A föld útjai kiállítás

VEB2023 partner produkció
VEB2023 partner produkció

Aso Rando, Hioki Tetsuya, Néma Júlia és Czigány Ákos kiállítása

Kiállítás megnyitó: 2024. május 16. 18:00

Köszöntőt mond:
ONO Hikariko, Japán magyarországi nagykövete
Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere
A kiállítást és a projektet bemutatja: Hayashi Izumi kurátor (Museum of Modern Ceramic Art - Gifu)

A kiállítás megtekinthető: 2024. augusztus 25-ig.

A japán kerámia tradíciójában máig eleven jelentősége van a földhöz, a tájhoz, a természeti környezethez fűződő szerves kapcsolatnak. Ezzel a szemlélettel kezdeményezett alkotó párbeszédet A föld útjai című kultúraközi program Néma Júlia képzőművész kurátori koncepciója alapján Grászli Bernadett igazgató és Sörös Marian irodavezető (Művészetek Háza Veszprém) projektvezetésével. A közös munkában Japánból a gazdag minói kerámiakultúra két kortárs képviselője, Aso Rando és Hioki Tetsuya, valamint Hayashi Izumi kurátor (Museum of Modern Ceramic Art – Gifu/Gifui Modern Kerámiaművészeti Múzeum), magyar részről Néma Júlia, Czigány Ákos fotóművész és Korbély Barnabás geográfus vett részt.

A Veszprém – Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 Balaton EYE rezidenciaprogram keretében a művészek kölcsönösen megismerték Mino és a Veszprém – Balaton régió kulturális és művészeti hagyományait. Együtt bejárt tájakon közösen gyűjtött ásványokból és élményekből alkottak új műveket egy közös kiállításra. Ez a tárlat 2024 májusában Veszprémben, majd októberében Tajimiben, a Museum of Modern Ceramic Art - Gifuban látható a „Gifu, a Tiszta Vizek Földje” Nemzeti Kulturális Fesztivál 2024 hivatalos programjaként.

A föld útjai című kortárs kerámiaművészeti projekt a Museum of Modern Ceramic Art - Gifu, a Művészetek Háza Veszprém és a Bakony–Balaton UNESCO Globális Geopark együttműködésével, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, az EU-Japan Fest Japan Committee és a Japán Alapítvány támogatásával valósul meg.

kiállítás képzőművészet kerámiaművészet

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!