Nagyvázsony

Fábry Szabolcs polgármester rendkívül fontosnak tart minden olyan kezdeményezést és együttműködést, ami kihelyezi a települését Európa turisztikai és kulturális palettájára.

 A már eddig is működő, hagyományos nagyvázsonyi rendezvényeken nagy hangsúlyt kapott a gazdálkodás, a jószágtartás, a termelői értékek és a kultúra ápolása, tartanak itt Lovas és Fogatos Farsangot, Szent György-és Szent Mihály-napi pásztorünnepet, nyaranta Virtus programsorozatot és a Kinizsi Szövetség találkozóját, de télre is jut látványosság, hiszen megrendezik az Adventi örömök nevű eseménysorozatot.

Ez utóbbi projekthez kapcsolódik a pályázatuk is: az óvodás korosztály bevonásától a nyugdíjasokig, 100 szereplős, élő Betlehemmel pályáznak ugyanis az EKF programsorozatába. Szeretnék, ha a pályázat elnyerése lehetőséget teremtene arra is, hogy fejlesszék a település kulturális tereit, így a több mint százéves, egykori iskolai épület udvarát, azaz a Reményi Rendezvényházat, hogy kialakíthassanak egy szabadtéri rendezvény- és vásárteret. De szeretnének egykori országgyűlési képviselőjükre emlékezve egy Dr. Horváth Balázs emlékszobát is kialakítani, ami egy mini közösségi térként funkcionálna majd. 


Nagyvázsony polgármestere kiemelte azt is, mennyire fontos a mikrotérségi összefogás. Ők is együttműködnek a szomszédos falvak, régiós községek önkormányzataival, civil szervezeteivel, egyházközösségeivel, hiszen a település történelmi és természeti okokból is egyfajta kisközpont a térségben. Kitekintve a helyi lehetőségek közül nagyobb léptékben is gondolkodnak, szeretnék bevonni tágabb értelemben vett partnereiket, testvértelepüléseiket is. Számítanak a székelyföldi Gidófalvára és a bajor Markt Falkenbergre vagy a nemzeti összetartozás bizottság által védnökölt Kinizsi Szövetség falvaira, delegációira, hagyományőrző civil szervezeteire.

Így lesz az EKF-programon belül Nagyvázsony programja is európai szintű közösségi együttműködés. 
És hogy mire büszkék leginkább az itt élők? Elsősorban a Kinizsi várra és a Pálos kolostor romjaira vagy a Szabadtéri Néprajzi Múzeumnak otthont adó Schumacher házra, de a vár körüli varázslatos kis utcák, 100-150 éves házak is kedvelt látnivalók a faluban. Az épített örökség mellett féltve őrzik természeti értékeket, hisz a település a Balaton-felvidék olyan pontján fekszik, amelynek élővilága igen gazdag, egyes területeken pedig szinte érintetlen.

A polgármester azonban mégis az itt élőkre a legbüszkébb. Ahogy mondja, Nagyvázsonyban sokféle ember él, tősgyökeres helyiek, a környékről vagy az ország másik végéből beköltözők, s ez a nemzetiségi, vallási és kulturális eltérés adja a község sokszínűségét. 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!