Vöröstó

A 111 lelket számláló, csendes kistelepülés, lehetőségei igen behatároltak, hiszen nincs iskolájuk, sőt még boltjuk sem. 

Fekete-Tracz Gabriella polgármester naponta szembesül azzal a kihívással, hogyan lehetne perspektívát és hosszú távú optimista jövőképet kínálni az itt élőknek, hívogató élményt kínálni az ide látogatóknak.

 A lakosok Veszprémbe járnak dolgozni, mezőgazdaságból élnek vagy nyugdíjasok, nehéz őket bevonni a közösség életébe, ráadásul egyre több ingatlan kerül olyan tulajdonosok kezébe, akik nem életvitel-szerűen tervezik az ittlétüket. Az EKF programhoz való kapcsolódást azért is tartják remek lehetőségnek, mert esélyt ad olyan programok és fejlesztések megvalósítására, amelyek közösséget kovácsolhatnak, javítják az életminőséget, felhívják a figyelmet a vidéki élet szépségeire és előnyeire, lehetőséget adhatnak az itt élőknek megismerni egymást és megmutatni értékeiket a nagyvilágnak.

A falu elhelyezkedése, adottságai sokféle program és rendezvény számára optimálisak lehetnek. A Balaton és Veszprém egyaránt ugrásnyira, a Balaton-felvidék szinte mértani központjában, mégis kissé félreesően ideális helyszíne és kulisszája lehet többféle kulturális- és sporteseménynek. A VEB2023-koz kapcsolódva egyik tervezett programjuk egy olyan speciális tematikájú fesztivál, ami a falu adottságait kihasználva, az egyedülálló összefüggő pajtasor egyenként 120-150 nm2-es pajtáiban, a Faluházban, a Kálváriadombon, a Kútkertben, a Parókia udvarában és a házak mögötti árnyas ligetekben zajlana. 

Terveznek kisebb, az egyes pajtákban megvalósítható kulturális programokat is, de gondolnak a környező természeti adottságokat kihasználó sportrendezvényekre, például terepkerékpáros verseny rendezésére. Vöröstó fejlesztésekre is pályázna, napirenden van az út- és csatornahálózat, valamint a vízelvezetés korszerűsítése, de a Vöröstót Vászollyal összekötő erdei út kerékpárúttá alakítása is. Az együttműködést a polgármester asszony is rendkívül fontosnak tartja, erre pályázatunkban is kitérnek. Örömmel állnak azon pályázók és más települések rendelkezésére, akik Vöröstó közreműködésére számítanak.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!