Üdítő művészeti zsongással köszönt be a tavasz a Művészetek Háza Veszprémbe!

Kultúra VEB2023

A 2023-as programévünk képzőművészeti kínálatának egyik zászlóshajója a Művészetek Háza Veszprém, amely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program (VEB2023 EKF) hatására fennállásának eddigi legaktívabb időszakát éli. Tavasszal és nyár elején a programkínálat újabb páratlan eseményekkel gazdagodik és új helyszínekkel is bővül az intézmény. Hamarosan megnyílik a f|x|r kiállítótér és médialabor, megnézhetjük a Balaton EYE – Fotóművészeti rezidenciaprogram nemzetközi kiállításait és számtalan magyar alkotóval is találkozhatunk.

2023. március 29-én mutatta be a Művészetek Háza Veszprém az elkövetkező három hónap során bemutatandó újdonságait.

Áprilisban Géczi János immu Pets című önálló kiállítása nyílik, ahol az alkotó az elmúlt évtized során készült dekollázsai lesznek láthatóak. Géczi később a verseivel és a Forte Társulattal is vendégeskedik majd a Művészetek Házában.

A női szerepek a művészetben egész évben kiemelt témaként szerepel az intézményben. Januárban a Vass László Gyűjtemény női alkotói mutatkoztak be a Strukturális harmóniák kiállításon, tavasszal pedig újabb két tárlat foglalkozik a témával.

Április 15-től lesz megtekinthető a Folyékony időszeletek kiállítás, melyet a Magyar Nemzeti Bank kortárs művészeti gyűjteményben szereplő női művészek munkáiból állítanak össze. A kollekcióban a neoavantgárd mesterei mellett a legfiatalabb művészgeneráció is képviselteti magát. A szintén április 15-én nyíló FOTOTAXIS sorozat veszprémi kiállítása a női testábrázolással foglalkozik majd. A nagy érdeklődésre hivatott tárlat hat fiatal fotográfusnő munkáin keresztül vizsgálja a női test biológiai és társadalmi vetületeit, valamint jövőbeni vonatkozásait.

Veszprém és a Bakony – Balaton régió természeti környezete a különböző évszakokban, napszakokban és időjárási körülmények között hihetetlenül változatos képet mutat, amely életre hívta programunk keretében az AIR (Artist in Residence) programelemeket. A Művészetek Háza Veszprémben most a kortárs fotográfia nemzetközi és hazai képviselőinek lencséin keresztül láthatjuk viszont a különleges környezet ihlette alkotásokat: júniusban öt kiállítással csúcsosodik ki a BALATON EYE – Fotóművészeti rezidenciaprogram. Noémie Goudal /F/, Dafna Talmor /GB/, Szalontai Ábel, Szabó Dezső és Toroczkai Csaba alkotásai az Európa Kulturális Fővárosa program régióját örökítik meg és mutatják be az idelátogatóknak.

Szintén júniusban mutatkozik be Európában először Erik Kessels és Thomas Mailaender Europe Archive projektje is, ami a kollektív emlékezet létrehozását tűzte ki céljául. A kiállítás tárgyait a művészek Európa-szerte bolhapiacokon szerzik be: 2022 novemberében a veszprémi lengyel piacra is ellátogattak a gyűjteményük gazdagítása céljából.

Júniusban f|x|r néven új kiállítótér és médialabor is megnyílik a Művészetek Háza Veszprémben. A VEB2023 EKF program támogatásával a régi veszprémi Várkert étterem és környezete teljesen új formát kap, és több más funkciója mellett, itt jön létre egy kiállítótér, ami egyaránt alkalmas lesz, akár minden falat használó 3D interaktív vetítésekre és hagyományos installációjú kiállítások megrendezésére, sőt ezek elegyére is. Kialakításra kerül két jól felszerelt projektterem is, ahol digitális művészeti mesterkurzusokat és workshopokat tartanak majd. Az új helyszín első kiállítása NYX címmel debütál: Andristyák Marcell interaktív audiovizuális installációját mutatják be.

A kortárs képzőművészeten túl az irodalom is szerepet kap a tavaszi-nyári programkínálatban. A Veszprém Ünnepi könyvhéten könyvbemutatók, író-olvasó találkozók és irodalmi estek várják az érdeklődőket, míg a Gizella napokon az Irodalom utcája – az utca irodalma programon írókkal, költőkkel rendeznek városi sétákat, de az Én városom, te városod, mi városunk eseményen is szerveznek kerekasztal-beszélgetéseket és workshopokat Veszprém testvérvárosainak irodalmáraival.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!