Nagyesztergár

A 750 éves múlttal rendelkező, ám eddig jobbára alvó település Zirc mellett, a Kéktúra útvonal mentén található.

A csodálatos Bakonyi tájra nagyon büszkék az itt élők, ez adja a falu egyik legnagyobb értékét. Szirbek Tiborné polgármester célja, hogy a falu sok-sok történelmi, helyi érdekessége méltó módon jelenhessen meg a VEB2023 EKF programjában. Hisz itt van például Ányos Pál szülőháza, de van Falumúzeumuk, Pusztatemplomi kereszt és több emlékhely, így Nepomuki Szent János szobra is.

Pályázatukban kapcsolódnának a Veszprém-Balaton 2023 Pajtaprogramjához, hogy a szabadtéri közösségi tér eseményei mellett más rendezvények is helyet kaphassanak. De terveznek ide képzőművészeti kiállításokat is. A nagyesztergáriak szívfájdalma, hogy évtizedek óta üresen áll és csak romlik az állaga az Ányos-kúriának vagy más néven a Purgly kastélynak, így az épület hasznosítása is támogatásra szorul majd, de bíznak abban, hogy megfelelő tartalommal tudják megtölteni és újra élhetővé tenni.

A településen Német Nemzetiségi Önkormányzat is működik, amely szintén több programot szervez évente, ezek finanszírozásához is szeretnének igénybe venni pályázati támogatást.

 

 

 

 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!