Csesznek

Cseszneken nagy beruházás vette kezdetét: 2023-ra a várnál elkészül majd a Lovagok Völgye, emellett pedig kulturális programok, nagyszabású rendezvény és közösségi kezdeményezések is elindulnak a pályázat keretében.

„Vannak helyek, melyek első pillanattól fogva különös és maradandó benyomást tesznek az emberre. Midőn életemben először megpillantani az országútról Csesznek várát, ez még gyermekded elmémre is oly behatással volt, miszerént azt többé felejteni nem tudtam…” 

– írta ezeket a kedves sorokat Rómer Flóris „A Bakony – Terményrajzi és régészeti vázlata” című írásban, 1860-ban.

Mégis, amikor Cseszneken, az önkormányzatban először hallottak a VEB2023-ról, azt gondolták, mi keresni valója lenne a megyeszéli kis településeknek ebben a programban. Ám az elmúlt évben a cseszneki vár és a 82-es főút által határolt területen elkezdődött egy nagy turisztikai beruházás, a Lovagok Völgyének kivitelezése. Ha minden jól alakul, 2023-ra meg is valósul a projekt, ami mindenképpen érdekes lesz a megyének és az idelátogatóknak is, főleg a tervezett kulturális programokkal és persze a környék természeti szépségeivel megfűszerezve.

 De a cseszneki önkormányzat 2022. augusztusában is készül valamire: a Veszprém Megyei Önkormányzattal közösen benyújtott pályázat keretében ugyanis rendezvényt szerveznek „Zsigmond király ünnepe” címmel. A vírushelyzet miatt leállított programok újjáélesztése is cél, így szeretnék, ha újra elindulhatna a No Motor program, valamint a Cseszneki Alkotó Társaság, rövidített nevén CSAT élete is. Ez a kis csoport a helyi alkotókat, kézműveseket fogja össze és igyekszik az érdekeiket képviselve közös megjelenéseket szervezni a számukra. A környéken hagyománya van a régiós együttműködéseknek, három település, Bakonyszentkirály, Bakonyoszlop és Csesznek együttműködése minden vonalon példaértékű. Nemcsak a kötelező önkormányzati feladatok ellátásában, de a kulturális, közösségi életben is igyekeznek közösen dolgozni, együtt gondolkodni.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!