Művészeti rezidencia programok

VEB2023 partner produkció
VEB2023 partner produkció

Balaton-ihlette friss művészi áramlatok

2023. évi Európa Kulturális Fővárosaként kiemelt célunk, hogy a Veszprém-Balaton régiót, mint kulturális-kreatív térséget a kortárs képzőművészet eszközeivel, friss szemléletű alkotásokkal mutassuk be. Az Artists in Residence (AIR) programelemek több projektünk eszköztárát gazdagítják: a Művészetek Háza Veszprém, a BALATORIUM, a HybridCycle és a Füredi Fordítóház is részese a programsorozatnak. A megszülető képzőművészeti, fotóművészeti, ökológiai összművészeti és irodalmi művek közös nevezője, hogy a Balaton ihleti őket: a meghívott alkotók a helyszínen megélt élmények és benyomások birtokában hozzák majd létre egyedülálló alkotásaikat. 

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) programunk célja, hogy a Veszprém-Balaton régió hagyományos értékeinek bemutatása mellett új, friss szemléletű alkotásokkal gazdagítsuk a térség kulturális értéktárát. Szeretnénk növelni az itt élő és alkotó művészek, képzőművészettel foglalkozó intézmények, szerveződések láthatóságát, látogatottságát; ebben a tájnak, a természeti adottságoknak, a hangulatoknak nagy szerepe van.

Hiszünk abban, hogy a Balatonról alkotni elsősorban a Balatonnál lehet. Ezért kiemelt figyelmet fordítunk a több programon átívelő Artists in Residence (AIR) eseményekre, amelyek lényege, hogy meghívott, vagy pályázatokon kiválasztott alkotók költöznek a térség településeire. Európa Kulturális Fővárosaként nélkülözhetetlennek tartjuk a nemzetközi művészeti hatások befogadását; ezért rezidencia programok keretén belül külföldi művészeket is meghívunk és felkérjük őket, képzőművészeti alkotásaikon keresztül mutassák be, miként látják ők ezt a régiót. A nemzetközi művésztelepek lakói az itt szerzett benyomások, a különleges hangulatú balatoni atmoszférában átélt élmények által ihletett alkotásokat hoznak majd létre, melyek reflektálnak a Balaton, mint kulturális tájegységre, vagy akár, mint ökológiai kihívások metszéspontjában formálódó természeti közegre. 

Az AIR programok keretében létrejött események, kiállítások, workshopok reményeink szerint képesek lesznek megszólítani a fiatal (középiskolás, egyetemista) korosztályt is, valamint hosszútávon – tehát 2023 után is – fenntartható kezdeményezéseket indítanak el. Can Togay, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. kulturális-művészeti főtanácsadója szerint: „Kiemelten lényeges az edukációs szándék, hogy a képzőművészet, mint műfaj a fiatalabb generációkat is megfogja. Ehhez új stílusú, a digitális világra nyitott kiállítások, show-k kellenek, nem szokványos terekben megvalósított művészeti alkotásokkal.”  

Az AIR programok megvalósításában oroszlánrészt vállaló Művészetek Háza Veszprém igazgatója, Grászli Bernadett szerint céljuk, hogy a megújuló kulturális intézmény valamennyi egysége aktív és hosszú távon is fenntartható közösségi élet helyszíne legyen: „A kortárs kultúrát bemutató intézményként a különböző művészeti ágak közötti párbeszédet teremtő kiállítások mellett, figyelmet fordítunk a lelki egészség megőrzését és a környezeti fenntarthatóság ügyét szolgáló programok fejlesztésére is. A VEB 2023 program támogatásával a társadalmiasított működésre törekedve, szeretnénk megújítani az intézmény nemzetközi kapcsolatait, a közösségi klubéletet és az intézményhez kötődő amatőr művészeti csoportok mentorálását.”.  

