Utcakép program

VEB2023 szervezés
VEB2023 szervezés

Avagy, nagyvárosi fíling Veszprémben

Az Utcakép program egy nagyvárosi (ön)tudatot építő projekt, ami olyan vállalkozások indukálását és támogatását tűzte ki maga elé, melyek beindítása a Veszprém méretei és vélt vagy valós provincializmusa miatt anyagi kockázatot jelentenek, ám megvalósulásukkal egyrészt a Veszprémbe látogató művészek, turisták, szakmai vendégek és kószák számára eredményez olyan, megmagyarázhatatlanául pozitív emlékképet az itt tartózkodásukról, amely elősegíti a Veszprém a világ közepe kampányunk vírusszerű terjedését. Másrészt élhetőbb mindennapokat teremtve biztosítja, hogy mi, veszprémiek még büszkébbek lehessünk és röghöz köthessük a fiataljainkat, hiszen ki akarna onnan elköltözni, ahova mindenki vágyik.  

Természetesen Veszprém tisztában van a méreteiből fakadó korlátaival ezért tudjuk, hogy mikor kifelé menet az utolsó vendégünk is lekapcsolja a villanyt e projekt könnyen válhat kontraproduktívvá, ám őszintén hisszük, hogy a rivaldafény elmultával az lesz az a pillanat amikor a még mindig újszerű pultokra kikerülnek a gyertyák és mi, itt maradt veszprémiek mosolyogva nézünk majd körül, hogy bárcsak ott élnénk, ahol élünk. Valószínűleg nem minden támogatott vállalkozás vagy ötlet lesz olyan sikeres amilyennek megálmodtuk és némelyikük akár még gazdát is cserél esetleg bezár, afelől azonban fikarcnyi kétségünk sincs, hogy a közösségek melyek hiátusa „kényszerítette” ki ezen projektek létrejöttét - és 2023-ban megtapasztalhatta azok tökéletes működését is -, nem fog lemondani az addigra a városban már természetesnek tűnő stimulált közéletről, így Veszprém megmaradhat, ha nem is Európa, de az ország egyik kulturális fővárosának. 

Kunszt!

A KUNSZT! rövid időn belül Veszprém igazi jellegzetessége lett, ahol a közönség igényes környezetben válogathat a környékhez és a Balatonhoz kötődő iparművészek és dizájnerek egyedi alkotásai között. A KUNSZT! különlegességét pop-up store koncepciója, workshopjai, közösségi programjai és az ezekhez illeszkedő kifinomult gasztronómiai kínálata adja. A lokálpatrióta, mégis multikulturális környezetben a veszprémiek bármely napszakban otthonosan élhetnek társasági életet, a turisták pedig elvegyülhetnek a város kulturális életében. 

Veszprém, Óváros tér 1. 

Pekedli

Veszprém legújabb Szatócsboltjában mindent megtalálunk, ami egy háztartásba szükséges. Ráadásul a hasznos és finom portákék nagyrészt a régióból származnak, így a termékek utaztatása nem terheli feleslegesen a környezetet. Mint egy kis piac, ahova minden nap betérhetünk.  

Veszprém, Rákóczi Ferenc utca 1. 

Füge Fagyiudvar és Kávézó

Szeretnénk, ha egy kellemes reggelivel indulna a nap egy kávézóban, a teraszon ülve lehetne sütizni és este 8-kor is jó fagyihoz lehetne jutni? Amíg nem nyílt meg a Füge Fagyiudvar és Kávézó, nem volt ez olyan könnyű. De a Füge nem csak ennyit tud. Bevette a város kulturális életét is – találkozhatunk itt a Kávéházak Éjszakájával vagy éppen a Pannon Várszínház közönségtalálkozójához is csatlakozhatunk. 

Veszprém, Rákóczi Ferenc utca 3. 

Wine & Vinyl

A Wine & Vinyl gondolata 4 éve született meg egy DJ formáció fejében. Egy hely, ahol a gondosan válogatott bakelit lemezek és a hazai, illetve nemzetközi borászatok boraiból összeállított szelekció szinergiája garantálja, hogy aki ide egyszer betér, annak ne ez legyen az utolsó látogatása. A borbár kínálatát natúr borok, pezsgők, prosecco-k, hazai borászatok különleges tételei és pár külföldi érdekesség adja. A borlap másfél havonta változik, akárcsak a polcokon sorakozó bakelit lemezek. Mert a Wine & Vinyl-ből nem csak az este kedvenc borából vihetünk haza egy palackkal, hanem a lemezekből is válogathatunk. 

Veszprém, Szabadság tér 2.  

Papírkutya

Igazából ezzel kellett volna kezdenünk. Az Utcakép Program első állomása, és a mai napig az egyik legjobb döntésünknek gondoljuk - magát az ötletet, a helyszínt illetve az üzemeltető kiválasztását egyaránt. 

