Együtt Veszprém és a Bakony-Balaton régió klímabarát megközelíthetősége érdekében

A május 9-i Európa-nap alkalmából, Europe Direct Veszprémmel közösen rendeztünk kerekasztal beszélgetést a fenntartható közlekedésről.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) program alapértékei közé tartozik a fenntarthatóság; fontos, hogy rendezvényeink környezeti fenntarthatósági szempontok szerint működjenek. Mivel a rendezvények esetében jellemzően a helyszínre történő utazás az egyik legkörnyezetszennyezőbb tevékenység, ezért fontos, hogy minél többen válasszák a kevésbé környezetterhelő közlekedési módokat. A környezeti fenntarthatóság mellett a társadalmi vetület is EKF kötelezettség; minél szélesebb körben hozzáférést biztosítani a kulturális kínálathoz. A kedvező közösségi közlekedési lehetőségek által igyekszünk fejleszteni programjaink hozzáférhetőségét is.  

A kerekasztal-beszélgetés során, közlekedési stratégiai partnereinkkel, a közösen elért sikereinkről számolhattunk be, és a közeljövőben megvalósuló kezdeményezések is szóba kerültek.  

Fotó: Europe Direct Veszprém

A VEB2023 és a MÁV-Volán csoport közötti stratégiai megállapodás részeként, a kiemelt programokra, az egész év folyamán kedvezményes EKF-jegyet válthatnak az utasok, szimbolikus 2023 forint értékben. Az EKF-jegy a nagyszabású nyitóünnepségen debütált, de érvényes lesz többek között a Gizella Napokon (május 7-14.), a Magyar Mozgókép Fesztiválon (június 7-10.), a VeszprémFest 2023-on (július 12-16.), valamint a Veszprémi Utcazene Fesztiválon (július 19-22.) is.  

Ugyancsak az együttműködés eredménye az új Veszprém-Budapest-Déli pályaudvar között szombat éjszakánként közlekedő mentesítő gyorsvonat. Illetve a május 6-án bevezetésre kerülő kedvezményes árú Veszprém-Balaton EKF24 napijegy, amely 24 óráig érvényes a Veszprém környéki vonatokon, Volánbuszokon, sőt a helyi V-Busz járatokon is.

A Volánbusz is nagyban segít abban, hogy az EKF-rendezvényekre látogatók otthon hagyhassák autóikat, hiszen a nagyobb létszámú programok idején mentesítő éjszakai járatokat indítanak Veszprémből a régió járásközpontjai felé. Emellett a Volánbusz jármű-fiatalítási programjának köszönhetően, a korszerű buszokkal évről-évre csökken a buszflotta szén-dioxid kibocsátása.  

A V-Busz shuttle járatokkal segíti, hogy a nagyobb létszámú rendezvényeknél elkerülhető legyen a torlódás Veszprém belvárosban, de abban is a közösségi közlekedést választókat támogatja, hogy éjszakai menetrendjükkel alkalmazkodnak az utolsó éjszakai vonatokhoz. A VEB2023 EKF program V-Busszal történő szoros együttműködésének köszönhetően, a több tízezreket vonzó Megnyitó ünnepségen díjmentesen lehetett utazni az autóbuszjárataikon. Mindezek mellett, környezeti fenntarthatósági szempontból fontos megemlíteni, hogy flottájuk magasan környezetbarát besorolású buszokból és elektromos buszokból áll, és valamennyi járat alacsonypadlós.  

A közlekedési szolgáltatások fejlesztése mellett a VEB2023 EKF feladata a szemléletformálás is, ennek egy játékos eszköze a közlekedési módok adatvizualizációs installációja, melyet a Hybrid Cycle színeiben Sós Gergő készített. A színes kockákból álló installáció, az eseményeinkre érkező látogatók utazásának karbonlábnyomát képes kimutatni. Reméljük ilyen játékos formában is bizonyítható lesz, hogy az év során minél többen zöld utazási opciót választanak. 

A MÁV-Volán-Csoporttal már 2022-től tartó stratégiai együttműködésünk mellé, a mai kerekasztal-beszélgetés során bejelentettük új európai zöld mobilitási partnerünket, a Flix-t.

Fotó: Europe Direct Veszprém

Csak úgy, mint az EKF címviselő városoknak, a Flix csapatának is kezdetektől fogva fontos, hogy az Európát megismerni vágyók a lehető legfenntarthatóbb közlekedési opciókat válasszák. A VEB2023 EKF csapata által kezdeményezett együttműködésnek köszönhetően, további EKF városok bekapcsolódásával közösen teszünk a kulturális cserekapcsolatok elősegítéséért Európa-szerte. 

A Flix kiterjedt európai távolsági buszhálózatának és a környezetbarát mobilitás iránti elkötelezettségének köszönhetően, az utazás szerelmesei megfizethető áron, a környezetre gyakorolt hatás minimalizálása mellett vághatnak bele Európa Kulturális Fővárosainak felfedezésébe. 

A kerekasztal beszélgetés során Maksi Mátyás elmondta, hogy a mai Európa-napon megkezdődő Készségek Európai Éve is kapcsolódik a zöld átálláshoz, és a klímabarát közlekedéshez, mivel az elektromos járművek által igényelt akkumulátorgyártás, valamint az épületkorszerűsítési programok rengeteg új készséget igénylő munkaerőt vonzanak. Az Európai Unióban a teljes kibocsátás egy negyede származik a közlekedésből, az közvetett emisszióval kiegészülve pedig egyharmada. A megfelelő számú és minőségű munkaerő rendelkezésre állása alapvető fontosságú a klímacélok megvalósulásához, hogy az Európai Unió gazdasága 2050-re karbonsemlegessé válhasson. 

Büszkék vagyunk rá, hogy stratégiai partnereinkkel közösen sokat tehetünk a látogatóink klímabarát rendezvénylátogatása és a Bakony-Balaton régió ökológiai egyensúlyának védelme érdekében.  

A beszélgetés résztvevői Kruchina Vince (vezérigazgató, Volánbusz Zrt.), Buchhold Tom Benedek (európai uniós közszolgálati ügyekért felelős vezető, Flix), Tóth-Maros Dániel (személyes és partneri értékesítési vezető, MÁV-START Zrt.), Polgári István (ügyvezető, V-Busz), Maksi Mátyás (megbízott képviseletvezető, Európai Bizottság Magyarországi Képviselete) voltak, a moderátor Forró Krisztina (vezető projektmenedzser, VEB2023 EKF) volt. 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!