A Művészetek Háza Veszprém AIR programjai nyitják a sort a Balaton-ihlette műalkotások bemutatásában:

Peter de Thouars és Bernát András festőművészek, akiket különleges, négyévtizedes barátság köt össze, 2022. július 9-én nyitották meg kiállításukat a veszprémi Dubniczay Palotában. A tárlat 2022. augusztus 14-ig volt megtekinthető. 

A HelloVEB alkotókkal készített interjúját itt olvashatjátok: https://helloveb.hu/hir/az-absztrakt-muveszet-amit-mi-kepviselunk-a-ter-es-a-realitas-altalunk-megalkotott-verzioja 

A térség kulturális összképét további VEB2023 EKF támogatással létrejött AIR programok színesítik, és nyújtanak tartalmas kikapcsolódási lehetőségeket az idelátogatóknak 2022 és 2023 folyamán. 

A Művészetek Háza Veszprém nevével fémjelzett „BALATON EYE” képző- és fotóművészeti rezidencia programok

2022 folyamán két időpontban valósult meg: a július 9-én nyíló kiállítás méltó zárása a júniusban zajlott kéthetes alkotóeseménynek. Ennek folytatásaként 2022. július 11-17. között Christoph Dahlhausen és Gál András alkotópáros gazdagította az AIR programsorozatot. 

Szintén a Művészetek Háza Veszprém munkáját dicséri a 2022 és 2023 nyár folyamán megvalósuló „BALATON EYE” nemzetközi fotóművészeti alkotóprogram, ami a helyi művészeti hagyományokhoz illeszkedve épül fel a Veszprém - Balaton régióra reflektálva. A programban résztvevő művészek kiválasztásakor meghatározó szempont, hogy felsőfokú képzőművészeti tanulmányokat végeztek és több, mint 10 éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek a fotóművészeti alkotómunka területén. A kiválasztott alkotók értékes műveiket évről-évre különböző hazai és nemzetközi, egyéni és csoportos kiállításokon mutatják be. A rezidenacia program keretében vállalják, hogy aktívan közreműködnek a létre hozott művészetoktatási és a művészetpedagógiai feladatok ellátásában is, tudásukat megosztják a VEB2023 EKF program által szervezett workshopokon, közönségtalálkozókon.A fotóművészeti program 2022-ben kezdődik, a felkért európai fotóművészek alkotásai a Veszprém – Balaton régióban alternatív helyszíneken (például ipari épületek, templomok…) és a Művészetek Háza Veszprém kiállítótereiben kerülhetnek bemutatásra.

2023-ra tervezett fotóművészeti rezidencia-programok:

  • EUROPA ARCHIV – ERIC KESSELS [NL], THOMAS MAINLAENDER [F]. KORTÁRS FOTÓMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁS – Dubniczay-palota, 2023.06.22 - 08.20. 
  • NOÉMIE GOUDAL [F]. AIR – FOTÓMŰVÉSZETI PROGRAM KIÁLLÍTÁSA ÉS WORKSHOP – a Veszprémi Vár területén, 2023.06.22 - 08.20. 
  • DAFNA TALMOR [IL/GB]. AIR – FOTÓMŰVÉSZET PROGRAM KIÁLLÍTÁSA ÉS WORKSHOP – a Veszprémi Vár területén, 2023.06.22 - 08.20.  

2023-ra tervezett képzőművészeti rezidencia-programok:

  • NÉMA JÚLIA – BALATON-FELVIDÉKI VULKANIKUS KŐZETEK FELHASZNÁLÁSÁVAL KÉSZÜLT FATÜZES KERÁMIA KUTATÁSI PROGRAM ÉS KIÁLLÍTÁS – Dubniczay-palota, 2023.08.05 - 09.03. 
  • PETER DE THOUARS ÉS BERNÁT ANDRÁS – A TÉR TÜKREI C. KIÁLLÍTÁS – Tihanyi Bencés Apátság Múzeum, 2023.09.09 – 10.08. 

