Dörgicse

Mint ahogyan néhány más környékbeli település, Dörgicse is együttműködik a veszprémi Laczkó Dezső Múzeummal, ezt a kapcsolatot szeretnék elmélyíteni és tovább vinni a VEB2023 EKF-hez kapcsolódó pályázattal is.

Mivel a településen több jelentős kultúrtörténeti emlék, műemlék található, amelyek közül egy-kettő nagyon rossz állapotban van, örömmel vennék, ha ezek állagmegóvására és hosszútávú megmentésére is lenne lehetőségük. 

Tavaly óta tart az itteni Becce-dűlői présházból előkerült római sírkő komplex kutatása, feltárása, illetve ehhez kapcsolódóan is a Dörgicsei Értéktár összeállítása. A helyi múzeum EKF-célkitűzéseivel remekül összecseng mindez, hiszen a település és a térség olyan fókuszpontot jelent, ahol mind a közösségi régészet révén, mind a helytörténeti értékek gyűjtésének koordinálásával, vezetésével erősíthetik társadalmi bázisukat. A közösen végzett munka során nem egyszer kiderült, hogy a helyiek gyakran olyan információk birtokában vannak, amelyeket egy-egy muzeológusnak nincs lehetősége máshonnan, csak az adott helyen „magába szívni”. Éppen ezért idén folytatják a kutatómunkát, mert biztosan előkerül még néhány érdekes és fontos emlék, információ, fotó az itt lakók szekrényeiből. 

A cél, hogy a terepmunka után afféle dörgicsei ki mit tud-on tegyék közzé a találtakat. A vezetés reményei szerint a közös munkával elkészített gyűjtemény olyan értéket fog képviselni, ami nemcsak a helyi turisztikai ismeretterjesztés zászlóshajója, hanem a dörgicsei öntudat erősítője is lesz. Egyben egy olyan közös pont, fizikai tér, ahol mind az itteniek, mind pedig az idelátogatók, a nyaralók is otthon érezhetik magukat.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!