Lesenceistvánd

A Tapolcától néhány kilométerre található lesencei falvak közül elsőként Lesenceistvánd polgármestere, Tóth Csaba gondolta úgy, hogy fontos lenne kapcsolódni a VEB2023 programhoz. Az elgondolást tettek követték, és közös pályázatíróval felfegyverkezve Zalahaláppal, Uzsával és Balatonedericcsel együtt döntöttek a csatlakozásról.

Míg Uzsa egy művésztelep kialakítását tervezi, Zalahaláp egyik régi kőbányájában koncerteket rendezne, Ederics pedig a Balaton közelségére épít, Lesenceistvánd komplex kulturális, gasztronómiai és turisztikai fejlesztésekben gondolkodik, de az egyéni elképzeléseken túl mindegyik falu részt vesz a többiek programjaiban is.

Projektjük neve Lesence-vidéki őszi kavalkád. A tervezett rendezvényeken közös csapat dolgozik majd, ehhez pedig nagyon várják önkéntesek jelentkezését is. Lesenceistvánd büszke arra, hogy náluk működik a környéken a legtöbb civil szervezet, bevonásukkal szeretnék erősíteni a régión belüli kapcsolatokat. Az ősz a legszínesebb évszak - innen az istvándi program neve, ami többek között helyet ad majd egy fesztiválnak és egy kiállításnak is.

A tervek szerint az ide készülő képzőművészeti alkotásokból tárlatot rendeznek, sőt, díjazzák is a művészeket. A kiállításon túl színjátszókkal, énekesekkel, huszár hagyományőrzéssel, régi mesterségek bemutatásával színesítenék a palettát, szerveznének mesetúrát és egyéb interaktív programokat is. Céljaik közt szerepel, hogy meghívják csallóközi és székelyföldi testvérvárosaikat, ezzel is erősítve a meglévő kötelékeket.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!