Nemesgulács

A település polgármestere szerint Nemesgulács lemaradt Magyarország turisztikai és borgasztronómiai térképéről, ezen pedig változtatni kell!

Az első vonatkozásában a még érintetlen és vadregényes hegy, a Gulács bemutatásával, ahol több kőbánya is volt, de maga a bazalthegy keletkezése is érdekes. Ráadásul az országos Kéktúra útvonala is érinti a területet.

A bor és szőlőtermesztés szintén jelentős szerepet töltött be a falu életében, a sokak által ismert badacsonyi borok zömét a közigazgatásilag a településhez tartozó Badacsony északi oldalán, illetve a Gulács nyugati és déli oldalán termelik.

A Badacsony-hegyi településrész saját névvel is rendelkezik, a helyiek Korkovánnak vagy Köbölkútnak hívják. 2016-ban itt rendezték meg a Nemes Előnevű Települések Nemzetközi Találkozóját, ahová Szerbiából, és Ausztriából is érkeztek vendégek.

A koronavírus-járvány miatt ez a rendezvény szünetelt, de 2023-ban szeretnék ismét Nemesgulácson megtartani a háromnapos összejövetelt, aminek középpontjában a kultúra és a borgasztronómia áll, és ahol természetesen a résztvevő települések lehetőséget kapnak a bemutatkozásra. Szeretnék a szüreti hagyományokat, felvonulást is feléleszteni, ebben nagyon számítanak régiós együttműködésre, hiszen ahogy mondják, „itt élünk a vulkánok ölén, és mind a múltunk, mind a jelenünk, sőt, remélhetőleg a jövőnk is összefonódik”. 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!