Tiszta Balaton, tiszta művészet

VEB2023 partner produkció
VEB2023 partner produkció

A Tiszta Balaton, tiszta művészet programsorozat minden eleme a művészet, a fenntarthatóság és a körforgásos gazdálkodás eszmeiségére épül. A HybridCycle nevével fémjelzett, 2021-ben sikeresen debütált projekt 2022-ben is folytatódik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával. A csapat küldetése: művészeti szempontból értéket, minőséget teremteni, és az elkészülő alkotásokkal felhívni a figyelmet a fenntarthatóság, a környezetvédelem és az újrahasznosítás fogalmaira, lokális és globális kérdéseire.

A programban partnerünk a HybridCycle csapata, akinek kiemelt célja amellett, hogy művészeti szempontból értéket, minőséget teremtsen, az, hogy az elkészülő alkotásokon keresztül felhívja a figyelmet a fenntarthatóság, környezetvédelem és az újrahasznosítás jelentőségére, lokális és globális kérdéseire a társadalom széles rétegét megszólítva. 

A Tiszta Balaton, tiszta művészet projekt részeként 2023-ban többek között helyet kapnak a kreatív újrahasznosítás módszereit játékosan bemutató „upcycling” (újrahasznosító) foglalkozások, ahol a legkisebbek ismerkedhetnek meg a hulladékkal, mint alapanyaggal. Az ingyenes workshopokhoz a régió népszerű fesztiváljain, kulturális szempontból elszigeteltebbnek számító települések intézményeiben, általános iskoláiban és a Pajta Program helyszínein is csatlakozhatnak az érdeklődők. 

A projekt lehetőséget biztosít a tapasztaltabb művészeknek is megismerni a térséget és bemutatni azt a fenntartható művészet eszközeivel, új alkotás formájában, egyfajta vizuális tükörképként ábrázolva a helyi értékeket, kérdéseket, művészi reflexiókat. A művészek egy alkotótábor keretében közös, kooperatív munkával a legnépszerűbb balatoni fesztiválokon, helyszíneken gyűjtött, illetve vállalatok által adományozott hulladék alapanyagokból dolgozhatnak 10 napon át, új színt hozva az itthon még kevésbé ismert trash art irányzat palettájába.  Az egyéni alkotás pedig egy művészeti rezidencia program keretében kerül fókuszba, ahol szakmai mentorálás mellett a kiválasztott alkotók a Balaton-felvidéken egyik alkotóházában gyűjthetnek inspirációt egy tematikus műalkotás elkészítéséhez a 3 hetes program ideje alatt. 

Az elmúlt években a Tiszta Balaton, tiszta művészet projekt művészeti programjain létrejövő alkotások minden esetben bemutatkozási lehetőséget is kaptak galériákban és pop-up jellegű kiállításokán is.

A HybridCycle a 2023-as évadra különleges vándorkiállítással készül, amely az elmúlt évek és a 2023-as év alkotó munkáit méltó módon összegzi. Ahogy a 2021-es záró kiállítás helyszíne a veszprémi Balaton Plaza volt, úgy idén a csapat öt bevásárlóközpontba látogat el, ahol ismét üresen álló üzlethelyiségeket “hasznosítanak újra”. A rendhagyó akció elsődleges célja, hogy a művészeti galériák szűkebb réteget elérő hagyományos tereiből kilépve, egy-egy forgalmas bevásárlóközpontba költöztetve az alkotásokat, nagyobb közönséghez juttassák el a tárlat üzenetét. 

A csapat bízik benne, hogy a fenntartható design és művészeti megközelítések szellemiségében szervezett programjaikkal irányt mutathatnak és hosszabb távon maradandó változást hozhatnak, illetve, hogy a jövőben a “Tiszta Balaton tiszta művészet” egyfajta védjegyévé válhat a minőségi, térségi, fenntartható, művészeti, szemléletformáló programoknak, kezdeményezéseknek, összegezve azokat és támogatva a közös kapcsolódási lehetőségeket.  

A programot megvalósító HybridCycle az amerikai hulladékcsökkentés, újrahasznosítás és szemléletformálás fókuszú TerraCycle hazai partnereként a hulladék fogalmának megszüntetését tűzte ki célul. Hazai és nemzetközi együttműködések, művészeti programok és kreatív workshopok keretében igyekszik új minőséget adni már nem használt eszközeinknek, hangsúlyozva ezzel az újrafelhasználás, a tudatos fogyasztás és a fenntartható, átgondolt fejlődés fogalmát. A művészeti installációk képében viszontlátott, kidobásra szánt eszközök felhívják a figyelmet a tudatos fogyasztásra, vásárlásra és használati tárgyaink nagyobb megbecsülésére is. 

Megvalósítók: Hybrid Cycle Kft.

Helyszín: Veszprém, Felsőörs, Keszthely, Köveskál, Tapolca... és a sor folyamatosan bővül 2023 folyamán

Időpont: 2021-től 2023 végéig

Balaton művészet HybridCycle Törékeny Balaton

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!