Vörs

A község Somogy megye egyik csendes kis zsáktelepülése, de a nevét sokan ismerik, ugyanis 2006-ban hivatalosan is a Kis-Balaton fővárosa lett.

A VEB2023 EKF-hez való csatlakozás egyik fő mozgatórugója, hogy a nyári időszakon túl, ne csak a karácsonyi időszakban, a Szent Márton templomban megépített Betlehem miatt látogassanak hozzájuk turisták, hanem egész évben. A kerékpár turizmus az egyik ilyen lehetőség és persze természeti látnivalók is akadnak bőven. A Vörsön található Betlehem egyébként Közép-Európa legnagyobb beltéri Betleheme, amit a helyi közösség épít fel évről-évre 1948 óta. Advent első vasárnapjától január végéig több tízezer látogatót vonz. A Veszprém-Balaton 2023 EKF program segítségével ezt a látványosságot szeretnék még több emberrel megismertetni. 

Régiós népszokás a Bábtáncoltató Betlehemezés is, de együttműködést terveznek a Marcali Múzeummal és a környékbeli településekkel egy kiállítás szervezésében. Vörsön van az 1983-ban megnyitott első hazai vidéki Tűzoltó Múzeum. A vörsiek büszkék 260 éves tájházukra is, amely bemutatja az évszázadokkal ezelőtti népi építészetet, a Kis-Balaton hagyományos halászati eszközeit, a lápból élő pákászok életmódját. Régen ugyanis a Kis-Balaton egészen a tájház végéig elért innen indult a halászat az úgynevezett bödönhajókkal. 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!