Mindenki Privát Balatonja

Kilenc kiállítás, több mint százezer látogató, kulturális programok a Balaton északi és déli partján, közösségi fotógyűjtés – ezek a számszerű adatok, azonban a Privát Balaton projekt ennél jóval többet adott: megmutatta, hogy szeretett tavunk, a Balaton történelme mindannyiunk lelkében fontos, velünk élő örökség, személyiségünk szerves része.

„Pózolunk a füredi Vitorlás téren Bujtor Istvánnal, ahol a nagyiék még a Halász és a Révész szobra között álltak? Ott meg Bandi bácsiék integetnek valami hajóról, Mici néni fagyija a szoknyáján kötött ki! Ezt az elegáns házaspárt fel sem ismerem a badacsonyi Egry-ház előtt…” A személyes fotók önmagukban is érdekesek, együtt látva azonban megsokszorozzák a rajtuk szereplők érzéseit, a hangulatokat és az információkat. Kordokumentumok, amelyek a múltat rögzítik az utókor számára.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programunkban a privát múlt kutatása külön hangsúlyt kapott: számos kisebb és nagyobb program dolgozza fel a városoknak és a régiónak azt a múltját, amelyet a történelemkönyvek és a sárguló újságlapok nem tudnak megmutatni. A Balaton története és történelme a balatoniakkal, és a balatoniak szemüvegén keresztül lehet csak teljes: ez a történelemszemlélet érzelmeket vált ki; a személyes kötödések szerethetővé teszik a (közel)múltat. 

Privát Balaton projektünk kiemelt célja, hogy a megszokottól eltérő módon dokumentálja a balatoni régió távolabbi és közelmúltját. Ezért gyűjtötte partnerünk, a balatonfüredi Lipták Gábor Városi Könyvtár csapata a tónál készült fotókat, képeslapokat, amelyek egy online archívumba kerülnek, és az interneten keresztül bárki elérheti őket. A beérkezett fotókból a Balaton északi és déli partján összesen kilenc településen (Balatonalmádi, Balatonfüred, Balatonakali, Révfülöp, Badacsonytördemic-Szigliget, Keszthely, Fonyód, Balatonboglár, Siófok) különböző témakörökben szabadtéri kamarakiállításokat rendeztek, és tematikus beszélgetéseken is részt vehettek az érdeklődők.

A 2023-as programévünk során számos különleges és értékes programmal gazdagodtunk a Privát Balaton projekt megvalósítóinak köszönhetően. Például emlékek nyomába eredtek Nyári Krisztián író-irodalomtörténésszel Almádiban, és ugyanitt reflektorfénybe került a balatoni építészet: a pódiumon helyet foglalt Wettstein Domonkos, a BME Urbanisztika Tanszékének egyetemi adjunktusa, Fábián László grafikusművész, Horváth Gergely történész és Berki Bálint, Balatonalmádi főépítésze is. A balatoni gasztronómia került terítékre Balatonbogláron, ahol Saly Noémi művelődéstörténész azt firtatta, vajon a vendéglősök hozzáállása, bátorsága és humorérzéke, valamint a marketing elérheti-e, hogy rájöjjünk: a gasztronómiánk a saját hagyományuk, örömforrásuk, büszkeségük és hovatartozásuk szimbóluma is. A Szigligeti Alkotóházban kiderült, hogy néha az írók is fürdőruhát húznak és belecsobbannak a Balatonba, mert az író is ember: szeret pihenni, szórakozni, lángost enni és sétálni, mint Örkény, Márai vagy Nemes Nagy Ágnes. Kell nekik a tapasztalat, aztán persze írnak, akár fürdőnadrágban is, például a Szigligeten, ahol Rácz Péter, a balatonfüredi Magyar Fordítóház Alapítvány elnöke kalauzolta a vendégeket. Fazekas Csaba és Katona Csaba történészek balatoni élettel kapcsolatos előadásai sok érdekességre irányították rá a figyelmet. Filmvetítés és Papp Gábor Zsigmond dokumentumfilm-rendezővel közönségtalálkozó is színesítette a programot. 

A Kékszalag idején, 2023. június 7-én a balatonfüredi mólón, a Magyar Vitorlás Szövetséggel együttműködve nyílt meg a Privát Balaton első szabadtéri kamarakiállítása, a fotók beküldőinek jóvoltából a balatoni vitorlázáshoz kapcsolódó képeket rendezték tárlatba. 

A MÁV és a BAHART közreműködésének köszönhetően az elsősorban hajó- és vasútállomásokon elhelyezett installációk 2023. november 6-ig voltak láthatóak, hogy még az őszi szünetben utazók, kirándulók is megnézhessék őket.

A projekt záróeseményére rendhagyó módon került sor. A Lipták Gábor Városi Könyvtár a saját közösségi terein kívül az intézmény előtti utcát is bevonva egy összművészeti és gasztronómiai programmal várta az érdeklődőket. 

A képanyag gyűjtése tovább folytatódik, bárki feltöltheti a tó környékén készült fotóját a privatbalaton.hu felületére, vagy személyesen is leadhatja a Könyvtárban kialakított Privát Balaton gyűjtőponton. A gyűjtést végzők továbbra is örömmel átveszik a fotókat, beszkennelik és feljegyzik a hozzájuk kapcsolódó információkat. 

A balatonfüredi Lipták Gábor Városi Könyvtár a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat szellemiségéhez csatlakozva megmutatta, hogy szeretett tavunk, a Balaton történeti emlékezete nemcsak múltidéző nosztalgia tárgya lehet, hanem élő örökség, a jelen szempontjából fontos identitásformáló erő, ami mindennapi életünk, személyiségünk szerves része.

A hagyományos történetírás bázisa elsősorban a levéltárak iratanyaga volt, a fókusz pedig a politika-, esemény- és hadtörténetre irányult, pedig a kutatók és a ma élő emberek számára legalább annyira érdekes és értékes a mindennapok története, a hétköznapi emberek múltja. A hivatalos iratok mellett a fotók is segítik a múlt feltárását, a jelen megértését és dokumentálását. Ezekből megismerhetjük a magánemberek nézőpontjait, megéléstörténetét, ezek révén lehetnek a múlt szereplői szinte személyes ismerőseink. Ahogy Katona Csaba történész fogalmaz: „A balatoni helyszínek (egy kikötő, egy régi épület) mellett így lesz arca a múlt szereplőinek. Akik lehetnek őseink, rokonaink, ismerőseink, ismeretlenek egyaránt, de akikkel a Balatonhoz kötődő emlékek kötnek össze. Így formálódik újra és újra az a bizonytalan kontúrokkal megrajzolható kép is, amely – jelen konkrét esetben – a kollektív Balaton-emlékezetként írható le.”

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!