Glass Focus Csoportos kortárs nemzetközi üvegművészeti kiállítás

VEB2023 partner produkció Művészetek Háza Veszprém Dubniczay-palota
VEB2023 partner produkció Művészetek Háza Veszprém Dubniczay-palota

A kortárs nemzetközi üvegművészeti kiállításon George William Bell (USA, UK), Alexander Kirkeby (DK), Pattantyús Gergely (HU) és Telegdi Balázs (HU, DK) legújabb alkotásaiból láthatunk válogatást. A kiállítás a Dán Királyság Nagykövetségének közreműködésével valósul meg.

A Művészetek Háza Veszprém 2022-től iparművészeti tárlatokkal gazdagította kiállítási palettáját. Ezen belül is a régió hagyományaiból fakadóan kiemelt jelentősége van az üvegnek, mely a Bakonyban működő üveghutáknak, majd az Ajkai Üveggyárnak köszönhetően több száz évig jelen volt Veszprém környékén.


A 2023-as év a nemzetközi kapcsolatokról és a hagyományokról egyaránt szól, ezért egy olyan különleges kiállítással szeretnénk megünnepelni az Európa Kulturális Fővárosa évet, melynek keretében külföldi és hazai üvegművészek együtt mutatkoznak be Veszprémben.


A GLASS FOCUS kiállítás tárgyainak nagy része Dániából, Bornholm szigetéről érkezett ide. A balti-tengeri szigeten található Nexø városában működik ugyanis a Dán Királyi Képzőművészeti Akadémia Design (üveg és kerámia) tanszéke. A kiállító művészek közül hárman (George William Bell, Alexander Kirkeby, Telegdi Balázs) itt végezték el a mesterképzést, itt éltek és alkottak több éven keresztül. Bornholm az iparművészet, az Arts and Crafts központja, Észak Caprijának, sőt Észak Mallorcájának is szokták nevezni különleges szépségének köszönhetően.

A kiállító művészek közül mindenki kísérletező, az újat kutató, de ugyanakkor az üvegművészet hagyományaira is építő alkotó.


George William Bell Kaliforniában él, Az absztrakció mintadarabjai című sorozata egy hosszú ideje tartó kutatás eredménye, amely a minta és a forma egymástól függő viszonyát vizsgálja. Művei arra késztetik a nézőt, hogy párhuzamot vonjon a művészi folyamat és a tudományos kutatás között.

Alexander Kirkeby dán üvegművész 2022-ben elnyerte a Creative of the Year címet, mely a Dániában megrendezésre kerülő 3 Days of Design elnevezésű esemény legrangosabb elismerése. Kirkeby tárgyai magával ragadóak, felkeltik érdeklődésünket, meghökkentő hatással vannak érzékszerveinkre. Művészete az üvegművészet hagyományaiban gyökeredzik, de azokat meghaladja és felülírja, hogy valami teljesen új, egyedi jöjjön létre.


Pattantyús Gergely a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára, azon kevesek egyike, aki Magyarországon hutát működtet, és üvegfújással foglalkozik. Révfülöpön készíti tárgyait, sorozatokat és egyedi darabokat egyaránt, emellett kutatómunkát végez. „Hutakész üvegei”, amellett, hogy funkcionálisak, komoly gondolatokat is inspirálnak, és magukon viselik a kézzel készített tárgyak egyediségét.


Telegdi Balázs Kozma Lajos-ösztöndíjas üvegművész, 2021-ben elnyerte a neves Stanislav Libensky díj 1. helyezését. Wrapped Forms című legújabb sorozata egy hosszú kutatómunka eredménye, mely elsősorban azon alapszik, hogyan lehet az üveg különböző állapotait egy tárgyon alkalmazni. Az alkotófolyamat során megkérdőjelezi a „tiltott” vagy „nem ajánlott” technikai aspektusokat, és ezeket tudatosan használva, a kreativitás egy új szintjét éri el.


A több mint 40 kivételes alkotást Magyarországon most láthatja először a közönség, sőt több olyan mű is lesz itt a kiállításon, mely 2022 decemberében készült el, és még soha nem szerepelt a nyilvánosság előtt.

A tárlat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatásának köszönhetően valósul meg.

kiállítás képzőművészet környezetbarát Megnyitó tükörkép Szellemi fogyatékossággal élő személyek számára barátságos környezet

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!