Balatonederics

Ederics hangulatos, páratlan panorámájú strandja az, ami az ideérkezőknek a településről először eszébe jut. De, ha valaki megunja a fürdőzést vagy a finom lángost, és másra is vágyik, van még mit megnézni: sokak által ismert például a Csodabogyós Cseppkőbarlang vagy az Afrika Múzeum, a délutáni fröccsözéshez, vacsorához pedig négy kiváló borászt is ajánlanak a helyiek.

Balatonederics polgármestere, Papp János régóta jó barátságot ápol több környékbeli faluval. Négyen összefogva – Uzsával, Zalahaláppal és Lesenceistvánddal -, közös programokkal pályáznak az EKF adta lehetőségekre. Úgy gondolják, ha valaki veszi a fáradságot, hogy akár az ország másik végéből eljön ide, fontos, hogy egy- vagy többnapos programot kínálva, izgalmas programokkal, ínyenc gasztronómiai élményekkel elégíthessék ki az igényeit. Erre tud választ adni és teremthet lehetőséget egy kistáji összefogás. Ahogy mondják: „azért dolgozunk együtt, mert együtt észrevehetőek vagyunk!” 

És, hogy mit ajánlanak addig is az idelátogatóknak? A Halápi-hegyen található bazaltsík és bazaltfal fantasztikus arénáját, ami páratlan az országban, és tökéletes helyszín lehet arra, hogy koncerteket rendezzenek benne. Az Uzsa melletti hegyoldalban a 800 éves pálos kolostorromot és a Szentlélek forrást, a környék különleges atmoszférájú, még felefedezetlen értékeit. Vagy például a „Kő orra” elnevezésű kilátópontot, ami nem csak az itteniek véleménye szerint nyújtja a legpazarabb panorámát a tanúhegyekre és Balatonra. A csatlakozástól mindannyian azt várják, hogy a térség ismertebb legyen, így a vendégek új célcsoportjait tudják idevonzani. Céljuk, hogy bekerüljenek a nemzetközi vérkeringésbe, és ezért készek tanulni is! A felvezető időszakban, azaz idén és 2022-ben például a kulturális rendezvények magasabb színvonalon történő szervezését, lebonyolítását, hogy 2023-ban a világ elé is kiállhassanak településeikkel és a környező falvak kínálatával. Konkrét terveik vannak, és már a közös pályázat is elkészült, amely a polgármester szerint jól illeszkedik a Veszprém-Balaton 2023 rendezvénysorozathoz. A BALATON SZALON 2023 nevű pályázat, tartalmát illetően a tervek szerint már idén nyáron elindul egy alkotótábor, és egy kiállítás szervezésével. De lesznek kísérő rendezvények is: szabadtéri színpadi zenei koncertek, illetve egy mesterkurzus amatőr zenészek számára.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!