TEGULARIUM / Téglagyűjtemény

VEB2023 partner produkció Művészetek Háza Veszprém - Dubniczay-palota
VEB2023 partner produkció Művészetek Háza Veszprém - Dubniczay-palota

Új gyűjteményi darabokkal kibővített tárlattal nyílik meg újra a Tegularium. A Veszprémi Tégla történeti állandó kiállításon közelebbről is megismerkedhetünk egyik legalapvetőbb építőanyagunk ipartörténeti, művészet- és civilizációtörténetre gyakorolt hatásával.

A Dubniczay-palota pincerendszerében látható pecsétes és bélyeges téglagyűjtemény a római kortól a középkoron át a 20. század második feléig tartó időszakig mutatja be a sablonban készült agyagalapú építőanyag több évezredes múltját. A gazdag kollekcióban a Kárpát-medence gyűjtőterületéről származó, különböző jelölésmódokkal ellátott falazó- és idomtéglák, valamint különleges tető- és gerinccserepek találhatók. A kiállítás ezt az izgalmas és sokrétegű téglamúltat nemcsak ipartörténeti szempontból mutatja be, de nagy hangsúlyt fektet ennek az egyszerű és mára már hétköznapi építőanyagnak az emberiség kor-, kultúr-, művészet- és civilizációtörténetére. Az újrarendezett kiállítás most új koncepció mentén mutatja be ezt a rendkívül gazdag anyagot, amelyben jó néhány új szerzemény is helyet kapott.

A gyűjtemény 1977-ben jött létre, először a Dunántúli Építőipar-történeti Gyűjtemény részeként, amely a rendszerváltást követően Magyar Építőipari Múzeum néven alapítványi formában működött tovább. Létrehozója Fodor József agrármérnök, tanár volt, aki felismerte az égetett téglákon és tetőcserepeken lévő jelek és jelölésmódok jelentőségét, és évekig igazgatta is a múzeumot. Az alapító munkáját Gy. Lovassy Klára folytatta, tőle származik a latinos hangzású Tegularium elnevezés is. A gyűjtemény a 2006-ban felújított Dubniczay-palota pincerendszerében lelt végleges otthonra, a Művészetek Háza Veszprém odaadó munkával viszi tovább Fodor József szellemi örökségét.

kiállítás képzőművészet környezetbarát Megnyitó TÜKÖRKÉP Szellemi fogyatékossággal élő személyek számára barátságos környezet

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!