Fonyód

A város évtizedek óta kiemelkedő oktatási, közlekedési, egészségügyi és kulturális szerepet tölt be a dunántúli térségben. Az emblematikus kettős domb lábánál, több kilométernyi partszakasszal, 5200 állandó lakossal Fonyód a Balaton déli partjának meghatározó települése, megkerülhetetlen szereplője a balatoni hajózásnak. Azért is örülnek, hogy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programba Veszprém az egész balatoni régióval pályázott, mert fontosnak tartják a közös gondolkodást, és a Balaton, mint Közép-Európa legnagyobb tavának további bekapcsolását az európai turisztikai vérkeringésbe.

 Fonyód pályázatával tovább szeretné színesíteni a már működő programok sokaságát. Ha lesz rá lehetőség, víziszínpadot alakítanának ki valamelyik strandjukon, ahol a nyári estéken minikoncerteket lehetne szervezni. Somogy megyében 2011-ben elsőként alakult meg itt az I. Huszár és Gyermek Bandérium, ami a hagyományőrzést, a történelem ápolását tűzte zászlajára, együttműködve a Betyár Néptánc egyesülettel. Szeretnék az egyesületeket is segíteni programjaik megvalósításában. De a városban a sportélet is meghatározó. Országos hírű a minden évben megrendezett kajak-kenu átevezés Fonyód és Badacsony között. Tavasszal és ősszel futóverseny, valamint kerékpárverseny és sportág választó is színesíti a városiak és az idelátogatók életét, akik a déli part legszebb panorámája előtt hódolhatnak szenvedélyüknek. 

A VEB2023 EKF program keretein belül újabb tömegsport rendezvényeket valósítanának meg, sőt, tervben van sportparkok kialakítása is. Balatonboglár, Fenyves, Buzsák régi harcostárs a régiós együttműködések terén, és büszkék arra is, hogy bár a Balaton elválasztja őket, évtizedek óta kiemelkedő a kapcsolatuk Badacsonnyal. Talán kevesen tudják, de nyolc strand és három természetes fürdőhely várja a lubickolni és szórakozni vágyókat, de a Balaton-part legnagyobb és legkomfortosabb kutyás strandja is itt található.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!