Ünnep a Lesence-patak völgyében

VEB2023 szervezés
VEB2023 szervezés

A Lesencevidék összefogása

A Lesence-patak völgyében elterülő Lesencevidék kistáj, három nagyobb tájegység peremterülete. A Balaton partja, a Bakony-hegység és a Keszthelyi-hegység közé beékelve, különleges része a Dunántúlnak. Az itt található települések közül néhányan úgy gondolták, a VEB2023 EKF program kapcsán szövetségre lépnek és közösen vesznek részt a kreativitás ünnepében olyan programkínálattal, amelyben a zene, a képzőművészet, az alkotás és a gasztronómia találkozik. A Lesencevidék összefogást Balatonederics, Lesenceistvánd, Uzsa, Zalahaláp és Hegymagas alkotja és mindannyian változatos eseményekkel készülnek a helyiek és a településükre látogatók számára. Céluk megegyezik a VEB2023 céljával: ünneppé varázsolni a 2023-as évet és közelebb hozni a kultúrát mindenkihez.  

Lesence Vidéki Kortárs Művészeti Fesztivál és Kiállítás - Lesenceistvánd 

A Keszthelyi-hegység északkeleti peremén, a hegytetőn és a Lesence-patak mentén található Lesenceistvánd község. A közel ezer lélekszámú település a természet adta szépségek mellett bővelkedik épített nevezetességekben is. Lesenceistvándon a meglévő aktív közösségi életére épülő, újszerű, a kortárs művészeti világot bemutató kulturális élményközpontú programot álmodtak meg a szervezők. A rendezvénysorozat a helyi adottságokra fókuszálva a résztvevőket bevezeti a modern művészetek világába, megszólítja, aktivitásra sarkalja a „résztvevőket” a legfiatalabbaktól a legidősebb korosztályig. A Lesence Vidéki Kortárs Művészeti Fesztivál 2022 júliusában került először megrendezésre és 2023 nyarán újra várja az alkotó kedvűeket és a művészetek iránt érdeklődőket. A fesztivál keretében művészeti és tájépítészeti, illetve az újrahasznosítást fókuszba helyező workshopokon, koncerteken, táncelőadásokon és kiállításokon lehet részt venni. A programban fontos az alkotás; a fesztivál egyik fő attrakciója az a kiállítás, ahol a fesztivál alatt szervezett alkotótáborban készült műalkotások tekinthetők meg.  

Zene a kráterben - Zalahaláp 

A valamivel több mint 1300 fő lakta falu környéke festői: a Tapolcai-medencé észeki csücskében, bámulatos panorámával, mindössze 20 percre a Balatontól. A falu legérdekesebb kincse, az egyedülálló természeti értékkel bíró Haláp-hegy, amelynek csúcsa az egykori bazaltbányászat áldozata lett. A bányászat által megsebzett, mégis izgalmas terület kiváló akusztikai előnyét kihasználva, a halápi kráterben koncertek és színházi előadások kerülnek megrendezésre különleges környezetben, még különlegesebb hangzásvilággal. 

 

Művészet a parton – Balatonederics 

A lesencevidéki települések közül a legtöbb turista Balatonedericsre látogat, Balaton-parti strandjának köszönhetően. A Művészet a parton legfőbb eleme a víz, a vízparti helyszín, a balatoni életérzés és a képzőművészet, azon belül is az alkotás folyamata. A program keretében valósul meg a Papírművészeti Alkotótábor és Kiállítás, ahol a papír, a víz és az újrahasznosítás a papírművészet által ölt formát. A táborban az aktív alkotás mellett interaktív foglalkozásokon lehet részt venni és kiemelt szerepet kap a laikus, de annál inkább érdeklődő közönség megszólítása is. Igazi közösségi élményről van szó, közvetlenül a Balaton partján, inspiratív közegben.  

UzsART Képzőművészeti Szimpózium és Alkotóműhely - Uzsa 

Az uzsai művésztelep létrejötte több tényezőből fakad. Az egyik ilyen a földrajzi fekvése. A település a Tapolcai-medence tanúhegyeinek árnyékában, annak nyugati peremén fekszik, csodálatos természeti környezetben, a Keszthelyi-hegység ölelésében, a Balaton szomszédságában, a Lesence-patak mentén. Az Árpád-kori község és a környék szakrális emlékei, mint a Szentlélek-forrás, a Pálos kolostor romjai, a halápi kőkeresztek és historikus múltja, valamint a környék művelődéstörténeti helyszínei teszik igazán vonzóvá Uzsát az alkotók számára.

A másik tényező, emberi: a településhez szorosan kötődik Koscsó László kortárs képzőművész, aki az alkotóműhely szellemiségét is meghatározza. Ezt a szoros kötődést kihasználva erősíti az UzsART a képzőművészet és a falu, az ott élők kapcsolódását. Az alkotóműhely meghívásos alapon működik és az ország minden szegletéből érkeznek művészek, akik több héten át itt alkotnak, közben pedig nyitott műtermi élményeket nyújtva engednek betekintést a képzőművészet rejtelmeibe gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A műhelymunka kiállítással zárul és egy szimpózium is kíséri.  

Zenés irodalmi barangolás a Szent György-hegy körül - Hegymagas 

Hegymagason komoly hagyománya van a komolyzenének. A Szent György-hegyi településen több éve rendeznek komolyzenei esteket a nyár és az ősz folyamán – ez a tradíció folytatódik a VEB2023 EKF programhoz kapcsolódva is, a Lesencevidék összefogás keretében. A zene mellett az irodalom is kiemelt szerepet kap: a gyerekeket a mesék világába kalauzolják el helyi kötődésű írók és meseolvasók, a felnőtteket pedig zenés szépirodalmi rendezvények várják.   

Megvalósítók: Hegymagas Község Önkormányzata, Uzsa Község Önkormányzata, Zalahaláp Község Önkormányzata, Lesenceistvánd Község Önkormányzata, Nagycsaládosok Nyírád és Lesencevidéki Egyesülete

Időpont: 2023 során folyamatosan

Helyszínek: Hegymagas, Uzsa, Zalahaláp, Lesenceistvánd, Balatonederics

Honlap: http://www.lesencevidek.hu

élő régió

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!