve alkotnak egy-egy természetközeli, fajgazdag foltot a települési szövetben. Ezek a kertek kísérletek is egyben hogyan lehet a település közterületein közösségi összefogásban létrehozni és fenntartani ezeket a tereket. 

A barnagi közösségi kert és a köré szerveződő programok elsősorban a természetes gyümölcsészethez és az ehhez kapcsolódó számtalan ősi és modern tudáshoz kapcsolódik a kézi kaszálástól kezdve az oltáson át a méhészetig és gyümölcsfeldolgozásig. A kert köré szerveződő programokon kóstolót kaphatunk e szerteágazó tudományból és kapcsolódhatunk azokkal, akik hasonlóan fontosnak tartják a balatoni táj sorsát. 

Gyümölcsöző mintakert Alsópáhokon néven indult projektünkben a jelenleg tündérkert jellegű fajtagyűjtemény jelentős átalakításával szeretnénk unikális tájhasználatot bemutató kertet létesíteni. Modell értékű "kísérletbe" kezdünk a városias környezetű kistelepülések számára, többek között a terepplasztikával megvalósuló vízvisszatartás, rézsűhasznosítás, élő kerítés lehetséges megoldásaival. A projekt fő közösségi célkitűzése, hogy – fenntartható módon, és a kert gondozásához kapcsolódóan – felkínálhassa a tevékenységek diverzitását. E sokféleségen keresztül a különböző korú és képességű emberek tapasztalhatják meg a közösségben végzett teremtő munka és az egység élményét. A projektben szeretnénk segíteni, hogy a helyi emberek tájhasználóból újra a táj felelős gondozóivá váljanak.

Megvalósítók: Barnag Község Önkormányzata, Alsópáhok Község Önkormányzata

Helyszín: Barnag és Alsópáhok

Időpont: 2022-től, reményeink szerint sok évtizeden át

Partnerek: Zánkai Gyógynövény-völgy, Mindenegyüttmegy Egyesület, Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány, Országos Gyümölcsész Hálózat

Törékeny Balaton

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!