Uzsa

A község számára a turisztikai és kulturális fejlesztések elsőrendűek, ezért is csatlakoztak örömmel az EKF programhoz. Szeretnék, ha a táj kínálta lehetőségek, sőt, bizonyos fokig a falu határában működő európai színvonalú, modern kőbánya is reflektorfénybe kerülne.

Azt tervezik, hogy a csatlakozás egyik fő pontja az évente megrendezendő kéthetes művésztábor lesz, amely nyílt napokkal a nagyközönséget, sőt, a gyerekeket is bevonná a közös alkotói folyamatokba. Uzsa pályázatában szerepelnének filmvetítések, előadások, és egy helyi galéria kialakítása is. Az itt alkotó húsz művész ugyanis évi egy, itt készült művet ajándékoz a falunak, így 2023-ra már jelentős gyűjteménye lenne a kiállítótérnek.

Mindehhez kapcsolódva már több fejlesztés elindult Uzsán: Táborosi László polgármester büszke a már elkészült, színvonalas Liget Szállóra, ami öt szobával és három faházzal várja a vendégeket, de a tervezett művésztábor is itt kap majd helyet. Hamarosan elkezdik egy bányász emlékpark kivitelezését is, és 2023-ra szeretnének a falukról egy kis összefoglaló füzetet megjelentetni, melyben írnának a község híres szülöttjéről, Uzsai Jánosról.

A XIV. században élt esztergomi kanonok Bolognában tanult, ahol az egyetem rektora lett, de ő volt az első jogi könyvek kiadója is. Munkáit még a Bécsi Nemzeti Könyvtárban is őrzik. Uzsa egyébként három környékbeli településsel, Zalahaláppal, Lesenceistvánddal és Balatonedericcsel közösen pályázott a VEB2023 EKF felhívására. Bíznak benne, hogy együtt több látnivalót, változatosabb programokat nyújthatnak a környékre érkezőknek.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!