KÉTEZERHUSZONHÁROM - BEST OF

VEB2023 szervezés
VEB2023 szervezés

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB 2023 EKF) projekt egy összetett és többrétegű kezdeményezés, amely a helyi és regionális identitás, a kreativitás, valamint a kulturális örökség megünneplésére, valamint a társadalmi-kulturális fejlődés előmozdítására irányult.

  • Ez a kezdeményezés, mely egyben Veszprém és a Bakony-Balaton legjelentősebb kulturális és kreatív vállalkozása, nem csak a magyar kulturális életben, hanem az Európai Kulturális Fővárosok történetében is kiemelkedően sikeres projektnek bizonyult.

A nagyszabású projekt célja, hogy ösztönözze a régióban a kulturális és társadalmi innovációt, a környezetért való felelőségvállalást, valamint a fenntartható fejlődést. A koncepció a helyi értékek és hagyományok újraértelmezésére, a kreatív potenciálok felfedezésére és a régió kulturális sokszínűségének bemutatására épült és kiemelt figyelmet fordított a különböző művészeti formák integrálására, a közösségi részvételre és a nemzetközi együttműködésre.

A programok és kezdeményezések széles skálája, beleértve a művészeti eseményeket, kiállításokat, oktatási programokat és közösségi projekteket célja, hogy ösztönözzék a kreativitást, támogassák a kulturális örökség megőrzését és hozzáférhetővé tegyék azt a szélesebb közönség számára.

A vállalkozás nem csupán egy eseménysorozat, hanem egy hosszú távú kulturális és társadalmi fejlesztési projekt, amely elősegíti a régió kulturális diverzitásának és kreatív energiáinak kibontakoztatását. A régiós összefogás és az évek során végzett előkészületek, tervek, valamint a pályázati anyag eredményeként elnyert értékes cím kiemelkedő lehetőséget biztosít a jövőben is a kitűzött stratégia célok megvalósításához. A városnak, a településeknek, a közösségeknek, a számtalan résztvevőnek az Európa Kulturális Fővárosa 2023 égisze alatt végzett munkája a régiót és Veszprémet európai szintű és igényű térségként helyezte el Európa kulturális térképén. Közös feladatunk, hogy e tapasztalatok birtokában ezt a pozícióját a jövőben is megtartsa és erősítse.

Ez utóbbi gondolat vezetett bennünket arra, hogy a „kétezerhuszonhárom Ragyogj tovább!” és a „kétezerhuszonhárom best of” kiállítások segítségével felidézzük és bemutassuk Veszprém és a régió 2023-as felejthetetlen évét, hogy ezzel is érzékeltessük azokat a jövőbeli lehetőségeket, melyek a város és a régió összefogásából megnyíltak előttünk és a jövőbe vezetnek.

hát ez?

Kimaradt a piros konfetti

Fotó: Csaba vagy Bálint? Esetleg Kornél vagy Patrik?

A VEB 2023 művészeti víziója a hely emlékezetét élő örökségként, innovációs törekvéseit identitásformáló erőként kezeli. Kortárs szemmel néztünk abba a tükörbe, amelyben régiónknak az európai művészetben, kultúrában betöltött szerepét fedezhettük fel újra.

A tükröződések sokaságában, a képzőművészeti projketek segítségével próbáltunk számot vetni azzal, kik vagyunk és mik az identitásunk alkotóelemei. Ez a művészeti vízió kihívást jelent a megszokott korlátok átlépésére helyi, regionális és európai szinten. A kölcsönhatás, az együttműködés a beidegződések megtörése: a minőség, a sokszínűség és a részvétel iránti tudatosság, a kreativitás, a kultúra, a művészet és a közösségépítés új formáinak létrehozása; valamint a kreatív potenciálok felfedezésének ösztönzése és a közös európai perspektívák felé való nyitás jellemzte törekvéseinket, céljainkat.

„Best of” kiállításunk ezeket a törekvéseket idézi. A kiállításra kerülő tárgyak itt nem csupán bemutatott tételek, hanem emlékekkel és élményekkel feltöltött műalkotások, amelyek tanúi és eredményei 2023-as nagy évünknek, és egyben bíztatást is hordoznak a jövőre: Veszprém képes és készen áll arra, hogy a hagyományos és kortárs művészeti értékek és törekvések elkötelezett és hiteles képviselője legyen nem csupán a hazai, de az európai kulturális térben is.

kiállítás dubniczay 2024

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!