Keszthely

Nagy Bálint polgármester reményei szerint a város és a régió olyan partnerkapcsolatokat tud majd kialakítani, amelyek segítenek abban, hogy pályázatukkal Keszthely a VEB2023 EKF-program egyik zászlóshajója legyen. Az épített és kulturális örökség mellett olyan nemzetközivé fejleszthető rendezvényeket szerveznek, mint az évszázados hagyományokkal rendelkező Helikoni ünnepségek, vagy a KeszthelyFest. De több új innovatív ötlettel is jelentkeznek, hogy egymást erősítve, a programokat élménylánccá fejlesztve egységes brandként debütálhassanak az EKF „nagyszínpadán.” A Magyar Kultúra Napján megalakult Keszthelyi Kulturális Kerekasztal koordinálásának köszönhetően a rendezvények és a tervezett beruházások összehangolt kulturális stratégiába illeszkednek. Céljuk, hogy a Festetics örökséghez méltó kulturális és turisztikai regionális központtá pozícionálják Keszthelyt. A város vezetése törekszik arra, hogy miközben ápolják a hagyományt, komfortzónájukból kilépve valami újjal is előrukkoljanak.

A Concerto Budapest zenekarral közös küldetésként fogalmazták meg például, hogy a kulturális értékeket, köztük a komolyzenét szélesebb rétegekhez, különösen a fiatalabb generációhoz is eljuttatják, olykor akár meghökkentő helyszíneken, figyelemfelkeltő produkciók kíséretében. A Kossuth-díjas Keller András által vezetett, nemzetközi sikereket elért zenekarral több projektben is együttműködtek már, így velük közösen szerveznek egy egyedülálló nemzetközi komolyzenei fesztivált. A Concerto Budapesttel, a Lámpás ’92 Alapítvánnyal és az Ars Sacra-val, valamint a keszthelyi templomokkal és a zsinagógával karöltve pedig szeretnék megvalósítani a Keszthelyi Nyitott Templomok programsorozatot is. Ennek részeként a Kis Szent Teréz Bazilikával együttműködéseben már egy olyan különleges művészeti alkotótábor is szervezés alatt áll, amelyben a keszthelyi gyerekek is részt vehetnek.

A Pollák-Rosenberg gyűjteménynek méltó, állandó kiállítási helyszínt alakítanának ki, mindezek mellett pedig innovatív, hiánypótló programokkal készülnek a keszthelyi civil szervezetek is.

A régió kulturális központjaként Keszthely felismerte milyen fontos az együttműködés a környék falvaival, községeivel, olyan célokat tűztek ki maguk elé, amelyek sem kulturális, sem turisztikai értelemben nem érnek véget a településhatárokkal.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!