Barnag

Egy pillanatig sem volt kérdés Horváth Zoltán barnagi polgármester számára, hogy belépjenek és támogassák a régiós projektet, még ha – ahogy mondja - ez egy ilyen kicsiny településtől nem nagy hozzájárulás. A csatlakozással ugyanis megvalósulhat az a fontos célkitűzés, hogy így is támogassák az itt élőket, a civil szervezeteket, a vállalkozásokat, de az EKF-fel lehetőség nyílik arra is, hogy másokkal együtt szervezzenek új, az eddigieknél gazdagabb programokat, rendezvényeket. A falu, méreteihez képest nagyon jó infrastruktúrával és környezettel rendelkezik, saját programjaikkal nem is használják ki teljesen az adottságaikat. Hatalmas színházterem található Barnagon, de van különálló könyvtárhelyiség, modern vizesblokkok, méretes udvar, látványos közterek, mezítlábas mendegélő és óriás malompálya is. Rendezvényhelyszínnek ideális a Faluház, nem beszélve a templomokról és a környék természeti szépségeiről.

Remek alternatívákat kínálnak a térségbe látogatóknak, akik esetleg hosszabban is elidőznének itt, hogy alaposan megismerjék a Balaton-felvidék történelmét és jelenét, a vidéki élet szépségeit. A polgármester bízik abban, hogy csak nyerhetnek vele, ha látványosságaik nagyobb reklámot kapnak, ha szolgáltatóik és szolgáltatásaik ismertebbek lesznek a csatlakozásnak köszönhetően, hiszen így megtelnek majd a szálláshelyek, emelkedik a bolt forgalma és élettel telik meg az egész falu. 

EKF-hez kapcsolódó programjukban folytatni szeretnék eddigi hagyományőrző- és teremtő rendezvényeiket, de mindenképpen magasabb színvonalon. Ilyen például a járdarajzoló fesztivál, a Zádorvári Középkori Vásár vagy a Country Man futóverseny. Korszerűsítenék a közösségi tereket is, de a kerékpárosok számára terveznek egy karbantartó állomást, és szeretnének az e-bike-ok számára töltőpontot is létrehozni. Céljuk, hogy minél több civil szervezet és vállalkozás bekapcsolódjon, és sikerrel pályázzon.

Barnag lakosai egyetértenek abban, hogy az összefogásnak rendkívüli ereje van. Településük is több környékbeli civil egyesülettel működik együtt, jó néhány környékbeli faluval, községgel pedig már megvalósult vagy tervezett programjuk is van. Közösen hirdetik, népszerűsítik egymás programjait, felhívásait. A jövőt mindenképpen együtt gondolkodással tervezik. 

És, hogy mire büszkék? Horváth Zoltán elsősorban az épített- és a térség természeti örökségének szépségeit emeli ki.  Erre visz a Kéktúra és néhány zarándokút, de a Nemzeti Park területei is körül veszik Barnagot ősborókással, tölgyesekkel, legelőkkel, balatoni panorámás túrautakkal. Épített értékeik a templomok, és az Európában is egyedülálló kálvária, a hozzá tartozó kápolnával. Többen is igényes szálláshelyeket üzemeltetnek itt, és hamarosan az önkormányzati matracszállás és a kultúrház vendégszobái is fogadják az ide érkezőket. 

Hungarikum címet kapott a Kassai-féle Lovasíjász módszer, melynek Szmrecsányi Kánsága épp egy fedeles lovardát épít a falu szélén, de helyet kap majd a Nemzeti Lovasakadémia kihelyezett oktatása is, ahol lókiképzés és oktatás folyik majd.  

A közelben található a Zádorvár, de nincs messze a nagyvázsonyi Kinizsi-vár sem, ami vonzó turisztikai célpont a túrázók, kirándulók számára. Ahogyan turisztikai látványossággá vált a buszmegállóból kialakított közösségi könyvtár is, ahol bárki kedvére kereshet, hozhat-vihet olvasnivalót. 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!