Ide belépve azt érezhetjük, hogy Budapesten vagy Berlinben vagyunk épp, így jó érzés kihúzni magunkat és azt mondani, hogy nem, épp Veszprém egyik utcáján vagyunk. A “Kutyában” egész nap jól érezzük magunkat - reggelizünk, ebédelünk, este pedig kieresztjük a gőzt. A szinte minden műfajt felvonultató esti koncertek nem csak ingyenes, hanem immár belépőjegyes verzióban is elindultak, készülve az elkövetkezendő évekre és különösen nagy sikerként könyveljük el, hogy már a Jazz Szövetséget és az Nemzeti Kulturális Alapot is a hely támogatójaként tudhatjuk. 

Nagy sikerként éljük meg, hogy az itt működő programstruktúra hamar értő fülekre talált és a heti két-három napig a városban tartózkodó nemzetközi fellépők is remekül működnek. A második, harmadik napon már kedves ismerősként lépnek a folyamatosan növekvő közönség elé és minden művész Veszprémet a szívébe zárva távozik innen. Az itt tartózkodásuk alatt dalokat írnak és helyi zenészekkel töltik az idejüket a próbatermekben, egy kis időre ők is a város szövetévé válnak. Szerencsére a hazai zenészek körében is gyorsan elterjedt a Papírkutya híre és egyre nagyobb örömmel jönnek zenélni Veszprém belvárosába. 

(És az induláskor kitűzött cél egyre elérhetőbbnek tűnik, hogy a Papírkutya bekerüljön Lonely Planet-be)  

Saiko no Sushi

Egy falat Ázsia az Óváros tér szomszédságában! A Saiko no Sushi 2022 őszén nyitott meg a veszprémi belváros szívében - az Óváros tér 24. szám alatt- azzal a céllal, hogy új színt hozzon a Királynék városának gasztropalettájára. Japán specialitások, sushi, pho leves, ázsiai tésztafélék és italok várják az éhes vendégeket, de természetesen a kultúra és a közösségépítés sem hiányozhat a menüről, ami időszakos programok formájában csíphető el az étteremben. 

Mimosa Café

2023 tavaszán új színfolttal gazdagodott a veszprémi Kossuth utca. A Mimosa Café & Bar a Kossuth Lajos utca 13. alatt várja mindazokat, akik a városban járva szívesen innának meg egy kávét vagy kávékülönlegességet modern, stílusos környezetben, de a nap bármely szakában koktélkülönlegességeket is kóstolhatunk itt. 

Lohonyay vendéglő

Az Óváros tér 26. szám alatt található Lohonyay vendéglő a 20. század elejétől egészen 1951-ig fogadta vendégeit. Nem csak ételt adott a betérőknek, de egy közösségi teret, találkozási helyet is. A polgárosodó Veszprém egyik legkedveltebb helyszíne volt. 1951 óta a vendéglő üzlethelyisége vagy üresen állt vagy egymást váltották benne a különböző vendéglátóegységek. A legendás étterem azonban 2023 nyarán újjászületve, de klasszikus választékkal és a vendéglő eredeti, közösségteremtő céljával ismét megnyitotta kapuit, megújult, családias belső terekkel és egy hangulatos terasszal.  

Óváros Vendéglő

Az Óváros Vendéglő több mint 20 éve meghatározó vendéglátóegység Veszprém belvárosában. Az impozáns, 1700-as években épült, műemlékvédelem alatt álló épületben található étterem tradicionális magyar ételekkel várja a vendégeket. 2023 júliusától az Utcakép Fejlesztési Program támogatásával megújult, hangulatos teraszán is elfogyaszthatjuk az ebédet vagy a vacsorát, vagy koccinthatunk egy pohár borral a nap végén. 

Ablak a bablak

2023 júliusában nyitott meg a Rákóczi utca 4. szám alatt - ahol többek között 1848-ban Francsics Károly borbély írta feljegyzéseit az eseményekről és ahol egykor Auer Lipót hegedűművész szülei is éltek időskorukban - az Ablak a bablak vegán étterem, ami a vegetáriánusok és a vegánok veszprémi mekkája! A pultban ínycsiklandó sütemények , péksütemények és szendvicsek várják az éhes vendégeket és ha éppen ebédidőben járnánk errefelé, naponta új menüből választhatunk, amit a családias beltérben vagy a teraszon fogyaszthatunk el. Érdemes figyelni az Ablak a bablak eseményeit is, mert az étterem egyben közösségi tér is, ahol gasztronómiai és kulturális programokkal is találkozhatunk.

Derce Tejivó

A Kossuth utca 1. szám alatt, a belváros egyik legnyüzsgőbb pontján nyitotta meg 2023 októberében új egységét a több éve nagy sikerrel működő Derce Pékbisztró. A Derce új helyszínének kínálatában nem csak a jól megszokott minőségű, ínycsiklandó kenyereket, bagetteket, péksüteményeket és finom kávékat találjuk meg, hanem többek között a nemesvámosi Tekeresvölgyi Birtokról érkező joghurtokat, kencéket, sajtokat és a Balatonalmádi székhelyű DESSZEReTlek cukrászat süteményeit is.

program TeszVeszprém utcakép

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!