A mindent látó gép - Madách 200 Gondolat Fesztivál

VEB2023 szervezés
VEB2023 szervezés

Interaktív installáció az összes létező képről. Somlai-Fischer Ádám és Weiner Zsuzsa installációja

"Hagyj tudnom mindent, úgy, mint megfogadtad."

Madách Imre

Vernissage: 19:30

Az installációt megnyitja Somlai-Fischer Ádám és Weiner Zsuzsa.

Érdekes érzés nézegetni, és elképzelni, hogy ha egy képet egy atto-másodpercig szemlélnénk, akkor a világegyetem létezése ideje alatt is csak a 6 x 3 pixeles 100 színű képeket tudnánk végignézni. Ha most ehelyett az összes 6 x 4 pixeles 100 színű képet szeretnénk végigpörgetni a világegyetem létezésének ideje alatt, akkor ehhez a képeket 1000 milliárd ember között kéne szétosztani. A kiállítás 128 x 72 pixeles, 1000 színű képeit pedig felfoghatatlanul tovább kellene nézni, hogy mindegyiket lássuk.

Jorge Luis Borges számos műben foglalkozott a végtelen, az idő, a tér és az emberi tudás kérdéseivel. Ezek közül az egyik legismertebb novellája a "Bábeli könyvtár" ("La biblioteca de Babel"). Ebben a novellában egy hatalmas könyvtárat ír le, melyben minden lehetséges 410 oldalas könyv megtalálható, bennük minden gondolat, ami valaha eszünkbe juthat, minden történet, amit valaha elmesélhetünk, de ezen felül olyan könyvek is vannak, amelyekben nincs értelme a szövegnek, csak véletlenszerűen sorakoznak a karakterek.

Betűk szisztematikus vagy véletlenszerű kombinációjából nyert tudás gondolatát nem csak Borges járta körül. Claude Shannon információelméleti szempontból vizsgálta véletlenszerűen generált szövegek információtartalmát. Swiftnél a Gulliver Utazásaiban Laputa egy gépe keveri össze az összes lehetséges szót és kifejezést, Scott Saunders szoftverművész is készített verziókat ennek képi, pixel alapú programba öntésére, ahol egy generált animáció a fekete képernyőtől jut el a fehérig pixelenként. Bár ez a gondolat pár szóban elmesélhető, évek óta foglalkoztatott, hogy jobban megismerjük és megértsük a léptékét, lehetetlenségét és egyszerűségét, elmélyedjünk benne, hiába léteznek már dokumentált verziók hasonló munkákról.

A Gondolat fesztiválra Weiner Zsuzsa matematikussal egy interaktív interpretációt készítettünk erre a már korábban, mások által is elképzelt gondolatra. Installációnkban lehetővé tesszük, hogy utazni tudjunk az összes 128 x 72 pixeles, 1000 színű palettából építkező kép között. A gépet egy piros gömbbel lehet irányítani ezen végtelennek tűnő, de igazából véges és számítható idővonalon. Amit ha jó helyre tekerünk, láthatjuk születésünk vagy halálunk napját, egy szupernova keletkezését, vagy a szöszt ami éppen holnap fog az ablak előtt elszállni. Bár ezek a képek pár percnyi görgetésnyire vannak, a felfoghatatlan mennyiségű zaj között lehetetlen megtalálni őket.

Érdekes érzés nézegetni, és elképzelni, hogy ha egy képet egy atto-másodpercig szemlélnénk, akkor a világegyetem létezése ideje alatt is csak a 6 x 3 pixeles 100 színű képeket tudnánk végignézni. Ha most ehelyett az összes 6 x 4 pixeles 100 színű képet szeretnénk végigpörgetni a világegyetem létezésének ideje alatt, akkor ehhez a képeket 1000 milliárd ember között kéne szétosztani. A projekt 128 x 72 pixeles, 1000 színű képeit pedig felfoghatatlanul tovább kellene nézni, hogy mindegyiket lássuk.

