Nemesvámos

Mivel a település Veszprém tőszomszédságában, a megyeszékhelytől mindössze néhány kilométerre helyezkedik el, a város fejlődése nagy hatással van Nemesvámos előrelépésére is.

Éppen ezért tartották elengedhetetlennek, hogy csatlakozzanak a VEB2023 EKF programhoz, amitől elsősorban a turisztikai forgalom növekedését várják, de szívesen lennének több kulturális program helyszíne is. Veszprém közelsége miatt kézenfekvő lenne, hogy az EKF rendezvényeire érkezők több időt töltsenek Nemesvámoson. Ezt alternatív közlekedéssel, kerékpárral, külön járatokkal oldanák meg. A cél eléréshez a kulturális színtér (művelődési ház, kiegészítő szolgáltatások) kivitelezésére szeretnének pályázati támogatást nyerni, hogy a fejlesztés helyet adhasson további programoknak, rendezvényeknek. A nemesvámosiak szerint is rendkívül lényeges a kooperáció, ami a területi jelentőségen túl, a szellemi tőke kiaknázására is nagy hatással lehet. Olyan együttműködések jöhetnek így létre, amelyek egymásba kapcsolódva, területeket átívelően képesek a gazdaság, a turizmus, a kulturális élet fenntartható fellendítésére.

A település gazdag természeti értékekben: itt található a Római-kori Villagazdaság, amely európai jelentőséggel bíró régészeti érték, de itt van a műemlék Vámosi Betyárcsárda is, ahol még Sylvester Stallone is megfordult, és itt forgatták például A Tenkes kapitánya, a Csárdáskirálynő és A koppányi aga testamentuma című filmek több jelenetét is. 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!