Közös Nevezőnk: közösséggel lehet teljes a siker!

VEB2023 szervezés
VEB2023 szervezés

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program fontos célkitűzései között rendkívül nehéz lenne rangsorolni. Az azonban biztos, hogy a közösségépítés és a tudásmegosztás a legfontosabb alapkövek közé tartoznak. Megmutatjuk, miért!

A közösségépítés szerepe a sikeres megvalósításban

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programhoz gondolatban gyakran társítják a régóta várt kulturális infrastruktúra fejlesztési beruházásokat és a 2023-as kulturális-művészeti gigaprogramokat. Természetesen ezek kiemelt céljaink, azonban a sikeres megvalósításukhoz nélkülözhetetlen az „alulról jövő” szerveződések révén megerősödött civil szféra szerepvállalása. A közösségépítés nagyban hozzájárul a projektek majdani célközönséget magába foglaló befogadó közeg felkészítéséhez, bevonásához. Ezért jött létre a közösségi bevonási program, amely a régiós szervezetek, kulturális-közművelődési intézmények, lokális közösségek támogatására szolgál.

Legyetek részesei a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak!

Az EKF közösségi bevonási programja befogadó, produktív közösségeket támogat, különleges célcsoportokat karol fel. A megvalósítás során együttműködnek a városi, a regionális és nemzetközi szereplők, így megalapozva a 2023 utáni fenntarthatóságot.

A VEB2023 Közös Nevező tudásmegosztó eseménysorozat azon vállalkozások, intézmények és civil szervezetek támogatására jött létre, akik saját kulturális, művészeti projektjükkel, tevékenységeikkel kívánják színesebbé tenni a Veszprém-Balaton 2023 EKF programsorozatát. A legújabb eseménysorozat a VEB2023 VELED és a VEB2023 Együtt okosabb workshopok sorozatok sikerét hivatott folytatni. A VEB2023 Közös Nevező alapvető célkitűzése az EKF városok közösségépítése, a nemzetközi jó példák megismertetése és a kapcsolatépítés.

A Közös Nevező események lebonyolításában partnereink az egykori, jelenlegi és jövőbeni EKF városok szakemberei, akik tudásukat, gyakorlatban szerzett és jól vizsgázott tapasztalataikat osztják meg a résztvevőkkel.

A Közös Nevező (Common Sense) eseménysorozat

VEB2023 Közös Nevező eseménysorozat 2021. november 30-án debütált, egy nemzetközi online workshoppal, melynek kiemelt témája az önkéntesség volt, ami minden EKF program megvalósításának kiemelten fontos szerepet játszó alapértéke. A téma aktualitását az is adta, hogy 2021. december 5-én volt az Önkéntesek Világnapja. Olaszországból (Matera) és Romániából (Nagyszeben) online csatlakozott szakértő vendégeink érdekes és értékes példákon keresztül mutatták be, hogyan motiválhatók az önkéntesek hosszú távon, illetve miként lehetséges a nemzetközi önkéntesség szervezését sikerre vinni. Előadóink voltak: Carla Di Grazia, Mayumi Taniguchi, Széplaki Réka.

A 2021. november 30-án bemutatott anyagok itt megtekinthetők.

Hogyan tovább?

A négy alkalomból álló Közös Nevező programsorozatra meghívtuk nyolc egykori, vagy még a felkészülési éveiben járó EKF város képviselőt, hogy tapasztalataikat osszák meg velünk.

Tapasztalt projektmenedzserek beszélnek a sikerprojektjeikről: hogyan tudott fenntarthatóvá válni egy esemény az EKF támogatás, vagyis az egyszeri nagy tőkeinjekció utáni időszakban is? Hogyan tudott egy program szintet lépni és nemzetközivé válni? Hogyan tudták a kultúra eszközeivel a lakosság széles köreit bevonni? Mi történik az EKF-re kiépített hálózatokkal a program éve után, mi lesz például az önkéntes szervezetekkel? Hogyan találtak megoldást az átmenetileg felmerült nehézségekre, mit tanultak belőle?

Következő Közös Nevező: 2022. január 19. szerda, 15:00 – 17:30

A workshop fő témája ezúttal a rendezvényszervezés lesz! Bemutatjuk, hogy lehet egy sikeres EKF rendezvényt megszervezni és lebonyolítani. Miként lehet felépíteni egy filmfesztivált az EKF égisze alatt, amely immár közel három évtized óta rangos nemzetközi eseményként működik és él tovább!

A Közös Nevező 2022. január 19-i programján a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!