"A Balaton-felvidék egészen más, mint aminek elsőre látszik”

A Balaton-felvidék jól bevált gyakorlatait, helyi közösségeit és jövőformáló kezdeményezéseit átfogó kutatással térképezte fel a TÁJTÉKA a Balaton-felvidéken. Az izgalmas kutatási anyag első eredményeit már az ősszel olvashatjuk.  

Fotó: Cseh Edina, Tömör Miklós (KÉK)

2021 októberében a Balaton-felvidék jó gyakorlatait, helyi közösségeit és jövőformáló kezdeményezéseit vizsgáló kutatás kezdődött a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében, a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) szervezésében, az ADI stúdió közreműködésével. Ez a féléves kutatás egy hosszabb, kétéves TÁJTÉKA nevű projektet alapoz meg, amelynek eredményeiből 2022 őszére elkészül a három elemből álló „TÁJTÉKA - A Balaton-felvidék intelligens tájhasználati eszköztára” című elemzés. Egy urbanistákből és építészekből álló kutatócsapat több mint 400 jól bevált gyakorlatot gyűjtött, 350 személyes interjú elkészítésével! Néhol meglepő, a sztereotípiáknak ellentmondó tapasztalatokat szereztek a Balaton-felvidék tájhasználatával és közösségeivel kapcsolatban. A teljes kutatást ősszel publikálják. 

A kutatók az általuk vizsgált 40 településen rendkívül sokféle adattal foglalkoztak, ami sokoldalú adatfeldolgozást is igényelt. Mintegy 350 személlyel és szervezettel készítettek személyes interjút. A kiegészítő online kutatómunka során 209 tematikába illő jó gyakorlatot és példaértékű projektet, illetve 198 a vizsgált településeken aktív személyt és szervezetet gyűjtöttek adatbázisba. A személyes interjúkat mélyinterjúk és helyzetértékelő workshopok is kiegészítették. 

A kutatás első fél évének különleges hozadéka, hogy létrejött egy saját szótár, vagy fogalomtár, amelyben számos olyan egyedi kifejezés van, amely csak erre a tájegységre és kulturális közegre jellemző. A kutatók részletesen vizsgálták a régióban hagyományos, ugyanakkor keveset elemzett őslakos-bebíró-gyüttment viszonyokat is, a csoportok közötti konfliktusokat és az együttműködés lehetőségeit. De kiemelt figyelmet kapott a csendes és a proaktív turizmus szerepe, a biogazdálkodás buktatói, jó példái és jövője, valamint a rövid ellátási láncok fontossága is. 

Megtudhatjuk azt is, hogy bár a szőlő a táj szimbolikus kultúrnövénye, a Balaton-felvidék a hasonló igényű mandula legjelentősebb termővidéke is Magyarországon. A KÉK munkatársai olyan meglepő jelenségekkel is találkoztak, mint például a mesefák, a szőrdilemma vagy a gasztromigráció. 

A sztereotípiáktól teljesen eltérő gyakorlatokat találunk. Ahogy jobban beleássuk magunkat a térség mindennapi életébe, azt látjuk, hogy a Balaton-felvidék egészen más, mint amit első benyomásra érzékelünk. A bortermelésen, ideiglenesen beköltöző közönségen és tömegturizmust kiszolgáló szolgáltatásokon túl olyan folyamatok és lehetőségek zajlanak, amiket érdemes erősíteni és tudatosítani az itt élő közösségekben.

- összegezte személyes tapasztalatait Bozsik Barbara, a TÁJTÉKA projekt és a kutatás vezetője.

A kutatók 40 balaton-felvidéki településen a jövőkép és a trendek feltérképezése mellett átfogóan vizsgálták a múlt hatását is a jelen folyamataira: miként alakult át az idők során az a társadalmi, gazdasági közeg, és velük együtt az életmód, amely művelte és fenntartotta ezt a tájat. 

Az átfogó kutatás eredményét, „A Balaton-felvidék jövőképe” című kiadvány (a TÁJTÉKA eszköztár első eleme) 2022 őszén kerül publikálásra, online és nyomtatott formában is elérhető lesz. A vizsgált jó gyakorlatokról és részeredményekről addig is a TÁJTÉKA social media csatornáin, illetve projektoldalán érdemes tájékozódni. 

A TÁJTÉKA a KÉK – Kortárs Építészeti Központ projektje, melyet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében valósul meg.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!