Óbudavár

Jó lehetőségnek gondoljuk mind a vidékünk, mind a saját falunk, Óbudavár szempontjából, hogy az itt élők életminőségét, a kulturális színvonalat emelhessük a VEB2023-hoz való csatlakozással.

Amellett, hogy a helyi közösség erősítését is várjuk mindettől, az is célunk, hogy a téli-nyári turizmust kiegyensúlyozzuk, illetve a fiatalokat egyre inkább az itt maradásra motiváljuk. A terveinkben szereplő projekt egy, a Nivegy-völgyön áthúzódó, Könyvek völgye című programsorozat kapcsolódó állomása lenne, amelynek fő célja színvonalas kulturális-művészeti programokon keresztül a közösségépítés, illetve a nyári turisztikai szezonon kívüli időszak fellendítése.

A tervek elsősorban a helyi lakosok bevonására épülnek, de az idelátogatók körében szeretnénk főleg a tavaszi és az őszi időszak „csendes kultúrturizmus” irányú népszerűsítését elérni.

Tervezünk építészeti túrákat a Nivegy-völgy falvaiban, valamint a Balaton-felvidéki pincék építészetét bemutató sétákat, használt könyvekből készített installációk megalkotását gyerekekkel, könyves pihenőkuckók elhelyezését a Nivegy-völgyben, éjszakai csillagtúrákat és irodalmi túrákat, bor és irodalom tematikájú pinceprogramokat, és még sok mást. 

Szeretnénk, ha hosszú távon fenntartható programsorozatot hozhatnánk létre, ami 2023-mal nem ér véget. Bízunk benne, hogy olyan kapcsolatok jönnek létre, amelyeket a fenntarthatóságot segítik, a minőséget és a kulturális színvonalat emelik, példát mutatva ezzel más településeknek is. Óbudavár Magyarország egyik legkisebb falva: „Kicsi a bors, de erős“ mottóval. 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!