Együttműködésre buzdítja a Bakony-Balaton régió településeit Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa

A VEB2023 programhoz eddig több mint hatvan régiós település csatlakozott és folyamatosan bővül azok köre, akik szeretnének bekapcsolódni a programba. 

Veszprém a Bakony-Balaton régióval közösen nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet. A program alapköve, hogy a megyeszékhely és a régió együtt mutassa meg Európának értékeit, kulturális sokszínűségét és közös identitását. A VEB2023 programhoz eddig több mint hatvan régiós település csatlakozott és folyamatosan bővül azok köre, akik szeretnének bekapcsolódni a programba. 

Veszprém 2018-ban nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet és már a pályázási szakaszban szem előtt tartotta azt a célt, hogy a Bakony-Balaton-régióval közösen mutatkozzon be Európa előtt. A program alapgondolata megmutatni mindazt, ami összeköti a régió településeit és az ott élő embereket, célja, hogy létrehozza a kontinens és Magyarország új kulturális-kreatív régióját a térségben. Veszprém és a megyehatárokon átívelő régió kapcsolódásának alapja, hogy egy város jövőképe csak tágabb környezetével összehangban képzelhető el, hiszen azok ezer szálon kötődnek egymáshoz gazdasági, társadalmi és kulturális értelemben is. 
Eddig több mint hatvan önkormányzat csatlakozott a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.  felhívásához és több település is bejelentette már társulási szándékát a programhoz. A csatlakozás számos lehetőséget kínál a résztvevők számára, hiszen nemcsak a helyben megvalósuló kulturális programokkal és infrastrukturális fejlesztésekkel gazdagodnak, hanem ezáltal felkerülnek Európa nemzetközi kulturális térképére is.

  „A korábbi EKF-városok sikerét elemezve azt látjuk, hogy azok a pályázatok váltak sikeres programmá, ahol a város, a régió és az ott élő emberek sikeresen tudtak együttműködni. Éppen ezért egy olyan térségi modellen dolgozunk, ami az itteni adottságokon alapul, és a kultúrára támaszkodva eredményez gazdasági növekedést.” 

Dr. Navracsics Tibor

A csatlakozási szándék megerősítése egy háromoldalú együttműködési megállapodással történik, amelyet a csatlakozó fél és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt., valamint a Veszprém-Balaton Régió Kultúrájáért Közalapítvány kötnek meg egymással. A partner települések és a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. között létrejövő együttműködési megállapodással megkezdődik a projektek előkészítése, amelyeknél fontos szempont lesz, hogy túlmutassanak a 2023-as éven és ezáltal hosszú távon gyarapítsák a település kulturális értéktárát és gazdasági életét. 
A VEB2023 szándéka többek között az, hogy a Várpalotától Keszthelyig formálódó együttműködés a közösségépítésre, az innovációra és a fenntarthatóságra alapozva a kulturális-kreatív ipar új otthonát hozza létre a térségben. Ehhez a szakmai háttér, valamint az országos és nemzetközi kommunikáció mellett különböző volumenű és célú pályázati lehetőséget is biztosítanak a csatlakozó önkormányzatok, civil szervezetek és intézmények részére.
Az Európa Kulturális Fővárosa címet birtokló város a megvalósuló kulturális programokkal és fejlesztésekkel Európa figyelemének középpontjába kerül, ezáltal javul a város és az EKF régió imázsa, növekszik turisztikai vonzereje. Közös cél, hogy valódi térségi együttműködés jöjjön létre és 2023-ban Veszprém a Bakony-Balaton régióval összefogva mutathassa meg Európának sokszínű kultúráját és egyedülálló értékeit. Ehhez várja a régióból csatlakozni kívánó településeket Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa.

EKF régiós együttműködési kalauz: https://veszprembalaton2023.hu/hu/regio
 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!

Még 47 nap 18 óra 27 perc 57 másodperc
van hátra a megnyitóig!