Természetesen az irodalom sem maradhat ki az AIR eseménysorozatból

A Balatonfüredi Fordítóházszervezésében hat jelentős európai költő a költészet nyelvén osztja meg velünk a Bakony-Balaton kultúrtájban átélt élményeit 2023 tavaszán.A meghívott szerzők ittlétének célja nem csupán az irodalmi alkotás lesz. A verseket felkért műfordítók a költőkkel közös munka során a különféle nyelvek adottságaihoz igazodva adaptálják, végeredményként pedig többnyelvű verstár születik, amelyet középiskolai és egyetemi előadásokon megismertetjük a fiatal, irodalomra fogékony célközönséggel is. A programokat felolvasóestek, pageant-jellegű performanszokgazdagítják a turisztikai főszezonban, tartalmas és különleges kikapcsolódást kínálva az idelátogatóknak. A versgyűjtemény a projekt végén egy hiánypótló kötet formájában ölt testet.

Balatorium

A formabontó ökológiai művészeti alkotások létrejöttének, megismerésének és befogadásának lehetőségét teremti meg az érdeklődők számára a BALATORIUM elnevezésű kiemelt programunk művésztelepe, amely 2022 októberében a Tihanyi Limnológiai Kutatóintézetben kap otthont. A pályázaton nyertes nemzetközi művészcsapat tagjai: Mátyási Péter, Anders Ehlin and Selma Boskailo, Marie Ouazzani & Nicolas Carrier, akik első lépésként a kutatókkal folytatott eszmecserék és helyben átélt élmények során gyűjtik az inspirációt alkotásaikhoz. A Balaton-ihlette művek bemutatására 2023 augusztusában, az Ökológiai Hétvégén kerülhet sor. 

További részletek a BALATORIUM AIR programról: kezdőlap | BALATORIUM Bázis

HybridCycle AIR projekt

Hasonló szellemiség jegyében jött létre a HybridCycle AIR projektje, amelyben 2022 június-október között összesen 8 művész 3 hetes időtartamban birtokba veheti a HibrydCycle kreatív, fenntarthatóság fókuszú alkotói tevékenység helyszínéül szolgáló alkotótelepét. A rezidencia célja elsősorban a fenntarthatóság és a képzőművészet ötvözésének, határterületeinek kutatása, az ezen alapuló alkotás bátorítása, támogatása. Az idei program címe: BalaTones — Impressions of nature. A résztvevő művészek egyedi koncepciójukkal reflektálnak a fenntarthatóság üzeneteire. A környezetből merített inspiráció kerül fókuszba legyen az akár egy jellegzetes tájegység, lokális környezeti kérdés, szociológiai, társadalmi mintázat, helyi természetes vagy mesterséges érték. 

A HybridCycle tevékenységéről részletes információ itt található: Tiszta Balaton, tiszta művészet! | HybridCycle

A BalaTones első művésze: Selyebi Dániel a rezidencián

A HybridCycle 2022-es AIR pályázata BalaTones — Impressions of nature hívószóval került meghirdetésre. 

Az AIR programoknál a környezetből merített inspiráció kerül fókuszba legyen az akár egy jellegzetes tájegység, lokális környezeti kérdés, szociológiai, társadalmi mintázat, helyi természetes vagy mesterséges érték. 

A HybridCycle AIR programja keretében alkotó első művész Selyebi Dániel, grafikus, aki a nyár elején érkezett a köveskáli alkotóházba, ahol három hét alatt megismerhette a Káli-medence legszebb vidékeit és inspirációt merítve a festői szépségű tájból, elkészíthette alkotásait. Dani jó emlékekkel érkezett a régióba, hiszen nosztalgikus gyerekkori élmények sora köti a Balatonhoz. Elkészült nagyméretű grafikái organikus absztrakcióval keltenek inverz élményt a néző és a környezet között.

tükörkép

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!