Közösségi tervezés | Deák Ferenc Általános Iskola előtti park | 5. alkalom

Szeptember 30-án tartottuk az ötödik tervezési találkozót az iskola előtti parkban. Mivel ezúttal is voltak új (vagy az elmúlt alkalmakat kihagyó) résztvevők, ismét az előzmények összefoglalásával kezdtük a találkozót – és megállapítottuk, hogy egyre hosszabb ez az összefoglaló, hiszen már négy alkalom eseményeit kellett elmesélni benne… 

A tervezési nap célja az volt, hogy lezárjuk az egy héttel korábban nyitva maradt kérdéseket, illetve a játszóterek konkrét eszközeire is javaslatot tegyünk. Ám először meghallgattuk, ki hogyan látja az eddigieket, kiben támadtak új gondolatok az összefoglalást hallva. Beszélgettünk egyebek mellett a kutyás parkhasználat szépségéről és problémáiról, a köztéri mosdóról, sőt még azt is megállapítottuk, hogy elég szeles a játszótér, és kíváncsiak lennénk, nincs-e a tájépítészeknek valamilyen javaslatuk  - például növénykiültetéssel – ennek mérséklésére. 

A két park játszótereinek berendezésére játékos módon kerítettünk sort – a résztvevők képek közül választhatták ki a nekik leginkább tetszőt, hogy aztán némi magyarázattal fűszerezve elhelyezzék a megfelelő játszótér neve alatt. 

Összefoglalva a hallottakat: 

  • Az óvoda mögötti park játszóterében fontos lenne erősíteni a kínálatot az idősebbek számára is. Javasoltuk például libikóka és „multifunkciós” játszóvár elhelyezését, kiegészítve a már korábban is említett hintával (és természetesen a napvitorlával). 

  • Az iskola előtti részen – ahogy azt az előző alkalmon megbeszéltük – tulajdonképpen két játszótér jönne létre. Itt fontos lenne, hogy minden korosztály számára bővüljenek a lehetőségek, és a koncepciónk az volt, hogy az egyik a kisebbek, a másik a nagyobbak számára kínáljon eszközöket, hogy ezáltal kicsit „zavartalanabbul” tudjanak játszani a különböző korú gyerekek. A javasolt eszközök között hinta, rugós libikóka, házikó, homokozó szerepelt, illetve a már korábban is megfogalmazott mezítlábas ösvény, és a korábbi alkalmakon az iskolások által javasolt (a jelenleginél összetettebb) mászóka. A napvitorla itt is igényként fogalmazódott meg. A képeket nézegetve pedig az az ötlet támad még, hogy a két játszóteret olyan színes burkolat köthetné össze, amire például ugróiskolát vagy egyéb vidám dolgot lehet felrajzolni. Az iskolához közelebbi területrészre felmerült a fitneszeszközök gondolata is, de a terület országgyűlési képviselőjétől megtudtuk, hogy nem messze már terve van véve egy ilyen eszközpark létrehozása. 

A legnagyobb fejtörést – akárcsak az előző alkalommal – most is a körbekerítés kérdése okozta. Ismét elsoroltuk a várható előnyöket és hátrányokat, és bár a jelenlévők között ezúttal is többségben voltak a körbekerítés támogatói, nem voltunk elég merészek ahhoz, hogy szavazással döntsük el a kérdést. Abban maradtunk végül, hogy ezügyben még megvárjuk a tájépítészek ötleteit, hátha van valami olyan megoldás, ami kompromisszumosan elégíti ki az igényeket. 

A következő alkalommal szeretnénk majd bejárni a „terepet”, és ezzel véglegesíteni, hogy hova milyen javaslatokkal élünk.

Várunk szeretettel mindenkit október 7-én 17.00-tól a Deák suli előtti parkban! 

Vissza a főoldalra

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!