Balaton + Retro - Reklám és Propaganda az Ideális Nyaralás Szolgálatában kiállítás

VEB2023 pályázati együttműködés
VEB2023 pályázati együttműködés

A Balaton nemzeti kincsünk, legkedveltebb nyaralóhelyünk, ugyanakkor életérzés és a nyári szabadság szimbóluma. Kiállításunkon papírrégiségek segítségével mutatjuk be, hogyan csábították 1930 és 1988 között a Balatonhoz a pihenni vágyókat. A különleges tárgyi emlékeket nézve pedig azt láthatjuk, milyen tárgyakkal találkozhattak a nyaralók a Balaton partján.

Az 1960-as évek magyar plakátművészetének magas színvonalát bizonyítják a magángyűjteményekből érkezett, Balatonra csábító plakátok, köztük a már klasszikussá vált IBUSZ, MAHART, MALÉV sorozatok. Különös érzés itthon látni az angol, francia és német nyelvű feliratokkal ellátott, a korabeli külföldi vendégeket Balatonra hívó reklámhordozókat. A nagyméretű plakátok jelentős részére az idősebb korosztály biztosan emlékszik. A kisebbekre a fővárosban élők nézhetnek nosztalgiával, ezek az úgynevezett villamosplakátok.

A Várgaléria termeiben járva az ötvenes évekből származó, szocialista szólamokkal operáló nyomtatványokból megtudhatjuk, hogy a kitartó túlórázás és egy takarékbetétkönyv miként váltja valóra nyaralási vágyainkat. Egy fotón láthatjuk Fidel Castrot Kádár Jánossal hajókázni a magyar tengeren, és nosztalgiával nézhetjük az akkori szállás árakat.

A hetvenes években megjelenő új magyar üdítőitalok reklámjai már a „nyugatiasodást” sejtetik. A vitrinekben látható emléktárgyak stílusa nem sokat változott az elmúlt évtizedekben, legjobb esetben súrolják a giccs határát, de gyakran át is lépik azt. Ami ma a hűtőmágnes, régen a bőröndcédula volt, ezeket is bemutatjuk, igazi vulkánfíber kofferen. Azonban mindenképpen el kell gondolkodnunk azon, hogy miért vásárolt Balatonvíz konzervet a német turista! A képeslapok jelentős része korábbi időszakból származik, a harmincas évek szecessziós hangulatú, elegáns világát idézik.

A cipőt a cipőboltból legendává vált szlogenjére emlékeztet a nyárra fürdőruhát szövegű plakát. A Magtár földszintjét strandnak rendeztük be, a sokak által még ma is használt kempingszékekkel, gumimatraccal, fém ételdobozzal és homokozóval. A Balaton partján játszódó filmek plakátjai között sétálva – a Magtár emeletén − a mai hatvanas korosztály nosztalgiával nézheti A kenguru című színes, zenés film hirdetésének dedikált példányait. A Balaton fő marketingesének számító Bujtor István filmjeit hirdető plakátok a fiatalabb generációknak is ismerősek, ahogy maguk a filmek is.

A kiállítás kurátora: Herth Viktória

kiállítás képzőművészet Megnyitó TÜKÖRKÉP Szellemi fogyatékossággal élő személyek számára barátságos környezet

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!