Középső félteke - Madách 200 Gondolat Fesztivál

VEB2023 szervezés
VEB2023 szervezés

Somlai-Fischer Ádám és Bögöthy Ádám kísérletező jazzkoncertje

Hoztunk 6 könnyen érthető zenei gondolatot ismert darabokkal, Bachtól Billie Eilish-ig. 

Két perces bevezetővel mutatjuk be őket szóban, majd improvizálva, jazz stílusban adjuk elő.

Vetítést is mellékelünk, amelyek segítenek meghallani a gondolatokat a hangokban.

Reméljük, ez az előadásmód segíti az így elhangzott tízezer(!) hang szeretetét a hallgató-nézők számára.

Előzetes:

Madách Imre "Az ember tragédiája" az emberiség történetét mutatja be egy örök küzdelem és keresés szemszögéből. Az értelem és az érzelmek, a tudás és a hit gyakran összeütköznek. Ezt a feszültséget és egyben harmonikus egyensúlyt látom a zenei alkotásban is: egy állandó párbeszéd az analitikus és érzelmi oldalak között.

Ezek a fogalmak a populáris kultúrában gyakran szembe vannak állítva. Makacsul tartja magát a mítosz, hogy külön analitikus és kreatív karaktere van a jobb és bal agyféltekénknek. Számomra ez a két megközelítés nem szembeállítandó. Ehelyett az érzelmek és az intellektus közötti finom mozgásban rejlő élményeket keresem.

Ezt a két megközelítést nem egymással szembe állítva, hanem a kettő közötti finom átmenetként szeretnénk ábrázolni Bögöthy Ádámmal egy jazz koncert keretében. Hat különböző történelmi periódusból választott dalt bőgőn és gitáron, modern jazz stílusban adjuk elő. Minden darab előtt röviden bemutatunk egy zenei gondolatot, amit az előadás során videón is láthatnak, miközben zenélünk.

PROGRAM:

1720 Bach D-moll invenció jazz harmonizálva

Vízszintes párbeszédtől függőleges együttállásig

1839 Chopin E-moll prelűd / Jobim Insensatez

Nagyon egyszerű dallam alatt gyönyörűen lépcsőző kíséret

1914 A csitári hegyek alatt. Kodály / harmonizálva

Harmóniákkal feszítjük és oldjuk

1954 Solar, Miles Davis Chuck Wayne

Dúrból mollba segítenek a körülöttünk forgó akkordok

1967 Wayne Shorter Footprints

Ismerős Bluesnak tűnik - de a dallam átértelmezi amit hallunk.

2023 Billie Eilish, Finneas O'Connell - What I was made for, Barbie, jazz harmonizálva.

Éva álma. Tőlünk egy kérdés.

Előadók

Somlai-Fischer Ádám - koncepció, harmonizálás, rajzok és klasszikus gitár

A Prezi prezentációs platform társalapítója, aminek 150 millió felhasználója van világszerte. Művészeti alkotásait többek között a Velencei Építészeti Biennálén, a berlini Transmediale-n és Tokióban az NTT/ICC-n, Helsinkiben a Kiasmában mutatták be. 

 

Munkáiról a számos magyar lapon túl a Wired Magazine, a New York Times, a Financial Times, a Fastcompany, a Forbes és a CNN is írt. Interdiszciplináris munkásságát több díjjal is elismerték, A Financial Times' Europe’s top 50 tech entrepreneurs listáján szerepelt, megnyerte a World Technology Award-ot (WTN, Time inc) a Művészetek kategóriában, Osher Fellow-ként dolgozott az Exploratoriumnál, San Francisco-ban, és az International Design magazin által az ötven legígéretesebb tervező közé választották, Magyarország tehetség nagykövete volt. Alapítója volt a Kitchen Budapest innovációs labornak, A Bridge Budapest NGO-nak, a Budapest School-nak. 

 

Zenét és jazz improvizációt Juhász Gábornál tanul.

www.somlai-fischer.com/adam

Bögöthy Ádám Viktor - nagybőgő művész, zenei alkotótárs

 

Bögöthy Ádám nagybőgő művész mára az egyik legsokoldalúbb, legkeresettebb zenésszé vált a hazai jazz életben.

Miután zenei tanulmányait befejezte gitár valamint nagybőgő szakokon (BA és MA fokozat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen), több nemzetközi szinten is elismert versenyen vett részt ahol szakmai és közönség díjas elismerésekben is részesülhetett (Jazz Showcase, Alba Regia Nemzetközi Jazz Verseny, MJSZ Combo verseny). Mindeközben a nagy szakmai elismerést jelentő, a fiatal nemzedéket támogató ösztöndíj programban is részesülhetett (Lakatos Ablakos Dezső ösztöndíj) és Artisjus valamint Fonogram díjazottá is válhatott a Modern Art Orchestra tagságaként. Saját zenei ötleteit mint komponista két formációjában az Adams Circle-ben valamint a Bögöthy Trióban van alkalma bemutatni, mely formációkkal a hazai koncert élet aktív résztvevője. Munkája során olyan hírességekkel volt alkalma együttműködni mint David Liebman, Ben Monder, David Friedman, Bob Mintzer, Tony Lakatos, Marshall Gilkes, Szabó Dániel.

JÖVŐ IDŐ madách 200 madách 200 Gondolat Fesztivál Gondolat Fesztivál

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!