Színpompás pünkösdi programcsokorból válogathatsz!

Tudtad, miért hívják ezt a csodás virágot pünkösdi rózsának? A pünkösd a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, a Szentlélek eljöveteléről emlékezünk meg húsvét után 50 nappal. A hagyományos színe azért a piros, mert a Szentlélek eljövetelekor a hit szerint lángok csaptak fel. A néphagyomány motívumai közt szintén felbukkan a piros szín: a piros pünkösd kifejezés és az ekkortájt nyíló pünkösdi rózsa is a Szentlélek eljövetelének szimbolikus színére utal vissza.

A hagyományos ünnepek, így apünkösd is, elidegeníthetetlen része a kultúránknak, ezért az Európa Kulturális Fővárosa 2023-as programévben kiemelt figyelmet szentelünk a régióban szervezett pünkösdi programoknak is.

Egy csokornyi pünkösdi programot ajánlunk figyelmetekbe:

Május 25-26. / Beavató előadás az Ensemble Organum bakonybéli koncertjéhez

Az Ensemble Organum-ot, amely május 27-én ad koncertet a bakonybéli monostorban, Marcel Pérès alapította 1982-ben, amellyel a középkori liturgikus repertoár módszeres feltárására vállalkozott. 

Miben különbözik az ó-római ének az általunk ismert gregoriántól? Vajon megtaláltuk a hidat a korai kereszténység zenéje és a gregorián között? 

Az ó-római zenei hagyományok értő hallgatását segíti Vikman Pál karnagy bevezető előadása, melyet két alkalommal is látogathattok: 

https://veszprembalaton2023.hu/esemeny/beavato-eloadas-az-ensemble-organum-bakonybeli-koncertjehez 

 

https://veszprembalaton2023.hu/esemeny/beavato-eloadas-az-ensemble-organum-koncertjehez

Május 26. / Út a Magyarpolányi Passióig - Via Calvaria programsorozat 3. eseménye

A pünkösdi hétvégén a VIA CALVARIA-n zarándoklók, kikapcsolódni vágyók a Magyarpolányban hagyományosan megrendezésre kerülő Passiójátékra érkezhetnek meg. A 4 km-es gyalogos zarándoklat során a csoport a bakonygyepesi faluközpontban álló Kálváriától együtt indul Magyarpolányba, a passiójáték helyszínére, ahol az Europa Nostra-díjas település 1500 főnyi lakosa közül mintegy 150-en vesznek részt a pünkösdi napokban a 30. évad előadásain.  

 

Kérjük az érdeklődőket, részvételi szándékukat jelezzék előre, hogy a belépőjegyeket időben beszerezhessük. Elérhetőség: Tóth József [email protected], +36 30/250-22-39 

 

További részletek: Út a Magyarpolányi Passióig | Facebook

Május 26. / Szőlőhegyek szakrális öröksége programsorozat: Hollád

A program során az átalakuló szőlőhegyek, a sokszínű kultúrtájak és az itt kialakult élőhelyek védelmét, megőrzésük jelentőségét ismerhetik meg a látogatók. 

 

További részletek: Szőlőhegyek szakrális öröksége a Nyugat-Balatonnál | Facebook

Május 27. / Pünkösd az ó-római zenei hagyományban – Misetételek a 7-13. századi régi római kéziratokból a Szent Mauríciusz Monostorban - Ensemble Organum (Franciaország)

Az Ensemble Organum repertoárjában az európai zenei örökség szerepel a 6. századtól napjainkig. Számos koncertet és előadást tartottak Európában, az amerikai kontinensen, Afrikában és a Közel-Keleten, s mintegy negyven lemezfelvételt készítettek. 

A régi római ének központi helyet foglal el a zenetörténetben. Mindenekelőtt benne rejlik a kulcs a jeruzsálemi templom éneklés és a görög zenei örökség közötti kapcsolat megértéséhez. Az ó-római ének képviseli a késő antikvitás görög-latin zenéjének legrégebbi változatát, ez jelenti a hiányzó láncszemet a bizánci ének, a kopt, az örmény, a szír egyházi ének, az arab zene és a nyugati zene között. 

 

https://veszprembalaton2023.hu/esemeny/organum-ensemble-fr-koncert 

Május 27. / Hajózással egybekötött egyházművészeti találkozó a Balatonon

A Veszprémi Főegyházmegye a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával hagyományteremtő szándékkal egyházművészeti találkozókat szervez, a Tihanyi Hajóállomásról induló Szent Miklós motoros hajó fedélzetén. 

A szakrális művészet tárháza kimeríthetetlen gazdagságú, bemutatása, az értékek továbbadása a Főegyházmegye kiemelt küldetése. A 1,5 órás hajóút alkalmával lehetősége nyílik a résztvevőknek a művészetből és a Balaton közelségéből való töltekezésre, merítkezésre. 

 

További részletek és jegyinformáció: 

Hajózással egybekötött egyházművészeti találkozók a Balatonon (veszpremiersekseg.hu)

Május 28. / Az angol egyházi zene évszázadai – Gemma Énekegyüttes a Szent Mauríciusz Monostorban

A Gemma Énekegyüttes tagjai 25 éve énekelnek együtt Tóth Márton karnagy művészeti vezetésével. A koncertek mellett időnként liturgikus szolgálatot is teljesítenek. Olyan közösségként tekintenek magukra, akiket a zenén túl összeköt a hit és a szeretet is. 

A koncerten az angol vokálpolifónia olyan gyöngyszemeit szólaltatják meg, amelyeket szerzőik liturgikus használatra szántak. A több, mint 500 évet átívelő műsor betekintést nyújt a szigetország különleges hangzásvilágába. 

 

https://veszprembalaton2023.hu/esemeny/az-angol-egyhazi-zene-evszazadai-gemma-enekegyuttes

Május 28-29. / Bakonybéli Kórusakadémia a Szent Mauríciusz Monostorban – Marcel Pérès (Franciaország)

Marcel Pérès, az Ensemble Organum karnagyának interaktív workshopja az ó-római zenei hagyományokról.   Ajánljuk mindazoknak a dalosoknak, akiket érdekelnek a nyugati egyházi zene keleti gyökerei, akik kíváncsiak a gregoriánt megelőző középkori zenei világra, s akik alap szinten jártasak a gregorián kottaolvasásban. 

 

Marcel Pérès zenei pályafutása orgona és zeneszerzés-tanulmányokkal kezdődött a nizzai konzervatóriumban, majd Nagy-Britanniában és Kanadában folytatódott. Európába visszatérve a középkori zenével kezdett el foglalkozni, majd 1982-ben megalapította az Ensemble  Organumot, amellyel a középkori liturgikus repertoár módszeres feltárására vállalkozott. 

 

https://veszprembalaton2023.hu/esemeny/bakonybeli-korusakademia-marcel-peres-fr 

 

Figyelem! A résztvevők létszáma korlátozott, ezért a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött: [email protected]

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!