Ebben a hatalmas képsorozatban való utazáshoz egy piros gömböt használunk. Az 1000 színt megszámoztuk 000-tól 999-ig, a fekete a 000, a türkíz a 287, a fehér pedig a 999. Majd minden kép 9216 pixelén sorban végigmegyünk,  és a neki megfelelő háromjegyű színkódot leírjuk egymás után. Így minden képnek megfelel egy szám: a teljesen feketének a csupa 0, a teljesen fehérnek pedig a 3x9216  = 27648 db  9-esből álló szám. A piros gömbbel a számegyenesen mozoghatunk 000…0-tól 999…9-ig, a kivetítőn pedig az épp beállított számnak megfelelő kép jelenik meg. A gömb jobbra-balra mozgatásával ezen a számegyenesen lépkedünk előre és hátra, de hogy milyen gyorsan, azt úgy állítjuk be, hogy a gömb fel-le görgetésével közelebb és távolabb megyünk a számegyeneshez. Amikor egész felgörgetjük a gömböt, akkor akár olyan közel is mehetünk a számegyeneshez, hogy egy jobbra-balra menés csak az utolsó pixel színkódjának növelésének/csökkentésének felel meg. Ha a gömböt lefelé görgetjük, akkor a számegyenestől hátrébb lépünk, ezért a számegyenesen való lépkedés nagyobb egységekben történik. Ilyenkor azt láthatjuk, hogy a jobbra-balra lépkedés a kép alsó részében lévő pixelek színét változtatja.

A számegyenesen a legtöbb szám egy értelmetlen zajnak felel meg, azonban mi kiválasztottunk néhány számot, amelyeknek megfelelő kép értelmes. Ezeket a képeket a gép mutatja meg nekünk véletlenszerűen, tőlünk függetlenül. Mi utána indulhatunk tovább ezekből, hogy újra hatalmas valószínűséggel zajba fussunk.

Somlai-Fischer Adam, Startup alapító, digitális alkotó, zenész

A Prezi prezentációs platform társalapítója, aminek 150 millió felhasználója van világszerte. Művészeti alkotásait többek között a Velencei Építészeti Biennálén, a berlini Transmediale-n és Tokióban az NTT/ICC-n, Helsinkiben a Kiasmában mutatták be. 

 

Munkáiról a számos magyar lapon túl a Wired Magazine, a New York Times, a Financial Times, a Fastcompany, a Forbes és a CNN is írt. Interdiszciplináris munkásságát több díjjal is elismerték, A Financial Times' Europe’s top 50 tech entrepreneurs listáján szerepelt, megnyerte a World Technology Award-ot (WTN, Time inc) a Művészetek kategóriában, Osher Fellow-ként dolgozott az Exploratoriumnál, San Francisco-ban, és az International Design magazin által az ötven legígéretesebb tervező közé választották, Magyarország tehetség nagykövete volt. Alapítója volt a Kitchen Budapest innovációs labornak, A Bridge Budapest NGO-nak, a Budapest School-nak. 


Zenét és jazz improvizációt Juhász Gábornál tanul.
www.somlai-fischer.com/adam

Weiner Zsuzsa, matematikus, MTA-ELTE Geometriai és algebrai kombinatorika kutatócsoport

Tanulmányok, fokozatok: 

2003, Elméleti matematikus Ph.D. (“summa cum laude”), Eötvös Loránd Tudományegyetem.

 

Munkahelyek:

2001-2003 Ericsson Hungary, Research Laboratory. 

2002-2005 MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet 

2009 -    Prezi.com valamint MTA-ELTE Geometriai és Algebrai Kutatócsoport

 

Szakmai díjak, kitüntetések: 

2003 Grünwald-díj, J. Bolyai Mathematical Society. 

2005-2006 Magyary Zoltán Posztdoktori Ösztöndíj. 

 

Konferenciák: számos nemzetközi konferencián adott elő, közülük hármon (2018, Olaszország, 2023 Törökország, 2023 Hollandia) meghívott nagy előadóként.

Publikációk: 32 idegen nyelvű publikáció nemzetközi, referált folyóiratban.

JÖVŐ IDŐ madách 200 madách 200 Gondolat Fesztivál Gondolat Fesztivál

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!