Organum Ensemble (FR) koncert / Kultháló

VEB2023 pályázati együttműködés Bakonybél, Szent Mauríciusz Monostor
VEB2023 pályázati együttműködés Bakonybél, Szent Mauríciusz Monostor

Pünkösd az ó-római zenei hagyományban. Misetételek a 7-13. századi régi római kéziratokból.

Az Ensemble Organum-ot Marcel Pérès alapította 1982-ben, amellyel a középkori liturgikus repertoár módszeres feltárására vállalkozott. Jelenleg a moissac-i egykori apátságban működnek.

Repertoárjukban az európai zenei örökség szerepel a 6. századtól napjainkig. Számos koncertet és előadást tartottak Európában, az amerikai kontinensen, Afrikában és a Közel-Keleten, s mintegy negyven lemezfelvételt készítettek.

A régi római ének központi helyet foglal el a zenetörténetben. Mindenekelőtt benne rejlik a kulcs a jeruzsálemi templom éneklés és a görög zenei örökség közötti kapcsolat megértéséhez. Az ó-római ének képviseli a késő antikvitás görög-latin zenéjének legrégebbi változatát, ez jelenti a hiányzó láncszemet a bizánci ének, a kopt, az örmény, a szír egyházi ének, az arab zene és a nyugati zene között.

Karnagy: Marcel Pérès

A Kultháló VEB2023 program olyan helyek és alkotók együttműködéséről szól, akik képesek megnyitni a művészet elefántcsonttornyait, és a régió rejtettebb településein is megmutatni a művészet közösségformáló erejét.

Tovább

kultháló élő régió

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!