A Mikulás a legismertebb önkéntes???

„Önkéntesnek az számít, ha valaki anyagi ellenszolgáltatás, fizetség nélkül végez munkát, szabad akaratából, úgy, hogy azzal másoknak jót tesz, s ezzel bizonyos szempontból jótékonykodik.” (forrás)

E rövid definíció alapján akár a Mikulás is önkéntesnek tekinthető, azonban mégsem emiatt lett december 5. az önkéntesség nemzetközi napja. Az ENSZ kezdeményezésére vált kiemelt nappá ez a dátum, melyet 1985 óta a világ számos országában szentelnek ennek a társadalmilag fontos tevékenységnek. 

1412 óra a városért, az EKF-ért

 A VEB2023 EKF programnak – mint ahogy szinte valamennyi testvérendezvényünknek - egyik fontos alappillére az önkéntesség. Veszprémben „Ragyogók” -nak hívjuk a kulturális főváros programját támogató önkénteseket, sárga pólójukon az EKF jellegzetes logója, a szikrák alatt is jól olvasható ez a felirat.

Önkéntes csapatunkhoz már 160-nál is többen regisztráltak, és szinte minden korosztály képviselteti magát. Büszkék vagyunk arra, hogy legidősebb önkéntesünk 83 esztendős! A ragyogók idén 16 eseményen szervezésében segítettek a résztvevőknek, érdeklődőknek és persze nekünk, a szervezőknek. Ez 1412 óra önkéntes munkavégzést jelent, amelynek során a régió, illetve Veszprém város lakói, a közösség érdekében áldozták fel szabadidejüket, amiért ezúton is köszönetünket fejezzük ki!

Az EKF program égisze alatt 2020-ban létrejött önkéntes csapat munkája hozzájárult a Magyar Mozgókép Fesztivál, az Utcazene Fesztivál, illetve a Filmpiknik események sikeres lebonyolításához is. 

2021: az önkéntesség mérföldkövei

2021-ben ünnepeljük az Önkéntesség Nemzetközi Évének húsz-, valamint az Önkéntesség Európai Évének tízéves jubileumát; az évfordulókra alapozva hirdették meg, hogy 2021 az Önkéntesség Magyarországi Éve lett. Talán nem szerénytelenség azt gondolni, hogy önkénteseink, Ragyogóink áldozatkészségének és lelkesedésének komoly szerepe volt abban, hogy a november elején megrendezett „Önkéntesség érték” című nemzetközi konferencia második napján a vendégek éppen hozzánk, Veszprémbe jöttek el megismerni munkánkat, tapasztalatainkat. 

A „Ragyogók” karácsonykor is összetartanak

 

Az EKF programok korábbi, idei és leendő címviselő városainak önkéntesei összefogtak, hogy ezt az évet közös céljuk közös megünneplésével zárják. Európa számos országának „ragyogói” lelkesen készülnek arra, hogy az online térben szimbolikusan találkozva a szeretet ünnepe alkalmából köszöntsék egymást.  Ezek az üzenetek egy láthatatlan, mégis rendkívül erős lánccal kötik majd össze az EKF céljaiért a világ különböző pontján dolgozó önkénteseket. A projektet a “ECoC Volunteer Coordinators Network” az EKF Önkéntes Koordinátorok Hálózata fogja össze, és ehhez természetesen a veszprémi Ragyogók is csatlakoztak.

A december 5-én vasárnap délelőtt a digitális térben együtt ünneplők online csoportképet is készítenek majd.

Mit nyerhet, aki önkénteskedik?

A „Ragyogók” tagjaként egy remek közösség tagja lehetsz, ahol új barátokra találhatsz. A kultúra, a szabadidő aktív és tartalmas eltöltésére nyitott csapat nem csak az önkéntes munkavégzés során, de számos egyéb programban is jó közösséget alkot. Kiemelten fontos érv, hogy páratlan élményekben lehet részed, különleges eseményeken vehetsz részt, nyerhetsz bepillantást a szervezőmunkába. Jókedvűen, a többiekkel együtt ténykedhetsz Veszprémért, Európa Kulturális Fővárosáért, mindannyiunkért.

És persze az önkéntes munka nagyszerű lehetőség arra is, hogy új tapasztalatokat, ismereteket szerezz, amit azután akár a munkaerőpiacon is jól használhatsz…

Ragyogó hírünk van: várjuk, hogy Te is csatlakozz!

Ha kedvet kaptál, Te is tagja lehetsz a Ragyogók csapatának! Jelentkezz még ma a Ragyogók csapatába!

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!